Kabuğu ince, kalın, çatlak veya pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz. çıkarlar ve kontaminasyonu tüm kuluçkaya yayarlar. ➢ Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır.
Embriyo Yumurta kuluçka sürecinde fazla neme maruz kalırsa civcivin hava boşluğu kapanır ve civciv doğmadan ölür. Makinede az nem ortamı olursa bu kez hava boşluğu büyür, yumurta sıvı kaybeder ve civciv ölür.
Gentamisin içerikli su hazırlanarak yumurta silinir ve derhal kurulanır o şekilde makineye yerleştirilebilir. Not: Alkol ile dezenfekte yapmak doğru bir uygulama değildir. Alkol bakterileri öldürmez sadece sabitler. Ve yumurta içeriğini bozacaktır.
Yumurtalar kesinlikle yıkanmamalıdır. Yıkanan yumurtaların çıkım oranları düşmektedir. Yumurtalar kesinlikle yıkanmamalıdır.
Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
İlgili 42 soru bulundu
Yumurtalarınızı birer birer sıcak suya daldırın ve kirleri temizlemek için suda birkaç saniye sallayın. Yumurtanızı sudan çıkarın bezle silin. Yumurtalarınızın suda ıslanmasına izin vermeyin çünkü bu onları salmonella gibi zararlı bakterileri emme riskine sokar. Yumurtaları bir havluya koyun ve kurulayın.
Pisliği gerektiği gibi temizlemezseniz çiğ yumurta bakteri üretebilir. Yine de endişelenmeyin. Ilık suyla nemlendirilmiş mikrofiber bir bezle silmek en iyi sonucu verecektir.
Yazın aşırı sıcaklarında 24 derecenin üzeri sıcaklıklarda yumurtalar (Kuluçkalık veya kahvaltıklık yumurta farketmez) mutlaka buzdolabına konulmalı.
'En iyi koşullarda yaşam süresi 10 gün olan bu civcivlerin en büyük müşterisi çocuklar. Çocuklar, evlerine götürdükleri bu civcivleri sevebildikleri kader sevsinler, hırpalamasınlar ancak, öldüklerinde de üzülmesinler. Çünkü, ne yaparlarsa yapsınlar bu civcivler ölecektir.
Kuluçka edilecek yumurtalar 7 günden fazla bekletilmez. Uzun süre bekleyen yumurtalarda kalite kaybı olmakta dolayısıyla kuluçka sorunları meydana gelmektedir. Kuluçka edilecek yumurtalar makineye koyulmadan önce en az 24 saat bekletilmelidir. Kuluçka makinelerinizde sıcaklık ayarını nasıl yapılır?
Emin Canan ise, salmonella bakterisinin elle bulaştığını belirtip; mikrobun kirli içme suları, yıkanmayan yiyecekler, süt ve süt ürünleri, et ürünleri ve yıkanmayan yumurta ile bulaştığını belirtiyor. Mikrobun bulşamaması için yumurtanın kırılmadan önce yıkanması gerektiğinin altını çiziyor.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
72 derecede ölüyor
Bu bakteri pişirme ile ölmektedir. Kanatlı et ve yumurta ürünleri iyi pişirilerek yenildiğinde hastalıkla ilgili herhangi bir risk kalmaz. Pişirme sıcaklığı en az 72 derece olmalıdır, bu da normal pişirme ısısıdır.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Eğer bir tavuk, bir horoz tarafından döllenecek olursa, yine yumurtanın genel görünümünde hiçbir fark olmaz; sadece yumurtanın sarısındaki o beyaz leke çok daha düzgün bir şekilde, daha belirgin ve daha yuvarlak olacaktır.
İnsanlar yumurta pişmeden önce tuz ilave ederek dokusunda bozulmalara neden olabiliyor. Şöyle ki yumurtayı kaba kırdığınızda hafif açık rengi, tuz ilave edişinizle birlikte koyulaşıyor. Bu kıvamının daha bir kalın hale geldiğinin ve daha az sulu, daha katı bir hal alacağının göstergesi.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar. Çünkü civcivler su içerek vücut ısılarını dengede tutarlar.
“Yumurtadan yeni çıkan bir civciv 72 saat yem ve susuz idare edebilme kapasitesine sahip olmakla birlikte ve genellikle, bir ile iki gün içerisinde yem tüketme alışkanlığını kazanacak düzeye gelir.”
Genç tavukların yumurtlamaya başladığı 1 aylık süreden sonra İkinci verim yılındaki tavukların yumurtaları tercih edilmelidir. Kuluçkalık yumurtalar Taze olmalıdır ve 7 günlüğü aşmamalıdır.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez.
Kabuğu ince veya kalın, çatlak, pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz. g- İkinci verim yılındaki tavuk yumurtası istenmez. Genç tavukların ilk 40 günlük yumurtalarıda kullanılmaz.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Yıkanmadan kırılan yumurta, tifoya davetiye çıkarıyor.
Kullanmadan önce mutlaka yıkanması gereken yumurtalarda bulunan salmonella bakterisi halk dilinde tifo olarak bilinen hastalığa yol açıyor.
Yumurtalar serin-nemli bir depoda saklanmalıdır. İdeal depolama ortamının sıcaklığı 12-13 santigrat derece ve rölatif rutubeti yüzde 75 olmalıdır. Yumurtaların dar ucu baş aşağı gelecek şekilde depolamaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri