Kurra hâfız Hadislere göre İslâm Peygamberi'nin izin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere denir. Hafızlar arasında sesi en iyi olanlar arasından seçilir ve özel eğitim görürler.
Kursta her gün Kur'an-ı Kerim sesleri yankılanıyor. Hafız İmam Hatipler Kuranı Kerim ilmini en iyi şekilde öğrenebilmek ve gelecek nesillere aktarabilmek için yoğun çaba gösteriyor. Onlar bu özel ve anlamlı eğitime 3 yıl boyunca devam edecekler. Sonunda da sınavı kazananlar kurra hafız olacaklar.
Arşiv. Türkiye'de bu sene Kur'an kurslarında eğitim alan veya kendi imkanlarıyla Kur'an-ı Kerim'i ezberleyen 8 bin 695 öğrenci hafız oldu. 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye genelindeki 1704 Kur'an kursunda 73 binden fazla öğrenci hafızlık eğitimi aldı.
Peygamber tarafından Âmir b. Sa'saa kabilesine gönderilen ve Bi'rimaûne'de şehid edilen ensardan yetmiş kişilik bir gruptan bahseder ve gündüzleri odun toplayan, geceleri namazla geçiren bu kişileri kurrâ diye adlandırdıklarını belirtir (Buhârî, “Cihâd”, 184, “Mesâcid”, 302, “Vitir”, 7).
KURRA HAFIZ NE DEMEK? Hafız kelimesi Arapçada "korumak, ezberlemek" anlamına gelen hıfz kökünden türemiş bir sıfattır ve "koruyan, ezberleyen" demektir. Hadislere göre Peygamber efendimizin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere Kurra Hafız denir.
İlgili 20 soru bulundu
Kurra hâfız
Hadislere göre İslâm Peygamberi'nin izin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere denir. Hafızlar arasında sesi en iyi olanlar arasından seçilir ve özel eğitim görürler.
- Kırâat, Kâri, Kurrâ: Arapça'da “Kârî” kelimesinin çoğulu olup okuyan inceleyen mütalaa eden anlamlarına gelmektedir. Sahabe döneminde Kur'an'ı tilavetiyle okuyup ezberleyenler için kullanılmaktadır.
“Yer, mekân, ev” gibi anlamlara gelen dâr ile “okuyan” anlamındaki kārî kelimesinin çoğulu olan kurrâ kelimelerinden meydana gelen dârü'l-kurrâ, Kur'ân-ı Kerîm'in öğretildiği, bir bölümünün veya tamamının ezberletildiği ve kıraat vecihlerinin tâlim ettirildiği mektepler için kullanılmıştır.
Kur'ân'ı hâfızasına nakşedip ilk muhafaza eden bizzat kendisidir, ilk hâfız odur. Kıyamet Sûresinin 16. ve 17. âyetlerinde işaret edildiği gibi Cenâb-ı Hak tarafından garanti edildiği şekilde Pey-gamber Efendimiz (a.s.m.), aldığı vahyi derhal bellemiş oluyordu. Bu yönüyle hâfızlık bir Peygamber mesleğidir.
Hafız Osman Efendi, yazdığı çok sayıda her türden yazıları, bilhassa Mushaf-ı şerifleri ve yetiştirdiği çok değerli ve çok sayıda çırakları sebebiyle hüsn-ü hat tarihinde büyük bir şöhrete sahiptir. Yetiştirdiği talebe sayısı göz önüne alınınca bilhassa bu yönüyle de Hz. Hafız gerçekten erişilmez bir rekorun sahibidir.
Sakarya'da 4 yaşında Kur'an-ı okumayı öğrenen ve hatmeden Muhammed Serdar Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek 6 yaşında hafızlık ünvanı aldı.
Hadislere göre Peygamber efendimizin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere Kurra Hafız denir.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Dolayısı ile hafızlığa başlama yaşı kendiliğinden asgari 14 olarak ortaya çıkmış olmakta dır. Ancak halen hafızlık yapmakta olan öğrencilerin yaş ortalamasının daha da yüksek olduğu görülmektedir.
Hafızlar Allah yolunda ilim gören ve İslam dininin kitabı Kuran-ı Kerim'i koruyan muhafızlardır.
Osmanlının klasik döneminde inşa edilen 1579-1582 yılları arasına tarihlenen Kütahya Cafer Paşa Dârülkurrâsı Anadolu ve Rumeli Beylerbeyliği görevlerinde bulunan Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Darülkurranın asıl amacı Kur'an-ı Kerimi en güzel bir şekilde okumak olmaktadır. Bu yapılar, hafızların yetiştirildiği ve Kur'an-ı Kerimin ezberlendiği yerler olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir.
"Yer, mekân, ev" gibi anlamlara gelen "dar" ile "okuyan" anlamındaki "kari" kelimesinin çoğulu olan "kurra" kelimelerinden meydana gelen "Dâru'l-Kurra", Kur'an-ı Kerim'in öğretildiği, bir bölümünün veya tamamının ezberletildiği ve kıraat vecihlerinin talim ettirildiği mektepler için kullanılmıştır.
Cübbeli Ahmet Hoca, hadis-i şeriflere dayandırdığı açıklamasında hafız kişinin, Allah katında cehennemlik oldukları kesinleşen ailesinden 10 kişiye şefaat edeceklerini ifade etti.
Peygamberler Şehri Şanlıurfa'nın Kulağı Çınlasın
Rize İl Müftüsü İlyas Serenli, Rize'nin nüfusa oranla Türkiye'nin en çok hafız yetiştiren illeri arasında birinci sırayı aldığını söyledi.
Türkiye'nin ünlü hafız ve mevlithanı İsmail Coşar ölümünün birinci yılında anılıyor.
Ve nazil olmaya başladığı ilk günden itibaren Yüce Rabbimizin kelamı olan Kur'an-ı Kerim ezberlenmeye başlanmıştır. Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hafız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hafız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hafızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Kur'an-ı Kerim'in dörtte birini ezberleyerek "çeyrek hafız" olan 6. sınıf öğrencileri ise müfredat dersleri ile hafızlık çalışmalarının büyük bir gayretle sürdürüyor.
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri