Merserizasyon, pamuk liflerinin görünüşünü ve hissini değiştiren bir işlemdir. Pamuk merserize edildiğinde daha parlak ve renkli olur. Merserize pamuk, geleneksel pamuğa göre daha parlak olan özel bir pamuk ipliği türüdür.
Merserize kumaşın nefes alabilirlik özelliği hava geçirgenliği sağlıyor ve hava geçirgenliği terleme hissini azaltıyor. Nem ve ter riskinin azalması ise cilt sağlığını destekliyor.
Merserize, çoğu yazlık hırka ve kazağın ana malzemesidir. Kolay kolay buruşmayan merserize, esintili yaz akşamlarının kurtarıcısıdır.
Bir pamuk ipliği çeşididir. Bu iplikle dokunmuş kumaşlar da «merserize» diye anılır. Pamuk ipliği merserize olması için sud kostik ve potas kostikle muamele görür. Merserize kumaşların özellikleri parlak, esnek ve dayanıklı olmalarıdır.
Merserizasyon ya da merserize etme pamuklu kumaşa daha yüksek gerilme mukavemeti, daha fazla emicilik özelliği ve yüksek derecede parlaklık vermek amacıyla gerçekleştirilen çeşitli kimyasal işlemler sürecidir.
İlgili 33 soru bulundu
Merserizeli kumaşlar boyama işleminden sonra daha iyi renk görünümü sağlarlar. Daha parlak renkler, çekmezliklerde iyilişme ve daha iyi tuşe elde edilir. Merserize yapılmış kumaşlarda aşağıdaki özeliklere sahip olurlar: Elyaf uzunluğu %30 kadar azalır.
Pamuk merserize edildiğinde daha parlak ve renkli olur. Merserize pamuk, geleneksel pamuğa göre daha parlak olan özel bir pamuk ipliği türüdür. Aynı zamanda daha güçlüdür, boyayı biraz daha kolay alır, daha az tiftik üretir ve küflenmeye karşı daha dirençlidir.
Bu hammaddeden üretilen yüksek kaliteli merserize kumaş, ham pamuğun mükemmel doğal özelliklerini tamamen korumakla kalmaz, aynı zamanda ipeksi bir genel parlaklığa ve yumuşak bir kumaş hissine de sahiptir. Uzun zamandır, merserize kumaş ürünleri insanlar tarafından kendi avantajları için tercih edilmiştir.
Hava tutma özelliği olan triko kumaşın ısı tutması da yüksek olacaktır. Bu nedenle triko kumaşlar genellikle kış mevsiminde kullanılmaktadır. Yaz mevsiminde kullanılan triko kumaşlar kişiyi daha çok terletecektir. Bu nedenle triko kumaşların terletmesi de normaldir.
Triko, yünlü bir kumaş olduğu için, yıkama talimatlarına uyulmadığında tüylenme görülebilir.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
İster yün, ister merserize, ister sentetik iplikle yapılmış olsun, her örgüde ortak bazı kurallar vardır: Her zaman sadece ılık su kullanılmalı, durulamada bile. Durulamada ayrıca bol su kullanın. Giysileri sabunlu suya iyice daldırın ve çitilemeden nazik bir şekilde yıkayın.
Elde ılık suda 30 derecede ya da hassas yıkama programına sahip makinede, tersten ayrı ayrı yıkanabilir. Yıkama sonrası hemen düz bir zeminde sererek kurutulmalıdır.
Merserize iplik, Merserize pamuk ipliğinin pürüzsüzleştirme işlemine verilen isimdir. Yapılan işlem pamuk ipliğindeki mikroskobik çıkıntılar yakma gibi bir işlemle yakılarak pürüzsüzleştirilir. Pamuk ipliği böylece düzgün ve parlak bir biçimde gözükür.
Triko kumaş yazın giyilir mi sorusuna hem evet hem hayır cevabı verilebilir. Kıyafetlerin kalınlıklarına ve tarzlarına göre yazın giyebilir. Fakat genellikle kış aylarında kullanıma uygun olan bir yapıya sahiptir.
Triko kumaşlar pamuk ve yün gibi hammaddelerden üretildikleri için hava tutma özelliklerine sahiptir. Bu özellikleri onların ısı tutma özelliğine de sahip olmasına yol açar. Triko kumaşlar genellikle kış ve sonbahar mevsimlerinde kullanıma uygun kumaş çeşitlerinden biridir.
Birbirinden Tarz Triko Elbise Kombinleri Her Mevsimde Yapılabilir mi? Isı tutma özelliği açısından değerlendirildiğinde triko kumaş türünün yüksek ısı tutma özelliğine sahip olduğu görülür. Havayı içerisinde tutabilmesinden dolayı triko kumaştan elde edilen elbise modelleri kış ve sonbahar aylarına uygundur.
Tekstil sektöründe merserizasyon işlemi, pamuk liflerinin enine şişmesini sağlayarak düzgün silindirik bir görünüm vermek ve bu şekilde pamuğa yüzey düzgünlüğü ve parlaklık kazandırmak amacı ile yapılmaktadır. Merserizasyon işlemi görmüş kumaşların boya alım yeteneği ve mukavemeti arttırılmış olmaktadır.
Doğal ipek, fildişi rengindedir ve florasan ışık altında bakıldığında kendinden pırıltılara sahiptir. Yabani ipek ise sarımtırak veya grimsi renklidir. 2) İpeği eliniz ile ovun, dokunun.
Merserize çoraplar %100 pamuk ipliğinden üretilir, Tamamen doğal ve sağlıklıdır, Ayağa nefes aldırır ve ter emici özelliğe sahiptir, Ayakta şık durur ve kendini belli eder, Renkleri daha belirgin gösterir.
Yakma eylemi sonucunda burnunuza kağıt kokusu gelecektir. Eğer ki külü gri ve kokusu yanmış kağıt kokusu ise bu pamuklu kumaştır. Bazı ürünlerde pamuk yanı sıra elyaf da kullanılabilir. Bu farkı işte bu yakma eylemi sonucunda görebilirsiniz.
Pamuk kumaşlar tamamen doğal bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ciltte alerjik reaksiyon oluşturma riski çok azdır. Hava geçirgenliği yüksek olan özel yapısı sayesinde terlemeyi önler ve nemi emerek sıcak yaz aylarında konfor sağlar.
Bir ürünün pamuklu olup olmadığını anlamak için ilk önce etiketine bakmak gerekir. Etikette ürünlerin ne kadar oranda pamuklu olduğu yazmaktadır. Ayrıca etiket üzerinde cotton veya pamuk gibi ifadeler ile belirtilmektedir. Giyim ürünleri % 100 pamuk olabileceği gibi pamuk karışımı da olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri