Tevahhuş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Ürkme, ürküntü
TDK'de tenasüh ve reenkarnasyon sözcüklerinin ikisi için de “ruh göçü” anlamı verilir (TDK, 2011).
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
TDK sözlüğüne göre tesadüf; rastlantı, yalnızca ihtimallere bağlı olan olayların kesin olmayan sebebi olarak açıklanıyor.
[1] (') Miras olarak birinden diğerine kalmak. (mal vb.)
İlgili 15 soru bulundu
Gösterişten uzak durup sade bir yaşam tarzını benimsemek.
Belirti ya da işaret anlamları üzerinden alamet kelimesi ön plana çıkar. Özellikle herhangi bir konu üzerine gelecekle ilgili işaretleri anlatmak amaçlı kullanılır.
Tevafuk, hoş ve zarif bir şekilde varlıkların veya olayların birbirine denk gelmesini ifade eden İslami bir terimdir. Bu sözcükte İlahi iradenin takdiri söz konusudur. İlahi iradenin takdiri ve onayı olmadan olayların gelişemeyeceği bu sözcükle kabul ediliyor.
Aşkı Tevafuk Ne Demek? Tevafuk aşk, birbirleriyle bütün olan, son derece uyumlu çiftlere denilmektedir. Aşkı tevafuk olan çiftler birbirlerine çok bağlıdırlar, adeta birbirleri için yaratıldığını hissederler. Son derece sorunsuz ve kusursuz bir aşk yaşarlar.
"Çokluk birle sayılandır" denildiğinde çokluğun tanımına vahdet katılmış olur. Buna göre vahdet akıl tarafından doğrudan ve bizzat kavrandığı, ayrıca tanımlanmasında kendi kendine yeterli sayıldığı halde kesret ancak vahdetle tanımlanır.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
İslam'da da tenasüh ölen bir ruhun başka bir bedene girmesi inancı olarak anlatılmaktadır. Bu inanç ilk defa ilkel kavimlerde görülmüştür. Kur'an'da ruh ile alakalı olarak çok fazla bir bilgi yer almaz. Tenasühün kesin bir dille yok sayıldığı herhangi bir ayette bulunmamaktadır.
Bugün ruh göçü, ruhçuluk veya reenkarnasyon olarak ifade edilen bu anlayışı, dünyada bir milyardan fazla insanın benimsediği söylenmektedir.
tevafuk - Nişanyan Sözlük. Arapça wfḳ kökünden gelen tawāfuḳ توافق “biri birine uyma, uyum, denk gelme” sözcüğünden alıntıdır.
Tevafuk Mucizesi
Tevafuk birbirine denk gelme veya uygun olma manasındadır. Tüm Kuran'da bulunan 2806 adet Allah lafzı ve 846 adet Rab lafızlarının neredeyse tamamı ile aynı kökten gelen bir kısım kelimeler bütün sayfalarda çok kesretli bir şekilde tevafuk ederek bu mucizeyi gözlere göstermektedir.
Tevafuk: Birbirine uygunluk, muvafık oluş, nizamlanmış biçimde birbirine uygun olmak. Her iki kelime zıtlıkları ile birbirlerini tarif eder. Günlük hayatta tesadüf kelimesini çok kullanmamıza rağmen, gerçekte tesadüf yoktur, tevafuk vardır.
Tevafuk, iki şeyin birbirine uygun ve denk gelmesi demektir. Hususen tesadüfe verilme ihtimali olmayan ve arkasında İlâhî bir kasıt ve iradenin varlığı hissedilen denk gelmelere tevafuk denir.
Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder. Hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek için başvurulan yollar cem' ve te'lîf, tercih, nesih ve tevakkuftur.
Tevafuk, iki şeyin birbirine uygun ve denk gelmesi demektir. Hususen tesadüfe verilme ihtimali olmayan ve arkasında İlâhî bir kasıt ve iradenin varlığı hissedilen denk gelmelere tevafuk denir. Kur'an'daki tevafuk mucizesi ise, Kur'an'da bulunan “Allah” lafzının bazıları hariç birbiriyle tevafuk etmesidir.
TDK'ya Göre Delalet Etmek Kelimesinin Anlamı Nedir? Delalet etmek kelimesi Türk Dil Kurumuna göre yol göstermek ve anlatmak şeklinde açıklanmıştır.
1. Tatlı, lezzetli. 2. Zevk verici, tatlı, şirin, hoş: Geniş, halâvetli alnı ile cana yakındı (Reşat N. Güntekin).
TDK sözlüğünde emare kelimesi şu şekilde açıklanmıştır. Emare kelimesinin anlamı; bir kişiyi aradığı olguya ulaştırabilecek ipucu yani emare anlamına gelmektedir. Birkaç örnek cümle ile izah etmek gerekirse: "Olay mahallinde katilin iz ve emarelerine ulaşılamamıştır."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri