Vade bitiminde; vade başlangıç tarihindeki açılış kuru ile vade sonundaki TCMB tarafından ilan edilen saat başı döviz alış kurlarından ilgili döviz cinsinin saat 11:00 kuru arasındaki değişim hesaplanacaktır.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılacaktır. Bakiye vadesiz hesaba aktarılacak, yeniden vade uzatımı yapılmayacaktır.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap açılışları iş günlerinde saat 11:00'den itibaren, hesap kapanışları şubelerimizden iş günlerinde 11:00-16:00 saatleri arasında yapılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Örneğin fatura tutarını 4.000 USD ve kur da 7.00 TL baz alalım. Tahsilat zamanında kur 7,38 olsun ve ödeme de buna göre gerçekleşsin. Bu durumda, fatura tutarı 4.000x 7=28.000 TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 4.000×7,38=29.520 TL olacaktır.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesabı'nda gelir kazanmak için, yatırılan para belirlenen vade boyunca hesapta kalmalıdır. Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesabı'ndan vade boyunca para çekebilmek için, hesabın kapatılması gerekir.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı dolar düşerse nasıl işler? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabının endekslendiği döviz düşerse kur korumalı mevduat faiz oranları dikkate alınarak hesaplanan gelir müşteri hesabına yansıtılır.
Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacaktır. Hesap vadesinden önce kapatıldığı takdirde, hesabın vade başlangıç tarihindeki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan hangisi düşükse hesap bakiyesi o kur üzerinden güncellenecektir.
İş günleri dışında yapılacak işlemlerde ise son iş günü Merkez Bankası tarafından açıklanan saat 11:00 döviz alış kuru kullanılmaktadır. Kur korumalı TL katılma hesapları, mevzuattaki kriterleri sağlamak şartıyla 31.12.2023 tarihine kadar devam edecektir. Vade sonu beklenmeden yeni hesap açılabilmektedir.
KKM faiz ve prim ödemeleri vergiden hariç tutulduğu için devlet bu vergilerden de mahrum kalmaktadır. (4) Merkez Bankası, bu ödemelerde yer almasa kâr edecek ve kârını Hazineye devredecekti. Bu sistemle zarar etmekte ve zararını para basarak karşılamak zorunda kalmaktadır.
Örneğin; 10.000 TL ile hesabı açtığınızı ve dolar kurunun hesap açılışında 10 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda paranızın dolar karşılığı 1.000 dolar olmaktadır. Vade öncesi çıkış yaptığınızda ise dolar kuru 9 TL ise 1.000 dolara karşılık gelen TL tutarı 9000 TL olmaktadır ve bu tutar geri çekilebilmektedir.
Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.
Döviz veya altının TL'ye dönüşümü sırasında saat 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00'de ilan edilen alış kurlarından en güncel olanı üzerinden işlem yapılır. Vade sonunda saat 11:00'de ilan edilen döviz alış kuru ya da altın alış fiyatı ile bu dönüşüm kuru/fiyatı karşılaştırılarak getiri hesaplanır.
Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı müşterilerimize avantajlı TL faiz oranında getiri sağlayan ya da kurun faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı korunması sunan bir vadeli mevduat ürünüdür.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapama ile kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacak olup yeniden vade uzatımı müşteri talebi ile yapılabilecektir.
Tüzel kişi, çeşitli sosyal ya da ticari amaçlar doğrultusunda bir araya gelenlere verilen isimdir. Kur korumalı mevduat ile döviz dönüşümlü mevduat hesaplarının farkı da bu noktada ortaya çıkar. Dönüşen kur korumalı TL vadeli mevduat hesabından yararlanmak için gerçek kişi olma şartı aranmaz.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap ile; vade bittiğinde, vadenin başladığı ve sonlandığı kur farkı üzerinden hesaplanan tutar ile mevduata uygulanan TL faiz tutarı karşılaştırılır. Eğer kur artışı olmuş ise kullanıcı artan kur değeri üzerinden gelir elde eder.
2021 Aralık ayındaki kur krizi sırasında uygulamaya konulan KKM, döviz mevduattan Türk lirasına dönüş yapılmasını teşvik için getirildi. KKM'de, açılan TL vadeli hesaplarda, hesabın açılış tarihindeki kur ile vade sonundaki kur değişimi faiz oranı üzerindeyse, aradaki fark müşterinin hesabına TL olarak yansıtılıyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı. KKM'lerde asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak, üst sınırı banka belirleyecek. Hazine destekli Türk Lirası KKM hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı.
✔ KKM'nin en büyük maliyeti enflasyonun sıçramasında oynadığı rol: Rasyonel para politikasına dönüşü geciktiriyor, Türkiye'nin riskini yükseltiyor. ✔ Döviz kuru artışı, mevduat sahibine ödenen faizden yüksek olduğu sürece, lira cinsi KKM, tartışmasız TCMB'ye zarar yazdırıyor.
ALO 190 Fetva Hattı 'kur korumalı mevduat' uygulaması için "Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram" ifadesini kullandı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri