Türkiye'de yapılan kumpir, tereyağı, kaşar ve çeşitli leziz salatalar, mezeler ve soslar katılarak hazırlanan bir üründür. Şekli benzediği için adını Yugoslav krumpir'den almıştır. Ancak fırında pişirilmesi ve kendine has içeriği ile kumpir Türk mutfağının bir ürünüdür.
Türkiye'nin patates ambarları arasında yer alan Bitlis'in Ahlat ilçesinde birçok patates çeşidi yetiştirilirken, son yıllarda elde edilen kumpirlik patatesler ise piyasada oldukça rağbet görüyor.
Kumpir patates anlamına gelen Bulgarca bir kelimedir. Yugoslavya'da alüminyum folyoda pişirilen ve içine salata konulan patatese de “Krumpir” adı verilir.
Kumpir sevilen lezzetinin yanında oldukça doyurucu, besleyici ve faydalı bir yiyecektir! Kumpirin ana maddesi, karbonhidrat yönünden zengin bir kök sebzesi olan patatestir. Karbonhidratlar ise günlük beslenmemizin yüzde 55-60'ını karşılayacak oranda almamız gereken temel enerji kaynağımızdır.
esas olan kumpir olacak patatesin fırına atılmadan önce kabuklarının yıkanmasıdır . böyle bir temizleme gerçekleşmişse kabuklar afiyetle yenebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Rivayete göre, kumpirin ülkemize gelmesi Bulgaristan göçmenleri tarafından gerçekleşmiştir. Ülkemize has zengin mezelerle doldurularak yepyeni bir ürün olmuştur. Şekli benzediği için adını krumpir'den almıştır. Ancak fırında pişirilmesi ve kendine has içeriği ile kumpir Türk mutfağının bir ürünü haline gelmiştir.
Türkiye'de yapılan kumpir, tereyağı, kaşar ve çeşitli leziz salatalar, mezeler ve soslar katılarak hazırlanan bir üründür. Şekli benzediği için adını Yugoslav krumpir'den almıştır. Ancak fırında pişirilmesi ve kendine has içeriği ile kumpir Türk mutfağının bir ürünüdür.
Kumpirin hikâyesi ise çok yenidir. Eski Yugoslavya'da alüminyum folyoda pişirilen, içine salata konulan patatese "krumpir" denilmektedir. Türkiye'de yapılan kumpir, tereyağı, kaşar ve çeşitli leziz salatalar, mezeler ve soslar katılarak hazırlanan bir üründür.
Kumpir kalori değerinin büyük kısmını yağdan aldığı için diyette yenmesi sakıncalı yiyeceklerdendir. İçerisinde hem tereyağı hem de kaşar peyniri bulunduğu için yaklaşık %65 oranda yağ içerir.
Patatese en çok yakışan mısır, bezelye, havuç, turşu, ketçap, mayonez içindedir. Bunlarla da sınırlı değildir elbette. Damak zevkinize uygun her türlü malzemeyi ekleyebilirsiniz. Közlenmiş biber çok yakışır mesela bence, mısır cipsi kıtır kıtır farklı bir lezzet katar.
bir kisinin korkudan odunun bokuna karismasi durumunda da kullanilir.
Fırınlanmış patates olarak da bilinen kumpir, patates ortadan ikiye ayrılmasıyla hazırlanır. İç tarafta kalan patatesler ezilerek püre haline getirilir. İsteğe göre zeytin, salam, sosis, bezelye, mısır, havuç gibi malzemelerle zenginleştirilebilir. Ana malzemeleri tereyağı, patates ve kaşar peyniridir.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Niğde ili 210 bin dekar Ekim alanı 800 bin ton patates üretimi ile ilk sırada yer almaktadır. Konya, Afyon, Kayseri ve İzmir diğer merkezleridir, ülkemizin 71 ilinde patates üretilmektedir” dedi.
Patatesinin büyüklüğüne, eklediğiniz malzeme ve soslara göre bu oranın değişebileceğini göz önünde bulundurarak karışık kumpir kalori değerlerini ise şu şekilde belirtebiliriz: 1 adet orta boy karışık kumpir 650 kcal. 1 adet büyük boy karışık kumpir 980 kcal.
Önceden 200 derece ısıttığınız fırının tabanına patatesi yerleştirin. Ters çevirdiğiniz bir tepsiyi çok az aralık kalacak şekilde üzerine kapatın. Bu şekilde yaklaşık 90 dakika pişirin.
Kumpir içerisine koyulan garnitürler mısır, turşu, zeytin, zeytin ezmesi, havuç rendesi ve mor lahanadır.
Genelde Boğaz kıyısınca sıralanan diğer köylerden her birisinde bu gruplardan bir tanesi sayıca diğerlerine göre çoğunlukta yaşadığı için, bu durum Ortaköy'e özel olarak kabul edilebilir.
Kimpur, MDI prepolimer ve formüle edilmiş poliol üretiminde uzmanlaşmış yenilikçi bir şirkettir. Üretimini yaptığımız sistemler ayakkabı, otomotiv, mobilya ve yalıtım / inşaat sektörlerinde kullanılmaktadır.
1910 yılında, Marsilya'dan sağlam hastalıksız tohumlar getirilmesi ile patates üretimi anadolu topraklarına yayılmıştır. Yani patatesin anadoluya gerçek anlamda gelişi 20. yy'da gerçekleşmiştir. Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.
Kumpir markasıyla Avrupa'ya açılan bir Türk firması, Viyana, Brüksel, Paris, Helsinki, Eindhoven, Basel, Oslo ve Atina gibi birçok Avrupa şehrinde şube açtı. Farklı isimlerle açılan başka kumpirciler de sektörün Avrupa'da çok daha hızlı tanınmasını sağlıyor.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri