Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
🔹 Cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, kireç ve sodadır. 🔹 Cam, geri dönüşümü sayesinde bir doğa dostudur.
Deniz kumu günümüzde en sık cam üretimi aşamasında kullanılmaktadır. Cam dökümünün ana maddesi olan kum sayesinde, her yıl milyonlarca cam üretilmektedir. Bununla beraber sanayi içerisinde büyük bir önem taşıyan kumlar, birçok farklı parça üretiminin ana maddesi arasında yer almaktadır.
1.700°C gibi oldukça yüksek bir sıcaklıkta erir. Kum, erime noktasına ulaştığında tam bir dönüşüme uğrar. Sıvı silikondioksit soğuduğu zaman tekrardan katı kristal hâle dönüşmemektedir. Kuma ilaveten geri dönüştürülmüş cam, sodyum karbonat ve kalsiyum karbonat gibi kimyasal maddeler karıştırılır.
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur.
İlgili 28 soru bulundu
Camın ana maddesi kumdur. Kum doğada en çok bulunan maddelerin başında gelir. Sadece kum eritilerek elde edilen saf silis camından yapılmış malzeme çok kırılgandır. Hem dayanımın arttırılması hem de eritme sıcaklığının düşürülmesi için karışıma soda katılır.
Saf kumu 1700 derecenin üzerinde eriterek cam elde edebiliriz. Buna kuartz camı diyoruz. Üç dört bin yıl önce ise, körükle en fazla 1100 dereceye ulaşılabiliyordu. Soda ile kum karıştırılırsa, karışımı eritmek için 1100 derece yeterli oluyor.
Kum, soda ve kireç bir araya getirilip 15.000 derece ısıya sahip fırınlarda eritilir. Cam türleri farklı farklı olduğundan standart bir erime noktası yoktur. Camların ortak maddesi silikon dioksit olup farklı camlar elde etmek için silikon dioksite çeşitli maddeler eklenir.
Bu durumda camın kırılması fiziksel bir durumdur. Çünkü cam kırıldığında fiziksel görünüşünde değişiklik yaşanır. Kırılan her bir parça yine cam olduğu için kimyasal değişim denilemez. Şekil değişmesinden dolayı camın kırılması fiziksel değişim olayıdır.
Adı geçen jeolojik oluşumlardan elde edilen ham maddeler cam sanayiinde kuvars kumu (silika ku mu) olarak kullanılırlar.
3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihci olan Pliny, Finike'li denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret eder.
Mineral Saat Camı
Standart temperli olan ve silikadan yapılan camın kullanılmasıyla üretilir. Bu tanım aynı zamanda “mineral cam nedir” sorusunu da karşılar. Silikadan yapıldığı için temizlemesi zaman alır ve oldukça zordur.
Camın ana maddesi kumdur. Kum, soda ve kireç. Bu malzemeler, 1500 dereceye kadar ısıtılarak eritilir.
İhtiyaç halinde içerisine feldspa, dolomit, kalker ve soda gibi mineraller eklenen camın ham maddesi kumdur. Bu karışımların 1500 derece gibi yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda eritilip şekil verilmesiyle üretilen madde camdır.
Tüm erken dönem boyunca, cam soğukken işlenmiş ve taşçılar tarafından kullanılan tekniklerle kesilmiştir. Camdan yapılmış kaplara ilk olarak MÖ 16. yüzyıl sonlarına doğru rastlanılır.
Yunanlı tarihçi Pliny, Mezopotamya'da kervancıların yaktığı ocakta, kazara karışan soda ve kumun eriyip cama dönüşmesiyle camcılığın başladığını yazmıştır. Mezopotamya'da eski seramik boncuklar, seramik sırrı ile kaplanırdı. Seramik üzerindeki “sır” bir çeşit camdır.
Deniz camı nedir? Okyanus, deniz, geniş akarsu ve hatta büyük göl kenarlarında bulunan deniz camı, çeşitli nedenlerle deniz ve diğer sularda kalmış cam parçalarının su, dalga ve kumun aşındırıcı etkisiyle zaman içerisinde yıpranmasıyla oluşur.
Kumlu Cam, Asitle matlaştırma veya satina işlemi camın yüzeyinden asitle silisyum parçalarının uzaklaştırılması işlemidir. Böylece cam yüzeyinde mikroskobik çukurlar oluşur ve gözümüz farklı yönlere ışık kırılmalarından dolayı camı beyaz görür.
Kristal cam, normal camdan farklı olarak kurşun oksit eklenerek yapılmaktadır. Tasarım ve işçilik bulunduran kristal camlar, kırılgan bir yapıda olmasına rağmen normal camlara göre daha dayanıklıdır. Kurşun oksit eklenmesiyle formu değişen cam, ışık emme ve geçirme özellikleri ile daha estetik gözükmektedir.
Pleksiglas olarak da bilinen, Akrilik/Pleksi levhalar, cama benzeyen ancak daha iyi şeffaflık sunan ve eşit kalınlıktaki cama göre %50 daha az ağırlığa sahip kullanışlı, şeffaf bir malzemedir. Akrilik %93 şeffaflık oranı sunan en berrak malzemelerden biri olarak bilinir ve çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilir.
KUM ÇEŞİTLERİ:
Kum da yaş olmasından ve ağır olmasından kaynaklanan fire miktarlarını Daykim Yapıda bu şekilde çözmüş olursunuz. 1 m3 =1500 Kg. 1 m3 =1500 Kg.
Borosilikat cam,% 70 -% 80 silika (SiO2) ve% 7 -% 13 bor oksitten (B2O3) az miktarda alkali sodyum oksit (soda) (Na2O) ve alüminyum oksit (AI2O3) ile yapılır. Züccaciye genellikle yüksek sıcaklıklarda su buharı ile tekrar tekrar temasın alkali iyonları süzebileceği laboratuvarlarda kullanılır.
Orijinal camın, mukavemetini arttırmak için termal olarak işlenir, bu da çoğu uygulama için sıklıkla ihtiyaç duyulan daha güçlü ve daha güvenli bir cam formunu oluşturur. Temperleme işlemi, bu işleme özel ısıtma sistemleri ile camların 600°C – 650°C arasındaki sıcaklıklara getirilip ani olarak hava ile soğutulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri