KÜMBET YAYLASI (TURİZM MERKEZİ) Yayla 1600 mt. Yükseklikte, Giresun şehir merkezine 60 km, Ordu-Giresun Havalimanına 85 km. mesafededir.
Kümbet yaylası, Giresun'a asfalt yolla bağlanır. Dereli'ye 26, Giresun'a58 km. uzaklıkta olan Kümbet Yaylasına 30 dakika (yarım saat) saatte ulaşılmaktadır.
Giresun. Dereli ilçesine bağlı Kümbet Yaylası, 1650 ve 1800 rakım arasında yer alıyor.
Eskişehir'in 75 kilometre, Seyitgazi'nin 36 kilometre güneyinde yer alan Kümbet Köyü, Eskişehir-Afyonkarahisar kara yolundan 2 kilometre içeridedir. Yamacında Kümbet Köyü'nün kurulduğu höyükte Frig ve Roma dönemlerinde kullanılan Solon'un Mezarı (Arslanlı Mabet) ile Himmet Baba Türbesi bulunmaktadır.
Müslümanların ölülerini gömdükleri binalara kümbet veya türbe denilir. Kümbetler silindirik tabanlı ve üst kısımları konik yapılı olan anıtmezarlardır.
İlgili 25 soru bulundu
Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Kümbet Yaylası tertemiz atmosferi, yemyeşil doğası ve nefes kesen manzarası ile ünlü bir yayla. Huzur bulmak isteyenlerin tercihleri arasında yer alan Kümbet Yaylası, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi sınırları içinde bulunuyor.
En belirgin özellikleri genellikle tuğla veya taştan kare platform üzerinde yükselen silindirik veya çok köşeli bir gövde ile koni şeklindeki çatılarıdır. Üst katta sembolik bir sandukanın bulunduğu mescit, merdivenlerle inilen alt katta ise ölünün asıl mezarı yer alır.
Erzurum'un tarihi yapıları arasındaki Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese'nin güneyinde bulunur. Kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk'a ait olduğu ve XII. yüzyıl veya XIV. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Diğer kümbetler hakkında ise pek fazla bilgi yoktur.
KÜMBET YAYLASI (TURİZM MERKEZİ) Yayla 1600 mt. Yükseklikte, Giresun şehir merkezine 60 km, Ordu-Giresun Havalimanına 85 km. mesafededir.
Kümbet köyü abdalları Orta Asya'dan Anadolu'ya gelmiş bir Türkmen topluluğudur. Bundan dolayı Kümbet köyü abdallarının halk inanış ve uygulamalarında geleneksel Türk dinî inanışlarının etkisini görmek mümkündür. Kümbet köyü abdalları Anadolu Alevi-Bektaşi inancı içerisinde yer alan kapalı bir topluluktur.
Yer adlarının toplumların hafızalarından önemli izler taşıdığı da bilinen bir gerçektir. Çalışmamızda Giresun iline bağlı 370 yayla ve oba adı incelenmiştir.
Kümbeti Kabud, gerek cephelere kazandırılan plastik hareket, renk unsuruyla, yeni ve parlak bir üslubun öncüsüdür. Kümbeti Aleviyan. XII. yy'da en parlak dönemini yaşayan Selçuklu mimarisinin çok değişik bir kümbet uygulaması Hemedan şehrinde görülür.
Yayla turizminde Kümbet Yaylası ,Bektaş Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Paşakonağı Yaylaları, Karagöl Dağları ve Yaylaları, Sis Dağı Yaylası, başlıca yaylalardır.
Tertiplenen bu şenliklerin en ünlüsü temmuz ayının ikinci haftasına rastlayan Cumartesi ve Pazar günleri kutlanan Kümbet Yayla Şenlikleridir.
Sis Dağı; Giresun İli Görele ve Eynesil ilçeleri ile Trabzon ili, Şalpazarı ilçesi sınırlarında, Aladağların en yüksek tepesidir. Yüksekliği 2182 m'dir. Zirvesi Görele'nin Yeşildere köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.
c) Kozak yaylaları ve yaylacılık: Kozak yöresinde yaylalar genellikle 500-1000 m arasındaki yükselti basamağında yer almaktadır Bu yaylaların bir bölümü yukarıda adları kaydedilen bazı Kozak köylerine ant olup bunun dışında kalanlar ise, Burhaniye ile Bergama'ya bağlı bazı köylerin tasarrufunda bulunurlar.
Bektaş Yaylası 2100 metre yükseklikte, Giresun il merkezine (en kısa yoldan) 56 km uzaklıktadır.
Yakutiye'de bulunan, kesme taştan yapılmış Üç Kümbetler, Anadolu'da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri . En büyüğünün Emir Saltuk'a ait olduğu ve 12'inci yüzyılın sonlarında yapıldığı sanılıyor.
Külliyenin yıkılmış olan camisinin yerine bugün yeni bir cami yapılmıştır (bk. MAMA HATUN KÜLLİYESİ). Erzurum'da Çifte Minareli Medrese'nin güneyinde İzzeddin Saltuk'a ait olduğu kabul edilen Emîr Saltuk Kümbeti'nin 1189-1190 yıllarında yapıldığı düşünülmektedir.
Özellikle 12. ve 13. yüzyılda çok sayıda kümbet inşa edilmiştir. Bundaki en büyük pay ise Anadolu Selçuklu Devleti'nde bulunmaktadır. Tabi Selçuklu Devleti dışında birçok beyliğin inşa etmiş olduğu kümbetler bilinmektedir. Ancak, kümbetlerin hepsi günümüze kadar gelememiştir.
Emir Saltuk Kümbeti, kesme taştan yapılmıştır. Sekizgen gövdeli, yüksek kasnaklı ve üzeri kubbe ile konik karışımı basık bir külahla örtülüdür. İki renkli kesme taştan yapılan kümbetin üçgen alınlıklarında, yuvarlak kemerli, kasnak nişlerinde boğa, yılan, yarasa, kartal gibi hayvan kabartmaları bulunmaktadır.
Döner Kümbet, Kayseri'de 1276 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın kızı Şah Cihan Hatun için yaptırılmıştır.
"KÜMBETİN İLK ÖRNEKLERİ ABBASİLER'DE" İlk kümbet ya da türbe örneklerinin Abbasilerde görüldüğünü anlatan Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Erdemir, ilk kümbeti Abbasi Halifesi Mutasım'ın annesinin halife adına ilk defa Semerra'da yaptırdığını dile getirdi. Erdemir, "Kubbet-üs Süleybiye adı da 862 yıllarına tarihlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri