Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurabiye için hangi sirke? Yarım çay bardağı sirke ( Elma sirkesi) 1 çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz. 1 tatlı kaşığı toz şeker.
Eşit miktarda un ve tuz koyularak hazırlanan hamurun içine beyaz sirke ekleyerek tencere ve tavaların iç ve dış yüzeyleri temizlenebilir. Mutfakta en çok kirlenen aletlerden biri olan kesme tahtalarını dezenfekte etmek için karbonat ile birlikte beyaz sirke kullanabilirsiniz.
Arama motoruna elma sirkeli diye yazdım böyle kurabiye sonucu çıkmadı bende kuru pastalarımı hemen paylaşmak istedim. 😉😉Normal üzüm sirkesi ile de yapılabilir her ikisi de çok lezzetli oluyor. Eğer Türk kahve fincanınızla miktarı ayarlayamam diye düşünürseniz 6-7 yemek kaşığı olarakta koyabilirsiniz.
Eğer sizde tuzlu kurabiye yapacak ve kavanozda saklamak istiyorsanız, mutlaka hamurların içerisine sirke ilave edin. Çünkü sirke, kurabiyedeki malzemelerin lezzetini ön plana çıkarıyor ve ağızda dağılan bir kıvamda olmalarını sağlıyor.
Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Beyaz ve elma sirkesi arasında fark, renklerinden ibaret değildir. Elma sirkesinde yaklaşık %5 -6 düzeyinde asetik asit bulunur ve ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 oranında asetik asit içeriyor ve tahıl fermantasyonu sürecinde ortaya çıkar.
Ayrıca kurabiyedeki malzemelerin lezzetini ön plana çıkarıyor ve ağızda dağılan bir kıvamda olmalarını sağlıyor. Pastanelerden aldığınız kurabiyelerin kıvamlarını çok seviyor ve benzer bir tat yakalamak istiyorsanız mutlaka hamurların içerisine sirke ilave edin.
Eğer kurabiyenizin harcına bir veya iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyeler ağızda dağılacaktır. Ayrıca pudra şekeri, toz şekere göre daha pürüzsüz olduğu için kurabiyelerinizde toz şeker yerine pudra şekeri kullanmanız tavsiye edilir.
Beyaz sirke genel olarak içilebilen bir sirke değildir. Fakat salatalar üzerinde sos olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra yemeklerde de tercih edilmemektedir. Daha çok et ürünlerinde sos şeklinde tüketilebilir.
Sirkeli tuzlu kurabiye hamuru için; derin bir kap içine 125 gr oda sıcaklığındaki tereyağı ya da margarini koyun. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ, 4 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 adet yumurta akı, 1 çay kaşığı dolusu tuz, 1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu ve 2 yemek kaşığı pudra şekeri ekleyin.
Bir kabın içine oda ısısında yumuşamış margarin, sıvı yağ, üzüm sirkesi, tuz, şeker ve yumurtayı ekleyip, karıştıralım. Sonra yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekleyin, kulak memesi kıvamında hamur elde edeceksiniz. İstediğiniz gibi şekillendirip üzerine yumurta sarısını sürün ve susam, çörek otu ile süsleyebilirsiniz.
Sirkenin temizleyici gücü sayesinde yiyeceklerinizi güvenle tüketebilirsiniz. Özellikle beyaz sirke ev temizliğinde çok tercih edilir. Camlarınızı tertemiz yapabilen bu ürün doğal bir dezenfektandır. Bunun yanı sıra yer yüzeylerinde kullanılan bu sıvıyı banyo temizlerken de kullanabilirsiniz.
Derin bir kabın içerisine margarin, sıvı yağı, sirke, tuz, şeker, yumurtayı ekleyip karıştırın. Sonrasında azar azar un ve kabartma tozunu ekleyin kulak memesi kıvamında bir hamur olacak. Sonrasında istediğiniz gibi şekillendirip, üzerine yumurta sarısını sürüp, susam ve çörek otuyla süsleyebilirsiniz.
Kavanoz kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır. Bir süre sonra sirkenin üzerinde sirke anası denen jelimsi maya oluşur. Beyaz, şeffaf halka biçimli maya ve keskin koku sirkenin hazır olduğunu bildirir.
Elma sirkesi antiseptik olması nedeniyle özellikle mutfak temizliğinde ve kişisel bakımda tercih edilir. Mutfakta ayrıca meyve ve sebzelerin temizlenmesinde kullanılır. Salmonella gibi bakterilerin bulaşmasını engellemek amacıyla elma sirkesinin gıda temizliğinde kullanılması faydalı olabilir.
Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
Galle Sirke Beyaz 2000 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Beyaz sirke diğer sirkelere göre koku bakımından daha keskindir.
Beyaz sirke, şeker pancarı veya mısır şekerinden elde edilen bir çeşit fermantasyon ürünüdür. Şekerin işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı elde edilmesi sonucunda beyaz sirke ortaya çıkmaktadır. Bu fermantasyon dönemi hem pratik olup hem de alkolü kolayca asit asiğe dönüştürmeye yarar.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Limon Suyu. Limon suyu belki en iyi ikame elma sirkesi için. ... Limon Suyu. Limon suyu gibi, limon suyu da elma sirkesine harika bir alternatiftir. ...
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir. Bunun dışında, işlemlerden geçirilen ve endüstriyel olan beyaz sirke, aynı zamanda doğal bir ürün olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple, beyaz sirke 'doğal sirke' olarak tanınmaktadır.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri