Çok sinirlenmek ve bunu görsel açıdan oldukça fazla belli etmek söz konusu olduğunda küplere binmek deyimi kullanılmaktadır. Böyle durumlarda kişi etrafına inanılmaz sinirlenir, bağırıp çağırır ve hatta yüzü kızarır. Böylesi bir öfke derecesini anlatmak adına bize küplere binmek deyimi değerlendirilmektedir.
Bu deyim, kişinin sinirli veya öfkeli haliyle abartılı veya kontrolsüz davranışlar sergilemesini ifade eder ve genellikle kişinin duygusal kontrolünü kaybettiği durumlar için kullanılır.
Türkçe deyim sözlüğünde yer alan ve günlük kullanılan küplere binmek deyimi, aşırı sinirlenme anlamında kullanılan bir deyimdir. Kızan kişinin ne derece kızdığını ima etmek için kullanılır ve uyarı özelliğine sahiptir. Aşırı öfke, aşırı sinirlenme ve aşırı tepki anlamında kullanılan bir deyimdir.
Küplere binmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Haddinden fazla öfkelenme, kızmak, sağa sola ateş saçmak. “Yeni saatimi kırdığımı öğrenen annem küplere bindi.”
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
İlgili 36 soru bulundu
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
1- ateş almak , tutuşmak 2- küplere binmek , öfkelenmek.
"Çenesi Açılmak" deyimi, Türkçede bir kişinin konuşmaya başlaması ve ardından sürekli konuşması, özellikle de durmadan ve çok konuşması anlamına gelir.
"Çenesi Düşmek" deyimi, Türkçede bir kişinin çok şaşırdığı, hayrete düştüğü veya büyük bir sürprizle karşılaştığı durumlarda şaşkınlıktan ya da hayretten ağzını açık bırakması anlamına gelir.
Ağzından kaçırmak dilimizde çok sık kullanılan deyimlerin başında gelir. Söyleniş sırasında herhangi bir kötü niyet gütmeden söylenen sırlar için kullanılır. Ağzından Kaçırmak deyimi, gizli bir bilgiyi ve ya gizlenen bir sırrı, bir art niyet taşımadan, bir anlık dalgınlık sonucunda söylenmesi anlamına gelir.
Ağzı kulaklarına varmak deyimi en çok kullanılan deyimlerden bir tanesidir. Halk arasında bilinen bu deyim beklenmeyen bir olay karşısında çok sevinmek anlamı taşır. Mutsuz olduğu bir zamanda gelen bir habere çok sevinmek anlamında da kullanılabilir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Etekleri zil çalmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Bir kavramı, olayı ya da durumu daha etkileyici bir şekilde anlatmak adına minimum iki kelimenin bir araya gelmesi ile beraber oluşan ve çoğu kez gerçek manadan uzaklaşarak, kendine has anlam kazanan sözcük gruplarına deyim denmektedir.
BİRLEŞİK: yapabilmek, gelivermek, uyuyakalmak, olagelmek, düşeyazmak, kaybolmak, hissetmek, reddetmek, devretmek, başvurmak, mutlu olmak, kibar olmak, arz etmek, küplere binmek.
"Açtı ağzını yumdu gözünü" deyimi, bir kişinin çok öfkeli bir şekilde ve kontrolünü kaybederek uzunca bir süre konuştuğunu, bağırdığını veya şikayet ettiğini ifade etmek için kullanılır.
Herhangi bir sebepten dolayı yaşanan üzgünlük, kırgınlık ya da hayal kırıklığı karşısında konuşmamak ağzını bıçak açmamak deyimidir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. (birine) kucak (kucağını) açmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Yutak veya farinks, sindirim kanalının, ağız ve burun boşluğunun arkasında yer alan bölümüdür.
sezmek, farkına varmak, anlamak.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
"Parasını sokağa atmak", bir kişinin parasını gereksiz, yararsız veya değersiz şeylere harcaması, israf etmesi anlamında kullanılan bir deyimdir.
Haber uçurmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çabucak, gizlice haber göndermek.
Surat asmak, küskün olmak ya da dargın olmak anlamında kullanılan bir deyimdir. Surat asmak deyimi dilimizde kaşlarını çatmak anlamında da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri