Süt reçeli, sütten yapılan ve daha çok kahvaltılarda tüketilen Güney Amerika tatlısıdır. Yalnızca süt, şeker ve karbonatla yapılan bir tatlı olmasından dolayı hafif sayılabilecek ilginç bir yiyecektir. Kek, kurabiye, dondurma gibi tatlı yapımında kullanabilir, kahvaltılarda reçel ve tatlı yerine tüketilebilir.
Çoğunlukla kahvaltıda veya çay saatlerinde tüketilir. Süt ve şekerin yavaş yavaş kaynatılarak yoğunlaşması ile eldi edilir. Kullanılabilecek alanlar oldukça fazladır ancak yoğunlukla sos veya dolgu olarak kullanılır.
Günlük kullanımda, en yalın hali ile bir kraker ya da ekmek üstüne sürülen labne peyniri ve üstüne Dulce de Leche! Az tuzlu peynirler, krep, waffle, muz, granola ve tabi dondurma ile beraber kullanılabilir. Pişirilen gıdalarda, trileçe ya da cheesecake üzerinde servis edilebilir.
Osmanlı döneminde de kendi coğrafyamızda tüketilen çok eski bir reçel türü olan süt reçeli, aynı zamanda halk arasında "Süt Karameli" olarak da adlandırılmaktadır.
Nasıl bişey bu, tadı nasıl oluyor derseniz, çocukluğumuzda miss bonbon şekerler vardı, onu andırıyor biraz tadı. Böyle yoğun süt biraz da karamelimsi bir tat geliyor. Hafif ve lezzetli bence.
İlgili 40 soru bulundu
Karamel kaynayıp, birbiriyle iyice özleşince de, ( pürüzsüz olunca) ocaktan alıp hiç karıştırmadan soğumaya bırakıyoruz, soğuyan karamel istenilen yerde kullanıma hazır(yoğun kıvam istiyorsanız sütü daha az ekleyin, daha akışkan, ince kıvam istiyorsanız sütü fazla ekleyin.)
Sade olarak tüketiminin yanı sıra kek, kurabiye ve dondurma gibi farklı yiyeceklerin üretiminde de kullanılabilen süt reçeli doğal bir tatlandırıcıdır. Sütün özünün kullanıldığı reçelde, yapım da çok kolay olduğundan dolayı taze olarak yapılarak tüketilebilir.
Süt reçeli, sütten yapılan ve daha çok kahvaltılarda tüketilen Güney Amerika tatlısıdır. Yalnızca süt, şeker ve karbonatla yapılan bir tatlı olmasından dolayı hafif sayılabilecek ilginç bir yiyecektir. Kek, kurabiye, dondurma gibi tatlı yapımında kullanabilir, kahvaltılarda reçel ve tatlı yerine tüketilebilir.
Süt Reçeli Kalsiyum ve Fosfor Deposu
Aynı zamanda 129 mg sodyum ve 22 mg magnezyum da içeriyor. Vitamin yönünden de son derece zengin olan süt reçelinde A, C, D, B6 ve B12 vitaminler bulunduğundan vücudun günlük vitamin ihtiyacını karşılama noktasında önemli bir gıda!
Bir miktar kıvamlı olan süt reçeli, bu açıdan kahvaltılık bal ile benzerlik gösteriyor. Kremamsı bir yapısı bulunan bu lezzetin tadı ise sütlü ve kahveli bayramlık şekerleri andırıyor.
Dulce de Leche, Arjantin'in olmazsa olmazlarından. Dulce, tatlı demek. Leche ise süt. Tam çevirmek gerekirse "sütün tatlısı" anlamına geliyor.
Şeker eriyip süt hafif hafif kaynamaya başladığı zaman, içine bir çay kaşığı karbonat ekleyin. Karbonatın sütü taşırma potansiyeli olduğu için bu noktada ocaktan alıp, sürekli karıştırmak suretiyle inmesine yardımcı olun.
Bazı tariflerde şeker hiç dokunulmadan eritiliyor, bazılarında ise limon suyu ilave ediliyor içerisine. Bizim size önerimiz tarifinizin içerisinde su kullanmanızdan yana. Bu sayede karamelin donmasını, yapışmasını ve şekerin de yapım aşamasında yanmasını engellemiş olursunuz.
Eskişehir'in geleneksel tatlarından olan süt reçeli bazı tatlılara sos olarak kullanılıyor. Süt reçeli, süt içemeyen çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla sıklıkla tercih ediliyor.
*Yoğunlaştırılmış Süt Nerelerde Kullanılır? Sütün olduğu her türlü tatlıda yoğunlaştırılmış süt kullanabilirsiniz. Özellikle yoğunlaştırılmış süt ile yapılan tatlılar damaklarda her zaman unutulmaz bir tat bırakacaktır. Kremalı sıcak içeceklerde, kremalı pastalarda, kek gibi tatlıların vazgeçilmezidir.
Pişen süt reçelini kavanoza koyun. Soğuyunca ağzını kapatıp dolaba kaldırın. Dolapta en az 2 ay dayanan bir reçeliniz olacak. Süt reçelini tatlılarınızda ve kahvaltıda tüketebilirsiniz.
1 litre sütten çok küçük bir kavanoz reçel elde ediliyor, saklama süresi de buzdolabında yaklaşık 2- 3 hafta.
Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir. İçerisinde süt bulunduğu için çok daha çabuk bozulur.
Hazırladığınız reçel temiz ve kuru bir cam kavanoza doldurulup, soğuyunca ağzı kapatılarak buzdolabında saklanır (Yaklaşık 300 gramlık reçel elde edilir).
Daha çok bir kahvaltı ve çay saati yiyeceği olarak, başta Arjantin ve Şili olmak üzere hemen bütün Latin Amerika ülkelerinde yaygın olarak tüketilir. Ayrıca kek, pasta ve benzer ürünlerin yapımında, ya da içlerinin doldurulmasında kullanılır.
Hazırladığınız süt reçelini cam bir kabın içine aktararak soğumaya bırakın. Reçel soğuduktan sonra ise cam kabı buzdolabına koyarak en az 2 saat de buzdolabında bekletin.
Karamel sosu yapacağınız ocak en kısık ateşte olmalı ve şeker en fazla 10 - 15 saniye kadar ısıya maruz kaldıktan sonra içerisine su ilave edilmeli. Burada dikkat etmeniz gereken konu tarifteki miktardan ne daha az ne daha fazla su kullanmak.
İdeal kıvamı, yoğun karamel lezzeti ile dayanılmaz olan Karamel Sos'u her türlü kek, pasta, sütlü tatlı, krep ve dondurmaları süslemek için kullanabilir, tatlılarınızı taçlandırabilirsiniz.
Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri