Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
Kadayıftan yapılan diğer bir tatlı çeşidi ise künefedir. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Arap ülkelerinde yaygın olan künefe tuzsuz peynir kullanılarak yapılır. Yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı ise, isim benzerliğine karşın tel kadayıftan çok farklı birer tatlı çeşididir.
Antakya Künefesi 27.12.2007 tarihi itibarıyla coğrafi işareti tasdiki almıştır. Antakya Künefesi dört malzemelidir: 1 kg tel kadayıf, 750 g künefelik peynir, 300 g tereyağı, 1 litre şerbet. a. Tel kadayıf: Künefe Hamuru Tarifi Tel kadayıf buğday unundan imal edilir.
Melceü't Tabbahin adlı yemek kitabında; tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıfı adı altında on bir çeşit kadayıf sayılır ve bazılarının farklı yapım şekilleri de ayrıca anlatılır.
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir. Yıllardır bu memlekete kadayıf yapılıyordu.
İlgili 24 soru bulundu
Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır.
Günlük taze üretilen tel kadayıf fiyatı 16 TL' dir.
19. yüzyılda imalatına Diyarbakır'da başlanan, yapımı zor olan ve iyi ustalık gerektiren Diyarbakır Burma Kadayıfı; Diyarbakırlı ustalar sayesinde babadan oğula ve ustadan çırağa aktarılmıştır. Bu yöreden kaynaklı yapım şekli ve ustalık bilgileri zamanla diğer bölgelere yayılmıştır.
Kadayıfı satın alırken son kullanma tarihine dikkat ederek almalısınız. Kadayıf tatlısı şerbetle buluşacağı zaman tatlının sıcak, şerbetin soğuk olması gerekir. Şerbetin ölçüsünü iyi hazırlamanız gerekir . Kadayıfı tam kıvamında pişirmelisiniz fazla piştiğinde çok sert, az piştiğinde ise hamurumsu olabilir.
Kadayıf Hangi Yöreye Ait Bir Tatlıdır? Kadayıf da baklava gibi tescilli bir Türk tatlısıdır. Yöre olarak burma kadayıfı Güney Doğu Anadolu'da yer alan Diyarbakır ilimize aittir.
Tel şehriyeyi ıslatıp ara ara karıştırın 1 çay kaşığı kadar tereyağını karıştırın künefe tabağında birazcık yağlayın. Eritmeden şehriyeyi dizin üstüne peynir ve tekrar şehriye dizin. Başka tabak yardımıyla bastırın kısık ateşte kızarana kadar pişirin.
Kaşar Peynirli Künefe Tarifi Yapılışı
Tereyağlı karışımın yarısı da bir tarafı kızardıktan sonra tekrar tavaya sürülür ve diğer tarafı kızartmak için kullanılır. Kadayıfın üzerine kaşar koyulur ve ardından kalan kadayıf da her yerine eşit olarak yerleştirilir ve bir kapak yardımı ile iyice bastırılır.
En kaliteli künefe Antakya`da yapılır. Bu kapsamda da asi markası künefe bakımından ülke genelinde en kaliteli ve lezzet bakımından da sizlere en iyi damak tadını veren markadır. Aynı zamanda da En İyi Dondurulmuş Künefeyi de yaparak yurt içine ya da yurt dışına ihracat yapıp dünya geneline bu tadı aktarmaktadırlar.
Hatay'ın sembolleri arasında yer alan künefenin yemek kültürü içindeki yeri azımsanmayacak önemdedir. Antakya'da künefelik yiyeceklerin üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte pek çok geleneği bir arada görmek mümkündür. Künefenin önemini Antakya merkezinde bulunan künefecilerin çokluğundan da anlamak mümkündür.
Künefe, kadayıf, şerbet ve tuzsuz peynir ile hazırlanan bir tatlıdır. Özellikle bayram sofralarında yerini alan künefe, Manda sütü, kavun, antep fıstığı, badem gibi ek ürünlerle birlikte servis edilir. Ayrıca künefenin yanına mutlaka kaymak veya Maraş dondurması ilave edilir.
15 FARKLI ÇEŞİT
15 çeşit künefemiz var. Normalde künefe deyince milletin aklına Hatay künefesi gelir.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri.
Kadayıf yaparken mantık oldukça basit aslında, 1'e 1 ölçü hep en doğru sonucu veriyor. Örneğin 1 kilo kadayıf, 1 kilo şeker, 1 litre su gibi.
Pişireceğiniz tepsiyi/borcamı güzelce tereyağı ve bal ile yağlayın üzerine bütün antep fıstığı veya cevizden az miktarda yerleştirin . Kadayıfın yarısı koyup bir tabak ile bastırın sımsıkı olması çıtırlığı için ilk kuralımız.
Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır.
Konya'da burma kadayıfı denilince akla gelen ilk marka olan Şark Kadayıfçısı Remzi Usta'nın hikayesini, bu lezzete adını vermiş olan Remzi Bural'dan dinledik.
Adana Taş Kadayıfı; gözenekli yapıdadır. 9 - 10 cm'lik daire şeklindeki pişmiş hamurun katlanıp arasına ceviz konularak kızartılan şerbetli tatlıdır. Adana Taş Kadayıfı 06.01.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Nimet Muhallebilik Kadayıf 200 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
1 Kg paketin içerisinde ortalama 33-35 dilim bulunmaktadır.
Merdane ya da sert bir cisim yardımıyla kadayıflara vurarak ezmeye başlayın. Bu şekilde kadayıflarınız çok kolay şekilde kırılacaktır. Ardından bir tavanın içerisine tereyağını alıp eritin. Tereyağı eridikten sonra üzerine kırdığınız donmuş şekildeki kadayıfları ekleyin ve güzelce kavurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri