ÇERKEZ ÖZDENLER (AHMET MİTHAT EFENDİ) 1884'te basılmış, üç perdeden oluşan piyeste Çerkes soylularının gelenekleri, yaşayışları ve onurlarına önem verişleri acıklı bir aşk hikayesi ekseninde anlatılır. Arslangöz'le nişanlı olan Samurkaş Bey'in savaşta korkudan baygınlık geçirdiği söylentileri etrafa yayılır.
Ahmet Midhat Efendi‟nin (1844 – 1912) Eyvah, Açıkbaş, Ahz-ı Sâr Yahut Avrupa‟nın Eski Medeniyeti, Hükm-i Dil, Çengi Yahut Daniş Çelebi, Fürs-i Kadimde Bir Facia Yahut Siyavuş, Çerkez Özdenler adlı tiyatro eserleri vardır.
Bu doğrultuda kaleme aldığı, basılmış yedi eseri mevcuttur: Eyvah (1872), Açıkbaş (1875), Ahz-ı Sâr Yahut Avrupa'nın Eski Medeniyeti (1875), Hükm-i Dil (1874), Çengi Yahut Dâniş Çelebi (1883), Fürs-i Kadimde Bir Facia Yahut Siyavuş (1883), Çerkez Özdenler (1883).
AÇIKBAŞ (AHMET MİTHAT EFENDİ)
Açıkbaş piyesi, kendisini aldatan ikinci eşiyle gençlik yarışına çıkan, babalık vazifelerini ihmal eden; kızını, eşinin telkiniyle onun âşığının babasıyla evlendirmeye kalkan Hüsnü Bey ile, eve efsuncu sıfatıyla giren ve üvey annenin bütün hilelerini açığa vuran genç âşığı konu edinir.
LETAİF-İ RİVAYAT 7 / EYVAH (AHMET MİTHAT EFENDİ)
Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılan tiyatro oyunu.
İlgili 33 soru bulundu
Ahmet Mithat Efendi bu romanın ilk bölümünü Çengi Yahut Daniş Çelebi adıyla tiyatro eseri olarak da kaleme almış ve 1884 yılında yayınlamıştır.
Kıssadan Hisse
Bu, roman türünün vazgeçilmez bir özelliği- dir.
Çengi, 1877'de yayımlanan Ahmed Midhat Efendi romanı. İlkin Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiş, ardından kitap olarak yayımlanmıştır.
Tercümân-ı Hakîkat (Osmanlıca: ترجمان حقيقت), Osmanlı İmparatorluğu döneminde, İstanbul'da 1878-1921 yılları arasında yayınlanan günlük gazete. II. Abdülhamid devrinde yayınlanan en önemli gazete olan Tercümân-ı Hakîkat; roman yazarı Ahmed Midhat Efendi tarafından kuruldu.
Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat dönemi devrinde ön plana çıkan birçok edebi akımın etkisinde kalmıştır. İlk eserlerinde romantizmin, daha sonraki eserlerinde ise realizm ve natüralizmin etkisinde kalmıştır. Genellikle eserleri romantizmin etkisindedir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Letaif-i Rivayat, Ahmet Mithat'ın beş cilt olarak oluşturduğu ve Türk edebiya- tında hikâye türünün ilk örneklerinin yer aldığı külliyattır. Ahmet Mithat Efendi'nin bu eseri, yirmi beş kitaptaki otuz hikâye ve romanı içine almış olup 1870 yılında oluş- turmaya başlamış ve 1894 yılında tamamlamıştır.
İlk Türkçe macera romanı, ilk kez Latin harfli Türkçede! 1873 Sergüzeşt-i Kalyopi (Kalyopi'nin Macerası) ilk yerli roman olarak kabul edilen Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'tan iki yıl önce, ilk macera romanı olarak kabul edilen Hasan Mellah'tan ise bir yıl önce basılmış bir macera romanı olma özelliği taşıyor.
Ahmet Midhat Efendi Batı etkisindeki Türk edebiyatının ilk döne- minin velut ve bir o kadar da önemli isimlerinden biridir. Edebiyatın pek çok türünde olduğu gibi tiyatro türünde de eser vermiştir. Kaynaklarda onun oyunları arasında gösterilen eserlerden biri de “Hükm-i Dil”dir.
Eseri hem bir macera romanı olarak hem de coğrafi ve tarihîi olaylar açısından değerlendiren Ahmet Hamdi Tanpınar ise Hasan Mellâh yahut Sır İçinde Esrâr'ı “Vakası Mısır'da toplanan bir Akdeniz romanı” olarak tanımlar.
LETAİF-İ RİVAYAT 23 / CANKURTARANLAR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat'ın üç ayrı kişi tarafından anlatılan iç içe geçmiş üç hikâyeden oluşan bir eseri.
MUHÂBERÂT VE MUHÂVERÂ (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin Ahmet Mithat Efendi ile mektuplaşmalarını içeren kitap. Eserde toplam on iki mektup yer alır.
Ahmed Midhat (Osmanlıca: احمد مدحت; 1844, Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır. Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır. 1870'te Devir (Çağ) adıyla bir gazete çıkardı ancak ilk sayıda kapandı.
ahmed mithat efendi'nin eseri olan bu kitap, bir tür otobiyografi, seyahatname ve hatırat karışımıdır. sürgünden, rodos'tan, döndükten sonra yazılmıştır.
Çengi romanındaki Daniş Çelebi ise Don Kişot kadar olmasa da varlıklı bir aileye mensuptur. Daniş Çelebi'nin annesi Saliha Molla, büyü ve efsunla uğraşarak bir hayli servet biriktirir ve İstanbul'un tanınan simalarından biri hâline gelir.
Letaif-i Rivayat (Osmanlıca: Osmanlıca: لطائف روایات; Söylenegelen Güzel Öyküler), Ahmed Midhat Efendi'nin 1870-1894 yılları arasında çıkardığı seridir.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Bedir (Devir, Devr)
Ahmed Midhat Efendi tarafından Devir adı ile yayınlanmış, bir yazı üzerine kapatılmış ve daha sonra Bedir adıyla tekrar çıkmıştır. Yazılarının çoğunu Ahmed Midhat Efendi yazmıştır.
Eser, XIX. yüzyılın önde gelen romancılarından birisi olan Ahmet Midhat Efendi'nin Haydut Montari adlı romanının Latin harflerine aktarımını içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri