Kurabiyeleriniz yayılıyor ise bunun iki sebebi vardır. Kurabiye hamuru ısıdan çok etkilenir. Dinlenen hamuru çok fazla yoğurursanız elinizin sıcaklığı ile hamur yumuşar ve yayılma yapar. Elinizi soğuk su ile yıkayıp kurulayın hızlıca hamura şekil verip soğuk tepsiye hamurları dizin.
İkinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiye hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gereken bir hamur çeşidi. Bu nedenle kurabiye hamuru yaparken unu azar azar ilave etmeye özen gösterin. Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir.
Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Aynı şekilde tereyağını eritip çok sıcakken hamura katarsanız, hamurun yapısı sertleşir.
Kurabiyeleri mutlaka önceden ısıtılmış fırına koyun. Fırın tepsisi sıcakken kurabiyeleri çıkarın ki parçalanmasın. Kurabiye ya da bisküvilerinize ekleyeceğiniz fındık, ceviz gibi malzemeleri en son ekleyin. Böyle ce daha kıtır kıtır bir kıvamı olacaktır.
Elmalı kurabiye Yumuşamaması için ne yapmalı? Kurabiye hamurunu yaparken içerisine koyacağınız 3-4 yemek kaşığı soğuk su sayesinde malzemeleriniz tam kıvamında toparlanıyor ve kıvamları daha sonradan yumuşamıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
- un ve nişastayı elekten eleyerek ekleyin. bu şekilde topaklaşmayı önlersiniz. - nişasta ekleyecekseniz un ile birlikte ekleyiniz ve un miktarının 5/1 ini geçmesin.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Çok cıvıksa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Dondurma kaşığı kullanarak şekil vermesi daha kolay oluyor.
Kurabiye tarifleri yaparken, hamurun tam kıvamında olması için, şekillendirmeden önce dinlendirilmesi önemlidir. 30 dakika kapalı bir şekilde, serin bir ortamda dinlendirilen hamurlar daha lezzetli olabilir.
Örnek vermemiz gerekirse; dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz yemekler için fırınınızı turbo, bir başka deyişle fanlı programda çalıştırmalısınız.
Hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180° fırında 14 dakika pişirelim. Kurabiyelerin üzeri çatlamış ise pişmiş demektir.
Çok soğuk şekilde kullanılmaya çalışıldığında ya da eritilmiş tereyağı henüz sıcakken tarife eklendiğinde mutlaka hamurun sertleşmesine neden oluyor. Kurabiyenin sert olması için ikinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiyenin hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gerekir.
Kurabiyeye Yoğurt Yerine Süt Konur mu? Kurabiye sütle mi yoğurtla mı? Kıvam, ölçü, lezzet farkıyla yoğurt da konulabilir. Sütün yağlı yapısı sudan daha iyi bir karışma temin eder ki esnekliğini arttırdığı hamura fazladan bir çıtırlık verir.
Her iki yağı birlikte kullanmak da mümkün. Bazı kurabiye tariflerinde lezzetini hafifletmek ve kıvamını daha yumuşak hale getirmek için sıvı yağ, ağızda dağılan bir yapı oluşturmak için ise tereyağı birlikte kullanılır. Bu şekilde de enfes hamurlar hazırlayabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
Kurabiye hamuruna eklediğiniz unun azlığı nedeni ile pişerken kurabiyeniz yayılabilir.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu tercih etmeyebilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız kabartma tozu kullanmanızı öneririz. Kurabiyenin ağızda dağılmasını istiyorsanız, gizli kurtarıcı malzemeniz sirkedir.
Homojen görünmediği zamanlar olabiliyor. Bunlara rağmen nişasta kullanarak yaptığınız kurabiyeler yine içerisinde kullanılan yağa bağlı değişmekle beraber genel olarak daha ağızda dağılan bir kıvam sağlıyor.
Kurabiye tariflerinde hem sıvı yağ hem de tereyağ kullanılmaktadır. Aynı zamanda marketlerde satılan margarinler de kullanılmaktadır.
Kalan kurabiyeleri ufalayıp az yağlı tavada ısıtın. İsterseniz badem, fındık, tarçın ya da çikolata parçacıklarıyla karıştırın. Muhallebi, dondurma ya da yoğurt üzerine serpiştirin. Yeterince kurabiye kaldıysa ufaladıktan sonra biraz erimiş tereyağı ile karıştırıp kek tabanı ya da pay hamuru yapmak için kullanın.
Bayat olarak seçilen kurabiyeleri fırında tazeledikten sonra üzerine çikolata sosu dökmek ya da rondodan geçirerek muhallebi ve puding gibi sütlü tatlıların içinde değerlendirmek hem kurabiyelerin çöpe gitmemesini hem de daha farklı bir şekilde kurabiye yemeyi sağlayacaktır.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor. İçerisine konan portakal kabuğu ve vanilya sayesinde misler gibi kokuyor.
Sadece fırından çıktığı anda değil, sonuna kadar taze olarak yenmesi için kurabiyelerin yeneceği kadarı yeniden fırınlanarak tekrar eski tazeliği kazandırılabilir. Bu işlemi mikrodalga fırında birkaç dakika ısıtarak da gerçekleştirmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri