Kurabiye yaparken hangi yağ kullanılmalı Özellikle tadı güzel olan bir tereyağ kurabiyenizin hem kıvamını, hem tadını olumlu yönde etkiler. Margarin de kullanabilirsiniz ama ben mutfağıma margarin sokmuyorum. Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez.
Yemeklerde tereyağ ve margarin kullanmasanız daha iyi olur zaten. Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir.
Tam yağlı yoğurdu tereyağı gibi kullanabilirsiniz. Kurabiye tariflerinde bir fincan tereyağ deniliyorsa dörtte bir oranında tam yağlı yoğurt ile eş değerdir. Kalori ve doymuş yağ oranını azaltabilirsiniz. İsterseniz, çok az tereyağ, daha fazla yoğurt kullanarak da tat ve kıvamı yakalayabilirsiniz.
İçlerinde margarin ya da tereyağı gibi katı yağlar kullanılmadığı için dokusunun sevdiğiniz kurabiyelere benzemeyeceğini düşünmeyin sakın. Yalnızca sıvı yağlarla hazırlanan bu margarinsiz kurabiye tarifleri de en az katı yağ ile yapılanlar kadar kıyır kıyır oluyor, ağızda dağılıyor, yedikçe yeme isteği uyandırıyor.
Sıvıyağı da kek gibi tariflerde kullanıyoruz çünkü daha hafif oluyor. Ama kurabiyenin hakkı tereyağıdır. Kurabiyenin kıyır kıyır olmasını tereyağı sağlar ve tabi ki mis gibi kokması da tereyağı sayesindedir. Çikolata parçalı kurabiye yaptığınız zaman hani öyle yayılır ya.
İlgili 22 soru bulundu
Genelde kurabiye yapımı, çikolata sos, krem şanti ve krema yapımında kullanılıyor. Bunun yerine suyu alınmış tereyağı veya sade yağ da kullanabilirsiniz.
Benden sıklıkla istenen Sıvıyağlı Kolay Elmalı Kurabiye Tarifi paylaşıyorum bugün. Evet, bu sevimli kurabiyeler margarinsiz tereyağsız… Sıvıyağ ile beklemeden kolaycacık hazırlanıyor. Havalar da soğumaya başladığına göre çayın kahvenin yanına bol bol pişirir afiyetle yersiniz.
Ancak, tereyağı yerine sıvı yağ kullanmak da mümkündür. Sıvı yağ kullanımı, karamel sosun daha hafif olmasını sağlayabilir, ancak tereyağından daha az zengin bir lezzet verir.
Margarin ya da tereyağı kullanmak istemeyenlerin imdadına yetişecek, çayın, kahvenin yanına çok yakışacak sıvı yağlı kurabiye tarifi ile sizlerleyiz. 😍 Yoğurması kolay yumuşacık hamura hemencecik şekil verip fırınlayabileceğiniz, 15 dakika içerisinde de pişirebileceğiniz bu kurabiyeyi hazırlaması inanın çok kolay!
Bu hamuru dilerseniz buzdolabında dinlendirerek şekil verin. Vaktiniz yoksa şekil verin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisinin üzerine aktarın. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 12-17 dakika arası pişirin.
Elma Püresi
Özellikle keklerde çok iyi sonuç verir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tarifte tereyağı için verilmiş olan miktarın yarısı kadar elma püresi kullanmaktır. Yani tarifte 1 fincan tereyağı diye geçiyorsa yarım fincan elma püresi yeterli olur. Hem elma püresi hamuru daha yoğun ve nemli hale getirir.
Mutfağınızda tereyağı eksikse kullanabileceğiniz en kolay alternatif sıvı yağ olur. Ancak ölçüyü birebir aynı yapmak yerine biraz değiştirmelisiniz. 1 su bardağı tereyağının karşılığı 7/8 su bardağı sıvı yağdır. Hindistan cevizi yağı ise tereyağı ile birebir ölçüde kullanılabilir.
Tereyağı ile yaptığınız hamurlar, ağızda dağılan kıvama sahip oluyor. Bu nedenle aradığınız o enfes kıvamın sırrı tereyağı kullanarak kurabiye yapmaktan geçiyor. Tereyağı tüm malzemelerin birlikte homojen bir şekilde kalmasını da sağlıyor.
125 gr margarin ne kadar sıvı yağ eder? 125 gr margarin yaklaşık 9 yemek kaşığı eder. 125 gram margarin yarım bardak sıvı yağ eder.
Zeytinyağının lezzetli ve şifalı yapısı sayesinde klasik kurabiye tariflerinin ötesinde lezzetler yakalayabilirsiniz.
Zeytinyağı kullanılması önerilen bir yemekte tereyağı kullanmak tadını ağırlaştırabilir, tereyağı kullanılan bir sosta zeytinyağı kullanmak kıvamının tutmamasına neden olabilir. Bu nedenle iyisi mi siz bu malzemeleri tarifte yazan şekilde kullanmaya gayret edin.
Elbette mümkün! Tam ölçülü, İçerisindeki karbonat sayesinde ve yumurta, süt ve süt ürünleri kullanılmadığı için uzun süre bayatlamıyor. Katı yağ kullanmadan da kum gibi ağızda dağılan bir kıvamı oluyor.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
“Kurabiye dediğin kıyır kıyır olur, aldığın ilk ısırıkta ağızda dağılır.” diyorsanız bu yöntemi mutlaka denemelisiniz! Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız.
Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun. Diyelim bu sert olma durumunu kurabiye piştikten sonra yaşadınız. Hiç merak etmeyin onun da şahane bir çözümü var! Kurabiyenizin pişerken giderek sertleştiğini farkettiğinizde fırından alın.
Tereyağı ve margarinin en çok kullanılan hamur işlerinin başında kekler ve kurabiyeler geliyor. Keklerden bahsedelim önce. Sıvı yağ kullanarak yaptığınız kekler daha hafif olurlar, daha sünger gibi bir dokuları olur. Ancak aroma ve lezzetlerini daha az hissedersiniz.
Yumuşacık dokulu, daha tok kıvamlı kekler, poğaçalar, kurabiyeler ve tatlılar yapmak istiyorsanız eliniz zeytinyağına gitsin. Daha sünger gibi, hafif lezzetli bir kekin ya da poğaçanın sırrı zeytinyağından geçiyor.
Ayçiçek yağı özellikle kızartma ve hamur işlerinde sıklıkla tercih edilse de, salatalardan soslara, çorbalardan tencere yemeklerine, et yemeklerinden fırında pişirilen lezzetlere kadar tüm yemeklerde güvenle kullanılabilir.
Özellikle tadı güzel olan bir tereyağ kurabiyenizin hem kıvamını, hem tadını olumlu yönde etkiler. Margarin de kullanabilirsiniz ama ben mutfağıma margarin sokmuyorum. Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez.
Sizlere harika bir Turta tarifi vereceğim inşallah, sıvı yağlı olduğu için herkese tavsiye ederim; Öncelikle içi için elmaları soyup rendeleyelim şeker ve tarçın ile ara ara karıştırarak 10 dk. pişirelim, soğumaya bırakalım, cevizleri içine ekleyip karıştıralım.
Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
İç harcı ; 4 adet orta boy elma. 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin. 1 çay bardağı şeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri