Artan çaylarınızı evdeki bitkileriniz için bir nevi gübre olarak kullanabilirsiniz. Saksıların dibine az miktarda demlenmiş çay yaprağı serperek bunu yapabileceğiniz gibi bitkilerinizin sulama suyuna da biraz demlenmiş çay ekleyebilirsiniz.
Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir. Bu yöntemi haftada 1 defa deneyebilirsiniz.
Demlenmiş çay kaç günde bozulur? Her türlü kullanılmayan demlenmiş çay buzdolabında da beklese 5 günden sonra atılmalıdır. Bu demlenmiş çay için üst limittir fakat çay günlük demlendiğinde daha iyi olur. Taze kalması için koruyucu madde içeren şişelenmiş çaylar, açıldıktan sonra buzdolabında 10 gün muhafaza edilebilir.
Çay keyfi yapıldıktan sonra mutlaka çaydanlıklarımızda posası kalır . Bu posayı çöpe dökmek yerine herhangi bir kapta biriktirin. Bitkinizi toprağına karıştırın. Bitkinizin toprağını havalandıran çay posası ayrıca bitkinize doğal bir gübre sağlayacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Sonuçların Değerlendirilmesi: Demlenmiş siyah çayla sulanan maydonoz bitkisinin daha çok yapraklı ve yapraklarının daha yeşil olduğu görülmüştür.Böylece giderlere dökeceğimiz çayı tarımda gübre gibi kullanabiliriz.
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli.
O zaman daha sağlıklı olacaktır. Gün içerisinde aşırı çay tüketiminin de bir sakıncası var. Aşırı çay tüketimiyle beraber kişilerde uykusuzluk, kalp çarpıntısı, sinir bozukluğu, baş ağrısı gibi birçok durumlarla karşılaşıyoruz. O yüzden günde 4 bardaktan fazla çay içmemek gerekiyor.
Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Bunu engellemenin bir yolu var: Demlik içinde filtre kâğıdı ya da demleme süzgeci kullanılabilir.
Çayın uzun bir süre demlenmesi demek çay içerisinde bulunan bakteri ve mantarların artması demektir. Bu durumda mide asidinin artmasına ve mide ekşimesine neden olmaktadır. Aynı zaman uzun süreli yaşanan mide ekşimesi mide kanserine neden olan bir faktördür. Diğer bir sorun ise kabızlık sorunudur.
Demlenmiş çay 2 saat sonra bayat hali almaya başlar. Çok fazla bekletilmiş çayı içmenizi kesinlikle önermiyoruz.
Çay atıkları torfla 1:1 oranında karıştırılarak elde edilen ürün özellikle mantar üretiminde gübre olarak kullanılmaktadır. Elde edilen gübreyle yapılan çalışmalar oldukça olumlu sonuçlar vermiştir.
Demlikte kalan çay posasının-tortusunun sağlıktan kozmetiğe birçok alanda kullanılır. En yaygın kullanım olan vücut peelingi, tüm vücudu ölü hücrelerden arındırarak daha canlı bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda yara ve yanıklara sürüldüğünde yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
Çiçek Çaylar: Yasemin çayı, ekinezya, papatya ve nar çiçeği çayı gibi farklı aroma ve lezzete sahip olan çiçek özlü çaylar rahatlatıcı etkileri nedeni ile sıklıkla kullanılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Soğumuş çay tekrar ısıtılır mı? Çayın demlenmesi hızlı olmamalı hatta en az yarım saat çay demini önceden almalıdır. Sonradan demlenen bu çay, en az 2 saat sonra yenilenmelidir. Yani tekrar tekrar aynı çayı içmeniz doğru değildir.
Günde 4 fincandan fazla çay içip 2 litreden az su tüketirseniz vücudunuzda ödem ve şişlik tehlikesi sizi bekliyor olacaktır. Sürekli kilo değişimi yaşıyorsanız sebebi aşırı çay tüketimine bağlı ödemdir.
Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor. Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor.
Kuru çay yaprakları paket üzerindeki son tüketim tarihinden sonra en az 1 yıl daha taze kalır. Daha sonrasında ise uzun süre bildiğimiz anlamda bozulmaz fakat tadını kaybetmeye başlayacaktır. Bu durum doğru saklama koşulları sağlandığında geçerlidir.
Uzmanlar, sağlık için günde 5 bardak çay içilmesini öneriyor.
Aç Karnına Çay İçmek Mide Bulandırabilir
Çayda tanik asit diye aslında birçok faydası olan bir madde bulunur. Ancak asit yapısı nedeniyle tanik asit boş mideyi rahatsızederek mide bulantısına yol açabilir.
Kabuklar henüz tazeyken (üzerinden 24 saatten fazla zaman geçmemişken) üstlerini geçecek kadar kaynar su ilave edin. Kabuklar bu suyun içinde en az 12 saat en fazla ise 24 saat beklemeli. Bekleme süresinin sonunda sebze ve meyve kabuklarını suyun içinden çıkarın. Bu su ile çiçek ve bitkilerinizi sulayın.
Evet, yanlış duymadınız! Bahçedeki bitkilere ya da evinizde saksıda bulunan çiçeklerin topraklarına sirke dökebilirsiniz. Sirke yabani otların büyümesini engeller. Sirke ile suyu karıştırıp kullandığınızda bitkileriniz böceklerden ve kemirgenlerden korunacaktır.
Adeta bir sardunya coşturan: Haşlanmış yumurta suyu
Hemen her sabah haşladığınız yumurtalardan arta kalan o suları ziyan etmiyor, oda sıcaklığına geldikten sonra bitkilerinizin saksılarına döküveriyorsunuz. Bir süre sonra çiçeklerinizin coştuğunu, bitkinizin çok daha verimli hale geldiğini görüyorsunuz. Nefis.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri