Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Katılım bankaları tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştirir. İslam dininde ticaret ve bu ticaretten elde edilen kâr helaldir. Faiz içeren, spekülatif ve yüksek risk barındıran işlemler katılım bankacılığı prensiplerine uygun değildir.
"Kur Korumalı TL Katılma Hesapları" karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslâmî Finans İlke ve Esasları'na uygun görülmüştür.
Özetlemek gerekirse faiz ve kâr payı arasındaki fark, vade sonunda kazancın taahhüt edilmemesidir. Kâr payında kazanç oranı paranın değerlendirildiği projenin verimliliğine göre değişiklik gösterir. Yatırım yapılan projenin kâr oranı düşükse tasarruf sahibinin elde edeceği kazanç da az miktarda olur.
İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.
İlgili 45 soru bulundu
Katılım Bankaları, hiçbir işleminde faize yer vermemektedir. Katılım Bankacılığında faiz yasağı bulunmakla birlikte; belirsizlik yasağı, aşırı risk ve spekülasyon yasağı da bulunmaktadır.
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır.
ALO 190 Fetva Hattı 'kur korumalı mevduat' uygulaması için "Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram" ifadesini kullandı
Kâr payı ile faiz arasındaki temel fark, faizde anaparanın vade sonundaki kazancı taahhüt edilirken, kâr payında kazancın destek verilen projelerin verimliliğine göre oluşmasıdır.
Söz konusu katılım bankalarının 2021 yılında aktif toplamı 716,5 milyar lira düzeyinde idi. Kuveyt Türk, 284,7 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip katılım bankası unvanını korudu. Kuveyt Türk'ün aktif büyüklüğü, 3 aylık dönemde yüzde 12 arttı.
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Katılma Hesabı
Tasarruflarınızın katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda, faizsiz bankacılık anlayışı çerçevesinde sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin finansmanında değerlendirildiği ve gelirinin Ziraat Katılım ile hesap sahibi arasında kâr-zarar ortaklığı çerçevesinde paylaşıldığı hesap türüdür.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Dünyanın önde gelen finansal hizmetler kuruluşu Cambridge IFA tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen IRBA'da (Islamic Retail Banking Awards) Kuveyt Türk, “Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görüldü.
Seçkin finansal ürün ve hizmetleri etkin bir biçimde müşterileriyle buluşturan Kuveyt Türk, reel ekonomiye katkı sağlayarak katılım finans sektöründeki öncü konumunu sürdürmektedir. Kuveyt Türk, kurulduğu 31 Mart 1989 tarihinden bu yana faizsiz finans alanında faaliyetlerini yürütmektedir.
Katılım Bankaları, hiçbir işleminde faize yer vermemektedir. Katılım Bankacılığında faiz yasağı bulunmakla birlikte; belirsizlik yasağı, aşırı risk ve spekülasyon yasağı da bulunmaktadır. Mal ve hizmet satın alma işleminde para müşteri yerine fatura karşılığında satıcıya ödenir.
Geleneksel bankalar müşterilerine kredi (faizli borç) verir. Katılım bankaları ise ticaret yöntemiyle fon kullandırırken müşterisinin ihtiyaç duyduğu malı, hizmeti veya hakkı peşin olarak satıcısından satın alır ve üzerine kâr ilave edip müşterisine vadeli olarak satar.
Kur korumalı mevduat hesabı, kurun yükselmesinin kişilerin TL tasarrufları üzerinde olumlu bir etki yaratmasını sağlar. Döviz kurundaki olası düşüşlerden zarar görmemeyi ise mümkün hâle getirir. Kur korumalı mevduat hesapları açılırken söz konusu tarihteki faiz oranları esas alınır.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış 3 ayda 569 milyar TL'ye ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 10 Kasım haftası itibarıyla KKM toplamı 2 trilyon 838 milyar TL oldu.
Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı Özellikleri:
Kur Korumalı Döviz ve Altından Dönüşen Mevduat Hesaplarını ise hesabınızda bulunan USD, EUR, GBP veya XAU bakiyeleriniz ile 3,6,12 ay vadelerde açabilirsiniz. Vadeden önce hesaptan erken kapama yapılması durumunda faiz ve kur farkı ödenmez.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62,24'ü Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %18,72'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Şirketi'ne, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve %1,04'ü diğer ortaklara aittir.
Temel ilkesi faizsizlik olduğu için, müşterilerinden ortaklık esasına göre fon toplamakta elde ettiği getiriyi başta anlaştığı oranlarla müşterileriyle paylaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri