Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile birikimlerinize vade boyunca mevduat faizi getirisi elde edersiniz. Vade sonu mevduat faizi getirinizin kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan düşük olması halinde aradaki fark hesabınıza ilave olarak Türk Lirası olarak yansıtılacaktır.
✔ KKM'nin en büyük maliyeti enflasyonun sıçramasında oynadığı rol: Rasyonel para politikasına dönüşü geciktiriyor, Türkiye'nin riskini yükseltiyor. ✔ Döviz kuru artışı, mevduat sahibine ödenen faizden yüksek olduğu sürece, lira cinsi KKM, tartışmasız TCMB'ye zarar yazdırıyor.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, TL cinsinden USD, EUR ve GBP kurunun vade sonunda faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı koruması sunan rekabetçi bir vadeli mevduat üründür.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabının endekslendiği döviz düşerse kur korumalı mevduat faiz oranları dikkate alınarak hesaplanan gelir müşteri hesabına yansıtılır.
İlgili 29 soru bulundu
Kur korumalı mevduat, Türk Lirası cinsinden açılan bir mevduat hesabıdır ve açılan zaman itibariyle belirlenen kur fiyatı üzerinden hesabın bakiyesi korunur. Bu durum ise hesap bakiyesindeki Türk Lirasının değerinin kayıp yaşama riskinden korunmasını sağlar.
Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor. İktidarın ekonomi politikalarına uyum sağlamak için Merkez Bankası, 'arka kapı' satışlarıyla dövizi uzun süredir belli bir seviyede tutmaya çalışıyor.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri
TCMB Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara KKM maliyetinin daha yüksek olduğunu savunuyor. Kara, Merkez Bankası'nın “diğer” kalemindeki giderin bu zarara eklenmesi gerektiğini belirtiyor: “2022'de KKM'nin Hazineye maliyeti 92,5 milyar TL olmuştu.
Normal koşullarda kişi kur riskini kendisi üstlenmektedir. KKM ise kur riskini tamamen kamunun üstlenmesine neden olan bir araçtır. Eğer kur artarsa, aradaki farkı bizzat devlet kendi ödemeyi taahhüt etmektedir. Nitekim 2022 yılında KKM'nin devlete maliyeti yaklaşık 200 milyar lira civarında olmuştur.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Son dakika haberi! Merkez Bankası, kur korumalı mevduat uygulaması için yeni karar aldı. Bankalara gönderilen yazıda, kur korumalı mevduat hesaplarına önden prim ödemesi yapılmaması istendi. 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek KKM hesaplarında prim ödemesi vade sonunda yapılabilecek.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Cevap: Yararlanıcının birden fazla bankada hesap açmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabında Getiri Nasıl Hesaplanır? Getiri hesaplanırken, vade sonundaki TCMB tarafından açıklanan saat 11.00 döviz kuru esas alınır. Vade sonundaki TCMB 11.00 kuru ile vade başlangıcındaki hesabın açıldığı endeks kur karşılaştırılarak kur farkı tutarı hesaplanır.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
* Yurt içi yerleşik tüzel kişiler de, aynı şekilde 30.06.2023 tarihi itibariyle bankalarda bulunan dövizleri 31.12.2023 tarihine kadar kur korumalı mevduata dönüştürülebilecekler.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapama ile kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacak olup yeniden vade uzatımı müşteri talebi ile yapılabilecektir.
Vade sonunda, istenilirse faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapatılacaktır. Bakiye vadesiz hesaba aktarılacak, yeniden vade uzatımı yapılmayacaktır veya TCMB tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yenilenebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri