Diş ağrısı, sadece kendini ağız bölgesinde hissettirmez. Çene vasıtasıyla baş bölgesindeki bütün organlarla bağlantılıdır. Dişte oluşan çürük, enfeksiyon ve iltihaplanmalar ilk olarak çeneye, başa, yüze, kulağa, boyna ve gözlere vurur.
Diş sinirlerini uyarır. Diş sinirleri bütün kafa bölgesini saran sinir ağıyla bağlantılıdır. Göz sinirleri de bu ağın içinde olduğundan dişte oluşacak bir ağrı kademeli şekilde göze doğru ilerleyecektir. Diş çürüğü tedavisi yapılmadığı takdirde diş çürüğünün olumsuz etkisi göze vuracak ve göz ağrısı yaşanacaktır.
Göze vuran ağrı üst köpek dişlerinin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Kafa ve yüz bölgemiz oldukça karmaşıktır. Bu bölgenin sinir sistemine en çok hakim olan organ ise dişlerimizdir. Ağrının nedeninin tespitinden sonra etken ortadan kaldırılarak ağrıyı ortadan kaldırılır.
Aksi takdirde enfeksiyonlu yani çürük dişler başta böbrek yetmezliği olmak üzere karaciğer yetmezliği, akciğerlerin fonksiyonunda azalma ve yeteri kadar çalışamama, boşluklarda ağrı, idrar yollarında iltihaplanma, kulak ve göz ağrıları gibi pek çok hastalığa kapı açabilmektedir.
Dişlerdeki çürük enfeksiyonu, dolaşım sistemi aracılığı ile vücudun çeşitli yerlerine dağılabilir. ''Diş çürükleri görme bozukluğuna yol açar mı?'' sorusunun cevabı ise evettir. Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Dişte oluşan bir kırık, çürük veya boşluktan girebilen zararlı bakteriler diş köküne ulaşarak enfeksiyona sebep olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Dişte oluşan çürük, enfeksiyon ve iltihaplanmalar ilk olarak çeneye, başa, yüze, kulağa, boyna ve gözlere vurur.
20lik Diş Ağrısı Kola Vurur Mu? Diş ağrısının yoğun bir şekilde gerçekleşmesi, ağrının farklı bölgelere de yayılmasına sebep olur. Bu noktada 20'lik diş ağrısının kola vurup vurmadığı da merak edilir. 20'lik diş ağrısı kulağa, göze ve çeneye vurabilir ancak kola vurduğuna çok sık rastlanılmamaktadır.
İltihap tedavi edilmezse görülebilecek komplikasyonlardan bazıları ise şöyledir: Enfeksiyon çeneye, boyuna ve başa yayılabilir. Sinüs boşluklarında enfeksiyon gelişebilir. Vücudun geneline yayılmış bir enfeksiyon (sepsis) olabilir.
Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, diş kaybına yol açabilen ve ciddi bir durum olan periodontitise yani diş eti çekilmesine sebep olabilir. Diş eti çekilmesi (periodontitis), dişin ağızla bağlantısını sağlayan yumuşak dokuları ve kemiği tahrip eden son derece önemli bir diş eti hastalığıdır.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Kanin dişleri (köpek dişi veya göz dişi olarak da adlandırılır), ağzın ön bölgesinde kesici dişlerin (insizör veya keserler) her iki tarafında bulunan hafif sivri dişlerdir.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Yeşil yapraklı sebzeler, turuncu sebzeler, balık, ceviz, yumurta gibi besinler göz sağlığı için faydalıdır. Omega-3 yağ asitleri tüketimi: Somon, ton balığı, ceviz gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinleri tüketmek göz sinirlerinin sağlığını destekleyebilir.
Diş Apsesi Nasıl İner? Sadece diş etinde oluşan, dokuya zarar vermeyen diş apsesi kısa sürede kendiliğinden geçebiliyor. Fakat diş apsesi geçmiyor ve sık sık yineleniyorsa diş hekimine görünmenizde yarar vardır. Diş kökünde veya diş ile diş eti arasında oluşan diş apsesi önlem alınmadığı takdirde kendiliğinden geçmez.
Dişte soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı oluşan ağrı ve hassasiyetlerde, yemek yeme sırasında oluşan ağrılarda iltihaptan ve bir iltihap başlangıcından söz edilebilir. Yine dişlerde meydana gelen aşırı renk değişimleri de iltihap belirtisi olarak algılanabilir.
Diş ya da dişetinde şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik, çiğneme esnasında ağrı, ağız açmada zorluk, yüksek ateş, kötü tat ve koku gibi şikâyetlere yol açan diş apsesi tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Burada genel olarak ağrının ilk başladığı yer baş ve boyun bölgesidir Ancak diş ağrısının sinir sistemi oldukça karmaşık ve geniş bir yapıya sahip olduğu için bu durumda baş ağrısı farklı bölgelere de vurabilir.
Diş apsesi ve ağrısı yaşayan kişilerin diş etlerinde bakteri kaynaklı iltihaplanma meydana gelmektedir. Bu durum ileri aşamalarda kanamaya ve yüzün ciddi oranda şişmesine neden olmaktadır.
Diş Enfeksiyonunun Belirti ve Semptomları
Tedavi edilmediğinde, diş enfeksiyonunun vücudunuzun diğer bölgelerine yayıldığını gösteren şişlik, çiğneme güçlüğü, çene kemiğine yayılan ağrı ve hatta ateş ve lenf bezi şişlikleri fark edebilirsiniz. Diş enfeksiyonunun diğer bazı oral semptomları: Ağızda acı bir tat oluşması
Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir. Diş hekimleri hasta özelinde; penisilin, klindamisin ya da metronidazol antibiyotikleri reçete etmeyi tercih edebilirler.
Diş çürüğü olarak da bilinen diş enfeksiyonları ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Bunlara ağzınızdaki diş minesine ve dentinine saldıran bakteriler neden olur. Bakteriler, mineyi yiyip bitiren ve sonunda dentinin yumuşamasına neden olan bir asidin oluşmasına neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri