Hristiyan olma iddiasında olan ancak ana akım Hristiyanlığın dışında görülen tüm dini gruplar, bu hareketin mensuplarınca kült olarak nitelendirilmiştir. Hristiyan kültler, Hristiyan geçmişi olan, ancak diğer Hristiyan kiliselerine mensup kimselerce teolojik açıdan sapkın olarak görülen yeni dini hareketlerdir.
2013 tarihli "Karakter nedir ve neden gerçekten önemlidir?" adlı makalesinde Thomas A. Wright şöyle belirtmiştir: "Kişilik kültü fenomeni, sürekli propaganda ve medya maruziyeti yoluyla bilinçli bir şekilde şekillendirilen, hatta tanrısal bir hale getirilen bir bireyin idealize edilmiş halk imajına atıfta bulunur.
Bence en önemlilerinden bir tânesi bu; “kült” kavramı toplumda yaygın kabul gören kurumsallaşmış, yerleşik, ortodoks dinî gruplardan ayrı inançları, kendine âit ibâdet şekilleri bulunan yapıları ifâde etmek için kullanılıyor Batı sosyolojisinde ya da dinî sosyolojide.
Kült, Fransızca kökenli bir kelimedir. Kült kelimesinin ilk anlamı yerel özellikler taşıyan dini törenler olurken diğer anlamı da belli dönemde çok ilgi gören demektir.
Kült, dini inanışlardan kaynaklanan, kutsal kabul edilen nesneleri ifade eder. Eski Türk toplumlarında demir, ağaç, ateş gibi ögeler birer külttür. Bu tarz kültlerin insanları kötülüklerden koruduğuna inanılır ve Tanrı tarafından insanlara bahşedilen değerli varlıklar olduğu düşünülür.
İlgili 21 soru bulundu
Kült sözcüğü, eski kültürlerde dini inanışlarla alakalıdır. Buna göre kült, dini inanışlardan kaynaklanan, kutsal kabul edilen değerleri ifade eder. Örneğin eski Türk toplumlarında demir, ağaç, ateş gibi objeler birer külttür. Bunların insanları kötülüklerden koruduğuna inanılır.
Yüzyıllar boyunca deneyimlerle kazanılan ve kuşaktan kuşağa aktarılarak insanların ortak belleğinde yer eden geleneksel yaşam kültürü geçmişten bugüne uzanan görenekleri, geleneksel bilgi ve inanışları, sözlü sözsüz anlatımları, şölenler ve şenlikleri, mutfak kültürünü, giyim ve el sanatlarını kapsar.
Bu yüzden kült terimi, günümüze kadar “tapma” ve “ibadet” ile ilişkilendirilmiştir. Bu ilişkilendirmelerde kült, “yüce ve kutsal olana tapma” (Akyurt, 1998: 154) anlamında kullanılmıştır.
Kült, kutsal olarak bilinen varlıklara karşı gösterilen saygı ve tapınma anlamına gelir. Söz konusu saygı, tapınma, dua, kurban ve çok sayıda dinsel ritüelleri gerektirir. Eski Türkler, Gök Tanrı, ruhlar, tözler, hayvanlar vb. birçok maddî ve manevî değerler yaratmıştır.
Kült lider inşasında, ülkenin dört bir tarafına liderlerin heykelleri dikilerek, resimleri asılarak, marşları bestelenerek ve sözleri mitleştirilerek, liderler halkın gözünde efsaneleştirilmeye çalıştırılır.
Dini hareketlerin sosyolojik sınıflandırılmasına göre kült, sosyal olarak sapkın, yeni inanç ve uygulamalara sahip dini veya sosyal bir grup olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir grubun inanç ve uygulamalarının yeteri derecede sapkın ya da yeni olup olmadığı genelde net olmayan bir konudur.
1. belirli bir figür ve nesneye karşı dinsel hürmet ve bağlılık gösteren sistem, topluluk. 2. belirli bir grup ya da topluluk içinde popüler ya da moda olan kişi veya şey.
Gizem kültleri, belli bir inanıştan çok çeşitli ritüeller ve geçiş aşamalarından oluşan olağandışı uygulamalar, bazı tanrısal güçlerle iletişime geçme törenleri olarak nitelendirilebilir.
Kült kelimesi yüce ve kutsal olarak bilinen unsurlara duyulan saygıyı ifade etmektedir. Işık kültü gök kültünü, güneş ve ay kültlerini de içine alan; su kültü, ateş kültü gibi kültlerle ilgisi bulunan; gece-gündüz, iyi-kötü, ak-kara gibi zıtlıkların oluşumunda temel olan külttür.
Kült kelimesi, tapma, tapınım, din ve din merasimi anlamına gelir. Kültürün oluşumu ne kadar geç olursa değişimide o kadar yavaş ilerler. Türkler doğadaki bazı unsurları kendilerine kutsal affetmişlerdir. Bu kültler Atalar Kültü, Ağaç Kültü, Dağ ve Tepe Kültü, Taş ve Kaya Kültü, Su Kültü ve Ateş Kültüdür.
Sanat eserleri için kullanılan anlamı, belirli bir dönemde aşırı ilgi gören yapım şeklindedir. Kült bir eser ifadesi de bu tip yapımlar için kullanılır. Genelde ortaya çıktığı yıllarda çoğunluk tarafından beğenilmeyen, ancak zaman içinde geniş bir hayran kitlesine sahip olan yapımlar kült olarak adlandırılır.
Kült, kutsal olarak bilinen varlıklara karşı gösterilen saygı ve tapınma anlamına gelir. Söz konusu saygı, tapınma, dua, kurban ve çok sayıda dinsel ritüelleri gerektirir. Eski Türkler, Gök Tanrı, ruhlar, tözler, hayvanlar vb. birçok maddî ve manevî değerler yaratmıştır.
Kült filme örnek olarak 'Fight Club', 'Matrix' ya da 'Donnie Darko' gibi filmleri sayabiliriz. Yayınladıkları dönemde kemik bir kitle yakaladı bu filmler. Zaman içerisinde ise gerçek karşılığını buldular ve hem kemik kitleleri genişledi, hem de daha geniş kitleler tarafından keşfedildi.
Tengricilik ve ya Tengrizm, Avrasya stepleri'nde ortaya çıkan, şamanizm ve animizme dayanan dini bir inançtır. Türk ve Moğol toplumlarının inandığı dinlerden biridir. Tengri'ye tapınmanın yanında Animizm ve Totemlik bu inancın ana kısımlarını oluşturmaktadır. Bu inanca göre Gök'ün ulu Tini Tengri'ydi.
Atalar kültü, ölmüş olan kabile, klan büyüklerine, atalara saygı, tazim ve korkuyu ifade eder. İmparator ve tanrı-kral kültleriyle iç içedir. Atalar kültünde, ölen insanların ruhlarının bu âlemde bulundukları ve insanlarla temasa devam ettikleri inancı yer almaktadır.
Kült eserler, çağdaşları arasından sıyrılan özgün ve değerli çalışmalardır. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde kült kelimesinin; 'din', 'yerel özellikleri taşıyan din törenler', ve 'belli bir dönemde aşırı ilgi gören film vb. ' anlamlarını taşıdığı belirtilir.
Kült film (İngilizce: Cult film) sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir.
Anlamı: "Mütemadi," devamlı, sürekli, aralıksız veya düzenli bir şekilde gerçekleşen bir şeyi ifade eder. Bu kelime, belli bir düzen içinde tekrar eden olaylar veya davranışlar için kullanılır.
1. Güdülebilen, belli bir yol üzerinde hareket ettirilebilen: “Güdümlü mermi.” “Güdümlü balon.” 2. Belli bir amaca göre yürütülen, sevk ve idâre edilen: “Güdümlü tarım.” “Güdümlü ekonomi.”
İdol kelimesinin TDK'ya göre iki anlamı bulunmaktadır. Gündelik hayatta daha çok karşımıza çıkan anlamı, örnek alınan, en çok hayranlık duyulan kimsedir. Örneğin; bu kişiyi kendime idol olarak görüyorum dendiğinde karşıdaki kişiye hayranlık duyulduğu anlamı çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri