yağmur yağarken ısı alınır mı verilir mi? Cevap: yağmur yağarken ısı verilir. Hal değişimlerini 6 başlıkta inceleriz bunlar ; erime donma , buharlaşma süblimleşme, yoğuşma ve kırağılaşmadır. Yağmur yağması olayı yoğuşmaya örnektir.
Su buharı yağmur damlasına, yağmur damlası ise buz parçası haline gelirken ise dışarıya ısı yayar. Gizil ısı değeri ortamın sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir. Özetle yağmurdan önceki sıcaklığın sebebi havadaki su buharının yoğuşarak yağmur damlasına dönüşmesi sırasında içerisindeki gizli ısıyı dışarıya vermesidir.
Cevabımız: Yağmur yağdığında havadaki nem oranı artar, nem de havayı olduğundan daha sıcak yaptığı için nem oranı artınca hava da ısınır. İşte bu yüzden yağmur yağdıktan sonra hava ısınır.
Açıklama: Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine yoğuşma (yoğunlaşma) denir. yağmurun oluşması yoğuşmaya örnektir.
Cevap: BUHARLAŞMAYA ÖRNEK DEĞİL,YOĞUŞMA ÖRNEKTİR.
İlgili 42 soru bulundu
Bu faz değişimleri esnasında gizli ısı açığa çıkar. Su buharının birikmesi 680, donma 80 ve yoğunlaşma 600 Kalori olmak üzere atmosfere ısı ilave edilir. Bu değişik faz değişimlerinden açığa çıkan gizli ısılar az da olsa havanın ısınmasına neden olmaktadır.
Cevaplayalım; Yağmurun yağması sonucu havada bulunan nem miktarı artar. Yağmur yağdığında buharlaşmadan dolayı bağıl nemi artıracaktır. Yağmurun düştüğü hava, su buharı ile tamamen doymamış olabilir.
Erime ve donma olayları birbirinin tersidir. Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Bulutlar çok küçük su damlacıklarından oluşur. Soğuk bir hava tabakasına rastlayınca ısı kaybettikleri için bulutlardan yoğuşma çoğalır. Yoğuşma ile ağırlaşan su damlacıkları yer yüzüne doğru düşmeye başlar. Buna yağmur denir.
"Normal bir şiddette olan yağışlarda problem yok" diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gök gürültülü bir yağış varsa asla denize girmeyin. Denizde ve sahilde yıldırım çarpması ihtimali çok yüksektir.
Hissedilen sıcaklık ortam sıcaklığına, rüzgârın hızına ve havadaki nem oranına bağlı olarak değişir. Bu nedenle hava tahminlerinde hissedilen sıcaklık değerleri hesaplanırken bu etkenler dikkate alınır. Yazın nem oranının yüksek olduğu yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissederiz.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Havadaki nem miktarının fazla olması, insanı bunaltır. Nem, daha fazla ısı algılamamıza yol açar. Örneğin 32 derece sıcaklık ve yüzde 70 nemli havada hissedeceğimiz sıcaklık 41 derece olacaktır.
Kar yağarken havanın ısınması kısmen doğru bilgidir. Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir. Aslında burada olan kar yağışından hemen öncesinde gerçekleşen ısınmadır ve bu ısınma kar yağışının oluşması aşamasında yaşanır.
Kar yağarken havanın turuncu olması şehrin ışıklarıyla ilgilidir. Böyle bir durumda şehrin ışıklarının (sokak lambaları, binaların ışıkları v.b.) renksiz olan, şeffaf kar taneleri tarafından yansıtılması ve kırılması neticesinde hava turuncu renk tonlarında aydınlanmaktadır.
Orhan Şen, Twitter'dan yaptığı açıklamada "İstanbul'da havanın sarı renkte olması Afrika'dan gelen tozdur. Türkiye'ye yükseklerden gelir. Bu toz demir bileşeni içerir. Yağışla birlikte aşağıya iner.
Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır. Sis, daha çok yere yakın bir seviyede oluşur. Su buharı, havada asılı kalacak şekilde su damlacıklarına dönüşür.
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Tabiki hayır dış ünite yağmura ve kar a dayanıklı yapılmıştır -40 dereceye kadar klimanızı kullanabilirsiniz... Etkilenmez. Zaten Klimaların Ip (Ingress Protection) Derecesi Yüksektir.
Cevap: Kar yağarken hava ısınır. Karlar erimeye başlayınca ise hava sıcaklığı düşer. Bunun sebebi, su buharının kar tanelerine dönüşürken, yani donarken, dışarıya ısı vermesidir.
A) Kolonya havadan ısı almaz.
Sıvıların ısı alarak gaz hale geçmesine buharlaşma denir. Elimize dökülen kolonya buharlaşırken bizden ısı alır.
Rutubet olarak da bilinir. Normal nem oranı nedir? 24 derecelik bir ortamda havadaki normal nem oranı yüzde 40 - 60 arasıdır. Yüzde 40'ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
Karın yağabilmesi için iki şey gereklidir: soğuk ve nemli hava. Hava sıcaklığının sıfır derece ya da altında olması lazımdır. Bir de havada belli bir miktarın üzerinde nem olmalıdır. Çok soğuk ama aynı zamanda kuru bölgelerde kar yağışı olmaz.
Ekvatoral bölge ile deniz kıyılarında fazla olan mutlak nem su kaynaklarına yakın ve sıcak olan her yerde fazla olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle kutup bölgeleri, yüksek dağlar ve çöllerde mutlak nem fazla olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri