Özellikle kabak ve patlıcan gibi kararmalara neden olan sebzeleri kızartıyorsanız, yağın kullanımı 3'ü geçmemelidir. Eğer yağın içinde kızarmış parçalar kaldıysa, bu yağı 2 kez kullandıktan sonra atmalısınız.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Kızartma yaptığınızda ise kullandığınız yağı bir sonraki kızartmanız için saklayın. Kullandığınız yağ soğuduktan sonra kahve filtresi ya da tülbentten geçirerek süzün ve hava almayan kavanozda, karanlık bir ortamda saklayın. Unutmayın: Tekrar kullanılan yağın yanma derecesi her kullanımda azalır ve toksisitesi artar.
Uygun olan rakam en fazla üç ya da dört kezdir. Eğer kızartılan şey yağda kalıntı ve artıklar bırakıyorsa bu rakam iki ya da üç kez olacaktır. Mısır unu, susam, galeta gibi maddelerle kızartılan yiyecekler yağın ömrünü kısaltacak ve yağın tekrar kullanımı daha az olacaktır.
Kızartma Yağı: Kullanımı ve Geri Dönüşümü
Kızartma işleminin çok uzun süre devam etmesi, sebzelerin ve gıdaların besin değerini düşürmektedir. Ayrıca bir defa kullanılan sebze ve patates kızartma yağı, daha sonra defalarca kullanıldığında kanserojen maddeye dönüşmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.
Delinip akma ihtimaline karşı atık yağı plastik poşet yerine şişeye koyabilirsiniz. Atık yağı şişeye boşaltmadan önce tamamen soğumuş olmasına dikkat edebilirsiniz. Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir. Çünkü şişe ya da kutudan yağın çıkarılması, geri dönüşüm sürecini zorlaştırır.
Kullanılan atık yağlar tekrar kullanılabilmesi için yağın filtrelenmesi gerekmekte, bu saye de filtrelenen yağla kızartılan yiyecekleri lezzetini ve kalitesini koruyor olacaktır. Evlerinizde ise küçük delikli süzgeçlerde yardımıyla atık yağınızı süzerek temizleyebilirsiniz.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Kızartmadan sonra kalan yağın kullanılabilmesi için ocaktan indirilen yağın bir müddet soğumasını beklemek gerekmektedir. Daha sonra ince delikleri bulunan bir süzgeç yardımı ile süzülen yağ, içerisinde barındırdığı her türlü parça ve kalıntılardan temizlenmelidir.
Kullanmış olduğunuz kızartma yağını muhakkak cam kavanozda saklamanız gerekir. Demir, bakır tencere veya kap içerisinde saklanan kullanılmış yağlar bu cisimlerle farklı tepkimeye girer. Bu durum ilerleyen zamanlarda kanser ve kalp damar hastalıklarının gelişmesine neden olabilir.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
en fazla iki kez kullanılmalıdır. kullanıldıktan sonra cam kavanoza koymak şartıyla.
Kızartma yağına bir miktar sirke katarak patlıcanların fazla yağ çekmesini önleyebilir aynı zamanda daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Patlıcanları kızarttıktan hemen sonra ılık suya sokup çıkarın. Daha sonra süzgeçte bekletin, böylece ağır yağ kıvamından kurtulabilirsiniz.
Yanmış yağın asidik dengesi bozulmuştur. Buharı dahi, mide ve bağırsak kanseri, kalp damar ve şeker hastalıkları riskini iki katına çıkarmaktadır. Besinlerin tüm değerlerini öldürdüğü için de yanmış yağda yapılan yemeklerin metabolizmamıza hiçbir katkısı yoktur.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir. Dumanlaşma ile yanma birbirinden farklıdır. İçerisindeki bazı bileşikler buharlaştığında ortaya çıkan duman nedeniyle, kızartma yapılamayacağına dair yanlış bir inanç vardır.
Beklemiş kızartma yağı bozulur mu? Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.
Kızartma hazırlanırken kullanılan atık yağları lavabo veya çöpe dökmek yerine geri dönüşüme sokarak biyoenerji elde etmek mümkün. Geri dönüşüm sadece plastik, kağıt, cam gibi ambalaj malzemelerini değil, kullandığımız ürünün kendisini de kapsıyor.
Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir. Eğer kapaklı bir kabınız yoksa, yağı eski bir teneke kutuya dökün ve birkaç saat dondurucuda bekletin.
Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor. Tüm bu sebeplerden dolayı kızartma yağlarının lavaboya dökülmemesi gerekiyor.
1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletmektedir. Evsel su kirliliğinin %25 i atık yağlardan kaynaklanmaktadır. Evlerimizden lavabolara döktüğümüz kullanılmış kızartmalık yağlar akarsulara, göllere ve denizlere ulaşarak buradaki canlı türlerinin yok olmasına yol açmaktadır.
Köpürme Nedir? Yağın çalkalanması sonucunda oluşan hava kabarcıklarının yüzeye çıkarak patlaması gerekir. Aşırı çalkalanma veya yetersiz yağ kalitesi nedeniyle oluşan hava kabarcıklarının yüzeyde birikmesi köpürme olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri