4- Varis çorabının özelliğini kaybetmemesi için yıkama ve kurutma talimatlarına mutlaka uyulmalıdır. 5- Kullanıma bağlı olarak zamanla bacaktaki şiş, ödem ineceğinden dolayı varis çorabı bacağı istenilen basınçla sıkamaz hale gelir. Bu nedenle her 6 ayda bir varis çorabının mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir.
En İyi Varis Çorabı
Çoraplar ortalama 6 ay kadar işlevini sürdürür. Ayrıca yırtılan, delinen, esneyen veya hasar gören çorapların da kullanılmasının faydası olmaz. Soğuk su ile elde sabunla yıkamak çorabın ömrünü uzatır.
Varis çorabı uyku saati dışındaki tüm zamanlarda giyilmelidir. Uykudan kalktıktan sonra yataktan çıkmadan varis çorabını giymek en etkili yöntem olacaktır.
İdeal olanı her gün yıkanmasıdır. Önerilen 40 °C de yıkanması. İki çorap alınması ve dönüşümlü kullanılması ve yıkanması daha uzun ve etkin kullanılmalarını sağlamaktadır. Yıkama sonrası hafif bir kuruluma yapılmalıdır.
Varis çoraplarının ne sıklıkla giyileceği konusunda en iyi tavsiyeyi doktorunuz size en verecektir. Çoğu durumda, varis çorapları günde 5 ila 10 saat giyilebilir. Bu süre, kan dolaşımının rahatlaması için yeterlidir ve aynı zamanda bacaklardaki kan pıhtılaşmasını da önlemeye yardımcı olur.
İlgili 35 soru bulundu
Yapabilirseniz, varis çorabınızı sırtüstü yatıp ayakları havaya yükselterek giyebilirseniz bacaklardaki şişliği azalttığı için size kolaylık sağlayabilir. Giymesi zor oluyorsa bazı varis çorabı giyme aparatları faydalı olabilir. Doktorunuz tersini söylemediyse yatarken varis çorabı giymeniz gerekmez.
Varis çorabı üreticisinin elde ve makinede yıkama, deterjan tercihi ve sıcaklık talimatlarına uyun. Genellikle varis çoraplarının ılık suda yıkanması gerekir.
Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır.
Varis çorapları ne kadar süreyle giyilmelidir? Semptomatik rahatlama isteyen hastalar için çoraplar ihtiyaca göre giyilmelidir. Skleroterapiden sonra, eğer daha derindeki toplar damarlarınızda sorun yaşamıyorsanız 3-14 gün arasında kullanım hasta için genellikle tavsiye edilir.
Varis çoraplarının yıkanması
Birçok kompresyon çorabı çamaşır makinesine atılır, ancak bazılarının elde yıkanması gerekir. El yıkama basittir. Çorapları, sabun veya deterjan eklenmiş önerilen sıcaklıkta suyla dolu bir kova koyabilirsiniz.
Varis çoraplarının gündelik hayatta giydiğimiz çoraplara göre farkı, bacağı daha kuvvetli basınçla sarmasıdır. Varis çorabının uyguladığı basınç sayesinde bacaktaki toplardamarlarda yaşanan göllenme beraberinde ağrı, sızı gibi bireyi üzen yakınmalar azalır. Varis çorabının iyileştirici bir etkisi bulunmamaktadır.
Varis çorabı, basıncı aşağıdan yukarıya doğru giderek artan, özellikli bir çoraptır. Gerek istirahat halinde gerekse çalışırken dışarıdan uygulanan bu basınç toplardamarlardaki göllenmeyi ve buna bağlı olarak gelişen ödem ve sızlama gibi şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.
Spor yaparken diğer bir konu da varis çoraplarıdır. Yine birçok kişi spor yaparken varis çorabı giymek zararlı sanmaktadır. Tam tersine spor yaparken varis çorapları giymelerini özellikle önermekteyiz. Varis çorabı bir yandan spor sırasındaki yorgunluğunuzu azaltacak, bir yandan da performansınızı arttıracaktır.
Varis çorabının yaşam boyu kullanılması önerilmektedir. Aynı zamanda çorabın gündüz giyilip gece çıkarılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Tek ayak, baldır seviyesi çoraplar ise daha ucuzdur ve yapışkanlı band, yapışkan, klips, bel askısı yada kemeri ile kullanılarak çorabın istenilen pozisyonda kalması sağlanmaktadır. Hatta son yıllarda içinde silikon bantlar kullanılarak kaymaları engellenmektedir.
Varis tedavisinin yazın çok daha az yapılmasının en önemli sebebi tedavi sonrası 1-2 hafta varis çorabı giymez gerekliliğidir. Varis çorabı bacakları biraz sıkabilir ve yazın bu çorapların giyilmesi rahatsızlık verebilir.
Varis Çorabı
Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir. Varis çorabı giyilirken, ayaklar mutlaka kuru olmalı, nemli ya da ıslak olmamalıdır.
Varis çorabı satın alırken doğru basınç ve beden seçilmesi çok önemlidir. Tedavilerden sonra genellikle 23-32 mm Hg orta basınçlı varis çorapları öneriyoruz. Ancak genel anlamda ödem önleyici ve dinlendirici amaçla kullanılan çorapların basınçları 20 mmHg nın altında olup hafif basınçlı kategorisine girer.
İleri derecede varislerde kullanılır. Hamilelik esnasında varis oluşumunu önler. Selülit tedavisinde etkilidir.
Varis Çorabı ile Uyunur Mu? Varis çorabı ile uyumak genellikle tavsiye edilmez. Varis çorabı gün içerisinde kullanılır ve gece yatmadan önce ayaktan çıkarılması önerilir. Yer çekimi de ortadan kalkacağı için kişilerin yatar pozisyondayken çorapları çıkarmaları rahat hissetmelerini sağlar.
Varis rahatsızlığı genellikle ilk senelerde kişiye sadece görsel manada bir sıkıntı yaratıyor olsa da hastalık ilerledikçe kişinin sürekli olarak bacak ağrılarını yaşamasına sebep olacaktır. Venöz yetersizliğin gelişmesi ile kişinin bacaklarında ağrı olmasının yanı sıra aynı zamanda şişlik ve morluklarda oluşabiliyor.
Varis, tedavi edilmezse ilerler ve hayatı tehdit edecek risklere yol açarlar. Hayat konforu bozulur sürekli ağrı ve ağırlık hissi yanında bacakta yaralara yol açar ve varis içinde pıhtı birikerek damar tıkanıklığına yol açar.
Bu durumlarda varis çorabı kullanımı, kirli kanın bacaklarda göllenmesini ve bacak damarları içinde pıhtı oluşmasını engeller ve Derin Ven Trombozu (DVT), Pulmoer Emboli (akciğer ve sağ kalbe pıhtı atması) olasılığını önler.
Mediven varis çorapları ılık suyla, el sabunu ile çitilemeden nazikçe yıkanmalı, suyu süzüldükten sonra asarak kurutulmalıdır. Deterjan kesinlikle kullanılmamalıdır. Varis çorabı kullanırken tırnakların kısa olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Uzun mesafeli uçuşlar için bacak şişmelerini engelleyen uçuş çorapları (varis çorabı) alabilirsiniz. Ayağınıza uygun olan ve doğru türde çoraplar satın aldığınızdan emin olmalısınız. Yanlış giyilen çoraplar DVT riskini artırabileceğinden,doktorunuzla görüşerek önerisi doğrultusunda çoraplarınızı kullanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri