Bir kimseye ait malvarlığının parçalanmaksızın, tümüyle, alacak ve borçlarıyla birlikte ve tek bir hukuki işlemle başka bir kimseye geçmesine külli halefiyet denilir.
Yukarıda kısaca açıkladığımız üzere, küllî halefiyet, “bir kimseye ait hakların tüm olarak ve tek bir olayla, başka bir ifade ile götürü biçiminde ve üs- telik de her bir hakkın devri için kanunun aradığı özel şartların gerçekleşmesi aranmaksızın başkasına geçmesi”9dir.
Külli intikalde bir kimsenin malvarlığı bir bütün olarak bir başkasına geçer. Külli intikalin tipik örneği, ölenin malvarlığının bir bütün olarak, yani aktif ve pasifleriyle birlikte mirasçılarına geçmesi durumudur. Cüzi intikalde bir kimsenin malvarlığının bir kısmı bir başkasına geçer.
Devlet de diğer yasal mirasçılar gibi bir külli haleftir ancak diğer yasal mirasçılardan farklı olarak, mirasbırakanın borçlarından sadece kendisine intikal eden tereke değerleri ile sınırlı bir sorumluluğu vardır.
Külli Halefiyetin Sonuçları Bir kimsenin öldükten sonra mutlaka bir külli halefi vardır. Bu kişi ise onun kanuni veya atanmış mirasçısıdır. Miras bırakanın mirasçısı gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişilerde olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Külli halefiyetin oluşacağı durumlar sadece yasada belirtilen hallerde mümkün olur. Mirasbırakanın ölüm tarihinde, mirasını oluşturan tüm hak ve borçların, tüm malların mirasçılara bir bütün olarak geçmesi külli halefiyetin en tipik halidir.
Atanmış mirasçı, miras sözleşmesi ile mirasçı atanmış olsa bile, mirası reddedebilir. Buna karşılık, musalehin (lehine belirli mal vasiyet olunan kişi) mal vasiyetini reddetmesine ihtiyaç yoktur, süresi içinde bunu talep etmemekle mal vasiyetinin ifasını talep hakkı düşer.
Medeni Kanunun 600. maddesi muayyen mal vasiyetini kapsayıp mirasçı atanmasını kapsamaz. Atanmış mirasçılarda ise miras, miras bırakanın ölümü ile kazanılır. Mirasçı atanan kişi miras bırakanın ölümü ile tereke üzerinde doğrudan ve kendiliğinden bir ayni hak kazanır.
Atanmış mirasçı, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla (vasiyetname veya miras sözleşmesi yoluyla) atadığı mirasçıya denir. Yani, miras bırakan, atanmış mirasçılarını ölüme bağlı bir tasarrufla atar. Eğer ki miras bırakanın böyle bir tasarrufu yoksa, atanmış mirasçısı da olmayacaktır.
III. Atanmış Mirasçı Kimdir? Atanmış mirasçılık, miras bırakanın kendi özgür iradesiyle mirasının bir kısmını veya tamamını belirli bir kişiye bırakmasıyla ortaya çıkar. Atanmış mirasçı da aynen yasal mirasçı gibi mirasçı sıfatını haizdir.
Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır.
Saklı pay, bir kişinin hak ettiği mirastan alması gereken asgari pay oranıdır. Saklı pay kanunun belirlediği orandır. Saklı pay oranının altında miras payı alması halinde kişinin saklı payı ihlal edilmiş sayılır. İhlal edilen miras saklı payı için mirasçı tenkis davası açmalıdır.
Cüzi halefiyet, bir kişinin tek bir hakta başka bir kişinin yerine geçmesi anlamına gelmektedir. Tek bir hakkın bir başkasına devri cüzi halefiyettir. Külli halefiyet ise, bir kişiye ait olan haklar topluluğunun ya da malvarlığının tümüyle tek bir hukuki nedenle bir başkasına devridir.
Taraflar arasında kesinleşmiş bir kararın, herkese karşı ileri sürülemeyeceği (mutlak etki) kabul edilmektedir. Bunun dışında kesin hükmün üçüncü kişilere karşı da etkisi mevcuttur. Ancak bunlar istisnai durumlardır. Kesin hüküm, tarafların külli haleflerini de aynı şekilde bağlar.
Hususî sebebe mebni hukukî halef ne demektir? Muayyen ve müşahhas bir hakkı bir diğerinden iktisap eden şahıs bu hakkı kendi sine devreden şahıs hukukî halefidir. Müşterile bayi, mevhubunlehle vahip (bağışlananla bağışlayan), alacağı temellük edenle temlik eden halef selef vaziyetindedirler.
Halef kelimesi için TDK üzerinden bakıldığı zaman, 'Birinin ardından gelmek suretiyle onun makamına yerleşen, selef karşıtı ya da ardıl' şeklinde ifade edilmektedir. Halef Ne Demek? Halef kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür.
3. Derece(Zümre) Mirasçılar Kimlerdir? Miras bırakanın 3. Derece mirasçıları büyük ana ve büyük babasıdır. Miras bırakanın, alt soyunun, ana ve babasının alt soy bırakmaksızın miras bırakandan önce ölmeleri halinde, mirasçılar, büyük ana ve büyük baba olacaktır.
Medeni kanunumuza göre evli olmayan ve çocuğu bulunmayan murisin mirasının ana ve babasına geçeceğini hüküm altına almıştır. Söz konusu maddeye göre: “Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.
Çocuğu olmayan eş; Mirasbırakanın anne-babası ve onların çocukları ile birlikte mirasçı kalırsa, mirasın yarısı eşin, diğer yarısı öbür mirasçılara kalır. Mirasbırakanın nine-dedesi ve onların çocukları ile birlikte mirasçı kalırsa, mirasın dörtte üçü eşin, diğer kısmı öbür mirasçılara kalır.
Baba vefat ettiğinde tüm çocukları ve ölüm tarihindeki eşi mirası paylaşır. Eşin miras payı 1/4 olur, kalan 3/4 tüm çocuklar arasında eşit paylaşılır. Çocuğun hangi anneden olduğunun önemi yoktur. Eş yok ise, tüm miras çocuklara geçer.
Miras payı, ancak mirasbırakanın vefatından sonra devredilebilir, çünkü miras payı ancak o zaman söz konusu olabilir. Mirasbırakanın vefatından önce ise muhtemel mirasçı, miras hakkını devredebilir. Miras hakkı ve miras payı, diğer mirasçılara veya mirasçı olmayan üçüncü kişilere devredilebilir.
İlk üç zümrede mirasçı yoksa eş de sağ değilse ve miras bırakan ölüme bağlı tasarruf ile mirasçı atamamışsa devlet yasal mirasçı sıfatı ile mirası kazanmaktadır. Ayrıca devlet ölüme bağlı tasarruf ile de atanmış mirasçı sıfatına sahip olabilir.
Mirasçılık belgesi çıkarmak için, mirasçıların tümünün birlikte başvurması gerekmez, her bir mirasçı birbirinden bağımsız olarak başvurabilir ve belgeyi alabilir. Veraset ilamını, mirasçılar haricinde, miras bırakanın alacaklıları da alabilirler.
Kanunda, mirasın reddine ilişkin sulh hukuk mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak işlem yapılacağı belirtilmiştir. Noterden mirasın reddine dair işlem yapılacağı düzenlenmemiştir, mirasın reddine ilişkin işlemler noterde yapılamaz.
Reddi Miras Yapınca Miras Kime Kalır? Mirasçılardan biri tarafından reddi miras yapılması halinde mirası reddeden kişi muristen önce ölmüş gibi kabul edilir. Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri