Fıkıh terimi olarak “taatte bulunmak, dua etmek ve herhangi bir şerden kurtulmak ya da hayrı elde etmek için namazda Allah'a sığınmak” demektir. Hz.
Namaz kılmak, İslam'ın farz ibadetleri arasında yer alır. Kunut Duaları da yatsı namazının hemen ardından kılınan vitir namazının üçüncü rekatında okunmaktadır.
Sözlükte Allah'a ihlasla kulluk etmek, namaz ve duayı uzatmak, sükût etmek, dua etmek, ibadet kastıyla ayakta durmak gibi anlamlara gelen kunût, dinî bir terim olarak, namazda rükûdan önce veya sonra ayakta dua etmeyi ifade eder. Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir.
Fakat Kuran'ı Kerim ayetleri değildir. Kunut duaları Peygamberimiz tarafından söylenmiş hadisi şeriflerdir.
Vitir namazında Kunut duası bilmeyenler ne okumalı sorusu sık sorulan sorulardan biridir. Eğer bir kişi vitir namazının 3. rekatında okunan Kunut duasını bilmiyorsa ya da ezberleyemiyorsa "Rabbenâ âtina fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve qınâ azâbe'n-nâr" (Bakara, 201) ayetini okuyabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Başka dua okunmaz mı? Değerli kardeşimiz, Vitir namazlarında Kunut duası okumak ve Kunut tekbiri almak vaciptir. Cemaatla kılınırken hem imam hem de cemaat Kunut duasını içinden okur.
Vitir namazlarında okunan Kunut dualarında, bize verilen sayısız nimet için şükrettiğimiz gibi, günahlarımız da için bağışlanma dileriz. Peygamberler hariç tüm insanlar günah işler. Bu günahları affetmek ise yalnızca Allah'a mahsustur.
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92).
Müminlerin vitir namazını kılarken bu duayı ezbere bilmesi gerekir. Kunut Dualar iki tanedir. Kunut 1 Duası, " Allahümme inna nesteinüke" başlar. Kunut 2 duası ise " Allâhümme iyyake na'büdü" olarak başlar.
Vitir namazı farz mıdır? Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).
Kunut Duası 1 Türkçe Anlamı
Sana inanırız, Sana tövbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek, Sen'i hayır ile överiz.
Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste'înuke” ve “Allahümme iyyâke na'büdü” duaları okunur.
Şafi Mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra duada olduğu gibi, elleri kaldırıp semaya doğru açarak kunut duası okunur. Hanefi mezhebine göre kunut duası vitrin üçüncü rekâtında zamm-ı surenin okunmasından sonra ve rükûa varmadan okunur. Vacip olan bu uygulama yıl boyu devam eder.
Kunut'un kelime anlamı divana durmak, saygı duruşunda bulunmak, taat, huşu, sükut, kıyamda durmak manalarına gelmektedir. Kunut dini bir terim olaraksa dini bir kavram olarak, namazda rukudan önce veya sonra ayakta dua etmeyi ifade eder.
Çünkü, tekbirden önce okunanlar birer sûre ve âyettir. Kunut duaları ise Peygamberimiz (asm)'den rivayet edilen birer duadır. İşte âyetle dua arasını ayırmak ve dua hâline intikal etmek için tekbir alınmaktadır.
Ancak Ebu Hanîfe'ye göre Kunut, farz namazlarda geçici bir süre için okunmuş fakat daha sonra nesholunmuştur. Kunut duaları Vitir'den başka namazlarda okunmaz. Ancak bir fitne, belâ, musîbet olduğu zamanlarda sabah namazının farzında da okunabilir.
Kunut 1: Allahümme innâ nesteînüke duasının Türkçe okunuşu ve anlamı Allâhümme! İnnâ nesteînüke ve nestağfiruke ve nestehdîk; venü'minü bike ve netûbü ileyke ve netevekkelü aleyke ve nüsnîaleyke'l-hayra kullehü neşkuruke, velâ nekfüruk; ve nahleu venetrukü men yefcüruk.
Kunût duasını bilmeyen bir kimse ne yapar? Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir.
Kunut duaları KUR'AN'I KERİM'DE yer almaz. Dualar genellikle Kur'an'da yer almaz.
Fıkıh terimi olarak “taatte bulunmak, dua etmek ve herhangi bir şerden kurtulmak ya da hayrı elde etmek için namazda Allah'a sığınmak” demektir.
Namazı bozan bir şeylerden birisi yapılırsa zaten namaz bozulmuş demektir; bunun için baştan yeniden kılmak gerekir. Herhangi bir nedenle namazı yarıda bırakmak gerekiyorsa, çıkmak istediğimiz zaman sağa sola selam vermek suretiyle namazdan çıkılır ve sonra yeniden kılınır.
Kunut duasını okumanın hükmü vaciptir. Dolayısıyla namazda kunutu unutan kişi, namazın sonunda sehiv secdesi yapmalıdır. Hanefî ve Mâlikîler'e göre yalnız başına kılınan namazlarda gizli olarak okunan kunut duası cemaatle kılınan namazlarda hem imam hem de cemaat tarafından yine gizli olarak okunur.
Sübhaneke Duası Anlamı (Diyanet Meali)
Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir.
Ebu Davud'un İbn Abbas'tan yaptığı rivayete göre, Hz. Peygamber (a.s.m) ) bir ay aralıksız öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazlarında, her namazın sonunda / sonuncu rekatta: "Semiallahülimenhamideh" deyince kunut yaptı (kunut: dua veya beddua okumaktır).
Doğrulanmış Cevap. Açıklama: Hz. Ali'nin oğlu Hasan; "Rasûlüllah (s.a.v) vitirde okuyacağım kelimeleri bana öğretti." Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri