Kurabiyenin sert olması için ikinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiyenin hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gerekir. Bu nedenle kurabiye hamuru yaparken unu azar azar ilave etmeye özen gösterin. Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Kurabiyelerin pişerken çatlaması
Hamurun sert olması pişerken kurabiyenin çatlamasına neden olur. Kurabiye tarifinize göre içerisine eklediğiniz karbonat ve kabartma tozu da aynı şekilde kurabiyenin çatlamasına neden olan sebeplerden bazılarıdır. Bu nedenle kullandığınız ölçüye dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kurabiye hamuru için ideal kıvam ele yapışmayan, yumuşak ve hafif yağlı bir kıvamdır. Eğer kurabiye hamuru çok sert olursa, parçalar halinde dağılır. Bu da pişme esnasında çatlaklar oluşmasına neden olur.
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Kurabiye fanlı fırında pişer. Bir kurabiye yapımında en önemli etken ısının kurabiyenin her yerine eşit dağılmasıdır. Fırınlarda ısının eşit dağılması içinse muhakkak fan ayarının çalıştırılması gerekir. Kurabiyeler için en ideal fırınlar fanlı fırınlardır.
Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin. Dinlenen kurabiyelerinizi çok fazla yoğurmadan, hamurla uzun süre temas etmeden şekillendirip serin bir yerde (buzdolabında tepsiyi 10 dakika bekletebilirsiniz) beklettiğiniz tepsiye dizin.
Kurabiye hamuru neden şekil almıyor? Margarinin oda sıcaklığında iyice yumuşamış olmasına özen gösterin, eğer margarin yumuşak olmazsa, hamura yediremezsiniz. Böyle olduğu zaman, kurabiyeleriniz düzgün şekil almaz.
Çoğu kurabiye için 180 derecelik ısı fazladır. Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Çok soğuk şekilde kullanılmaya çalışıldığında ya da eritilmiş tereyağı henüz sıcakken tarife eklendiğinde mutlaka hamurun sertleşmesine neden oluyor. Kurabiyenin sert olması için ikinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiyenin hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gerekir.
Kurabiye hamurunuz yaparken de sert bir kıvama gelebilir. Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun.
Kurabiye tarifleri yaparken, hamurun tam kıvamında olması için, şekillendirmeden önce dinlendirilmesi önemlidir. 30 dakika kapalı bir şekilde, serin bir ortamda dinlendirilen hamurlar daha lezzetli olabilir. Aynı zaman kurabiyelerinizi fırına vermeden önce, fırını 10- 12 dakika ısıtın.
Kurabiye hamuru bekletilirse ne olur? Kurabiye hamurunu muhafaza etmenin en sağlıklı yolu derin dondurucudur. Eğer birkaç gün içinde tüketebilecekseniz bu durumda yalnızca buzdolabına almanız yeterli olacaktır. Dolapta bekletilen süre boyunca üzerini kapalı tutmayı ihmal etmemelisiniz aksi halde kuruyacaktır.
Misafirlere, canınız çektiğinde hemen pişirmek için kurabiye hamurlarını önceden hazırlayıp buzlukta saklayabilirsiniz.
Hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180° fırında 14 dakika pişirelim. Kurabiyelerin üzeri çatlamış ise pişmiş demektir.
Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında bekletmeyi atlıyorsunuz. Ayrıca böylelikle oda sıcaklığında soğuyan kurabiyelerin iç ısıları sayesinde alt kısımları hamurlaşmayacak. Kıyır kıyır tatları da yerinde kalacak.
En önemli malzemesi ise birbirine bağlamaya yardımcı olan un ya da nişasta. Bütün kurabiye hamurlarında un kullanılmıyor. Nişastanın undan rol çaldığı ve bambaşka bir kıvam verdiği durumlar mevcut.
Kurabiye Hamuru Nasıl Saklanır? Tüm zamanların en önemli ipuçlarından biri, kurabiye hamurunu daha sonra pişirmek için buzdolabında veya dondurucuda saklayabilmeniz (ve saklamanız) gerektiğidir. Ev yapımı kurabiye hamuru buzdolabında bir hafta, dondurucuda ise üç aya kadar dayanır.
Örnek vermemiz gerekirse; dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz yemekler için fırınınızı turbo, bir başka deyişle fanlı programda çalıştırmalısınız.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Sert olanların aksine yumuşak kurabiye ve kuru pastalar üst üste dizilerek de muhafaza edilebilmektedir. Bunun için hava almadığından emin olduğunuz bir saklama kabının içerisine kuru pastaları nizami bir biçimde üst üste dizmeniz yeterli olacaktır.
Özellikle ince biçimli kurabiyeler 160 derecelik bir ayarda 7-8 dakika pişirilir ise doğru olacaktır. Bunun yanı sıra, hafif kalınlıkta olan kurabiyeler ise 165 derecelik bir ayarla birlikte 10-15 dakikalık sürede pişirilir ise güzel bir kurabiye elde edilebilmektedir.
Yine kurabiyelerinizi 4 saat dinlendirin ve sonrasında paketleyin. Çünkü paketli olarak 5- 6 gün bayatlamadan dayanıyor.
Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine kurabiyeleri dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri