Hamburger Niçin Bağımlılık Yapıyor? Hamburgere çoğu zaman eklenen monosodyum glutamat (MSG) vb. katkı maddeleri sinir sistemine etki ederek besinin olduğundan daha lezzetli algılanmasına, normal besinler tüketildiğinde lezzet duyulmamasına ve sonuçta uzun vadede bağımlılık haline gelmesine sebep olabilir.
Kanada'da bulunan Montreal Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, hazır yiyeceklerin bağımlılık yaptığını gözler önüne serdi. Uzmanlar, hamburger patates gibi hazır yiyeceklerin yoğun miktarda içerdiği doymuş yağ nedeniyle beyinde uyuşturucu maddelere benzer etkilerin gözlemlendiğini açıkladı.
Amerikada yapılan son araştırmalar, fast food türü yiyeceklerin bağımlılık yarattığına dair bulgular veriyor. Bilim adamları, hamburger, kızarmış patates gibi besinlerin içinde bulunan bazı maddelerin beyinde bağımlılık merkezini tetiklediğini belirtiyor.
Hamburger içerisinde bulunan yüksek miktardaki kalorili soslar sebebiyle hamburger tüketildiğinde hızlı bir şekilde kilo alımı meydana gelir. Aynı zamanda hamburger tüketilmesi içerisinde bulunan kalori ve yağlardan dolayı metabolizmayı yavaşlatarak kilo alımının aktif hale getirir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Spor sonrası burger yenir mi? Fast food kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir başka faktör de trans yağ içeriğidir. Bu lipidler enflamatuar aktiviteye sahiptir, bu nedenle enflamasyonu modüle etmek için öncelikli olan yoğun fiziksel efordan sonra tamamen kontrendikedir.
İlgili 37 soru bulundu
Hamburgerin içinde bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sodyum minerallerinin etkinliğinde vücudumuz, yediğimiz hamburgere karşı daha şiddetli bir arzu duyar. Bu durum ilerleyen süreçte obezite, şeker ve kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
Fast Food Ürünler
Hazır yiyecekler, içerdiği yüksek miktar doğmuş yağ dolayısıyla yerken tatlı gelse de fazla tüketimi özelikle göbek, bel ve basen bölgesinde fazlaca yağlanmaya sebep olacaktır. Kilo almanız hızlanır, spordaki yağ yakımınız zorlaşır.
Ticari hamburgerler, evde hazırladığımız içeriği bilinen hamburgerlere kıyasla çok daha fazla tuz, aroma verici katkı maddeleri, fazla miktarda trans ve doymuş yağlar içerir. Bu yüzden fazla ve sık tüketildiğinde başta kalp-damar sağlığı olmak üzere sağlık açısından risk yaratabilmektedir.
Peki 'Hamburger Metodu' nedir? Bu metodu kısaca açıklamak gerekirse: Karşınızdaki kişiye geri bildirim sunarken evvela pozitif sözlerle başlamak, söylemeyi arzuladığınız negatif şeyleri orta kısma koymak, kapanışı ise yine pozitif ve geleceğe dönük cesaretlendirici sözlerle yapmaktır.
Normal bir yiyeceğim vücudumuz 50-60 dakikada sindirilir. Hamburger tükettiğimizde de yaklaşık olarak 50-60 dakikada sindirebiliriz fakat içerisinde bulunan yüksek miktardaki transfer Doymuş yağlardan dolayı vücudun yavaş sindirimi başlar ve yediğimiz hamburgeri 3 günde sindirebiliriz.
Fast food restoranların menülerinde yer alan hamburger, pizza vs. tarzı çeşitli ürünler ve ilaveten satılan her türlü tatlı ve dondurma ürünü de abur cubur kategorisindeki ürünler gibi değerlendirilebilir.
Her gün 'Fast Food' yemenin zararları:
Kalp krizi geçirme olasılığınız yükselir. Fast food, besin ve vitamin eksikliğine neden olur. Tip 2 diyabet hastası olma riskiniz artar. Sürekli fast food tüketmek kanser riskini yükseltir.
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
Pizzanın hamburgerden açık ara üstün olduğunu söyleyen Dr. Dizdar, "Pizza bizde lahmacun olarak tüketilen aslında pide olan gıdanın farklı bir biçimidir. Zincir hamburgercilerin sattığı ürüne göre çok çok daha iyi ve sağlıklıdır. Çünkü hamburger aşırı işlemden geçiyor.
1 sade hamburger: 1,5 saatlik tempolu yürüyüş
Evde yapılan ve yalnızca et ve ekmekten oluşan, ortalama 200 gramlık bir hamburger düşündüğünüzde yaklaşık 400 kalori alıyorsunuz. Bu da tıpkı patates kızartmasında olduğu gibi size 1,5 saatlik tempolu yürüyüş olarak geri dönüyor.
Hamburger de kilo aldıran besinler arasında yer almaktadır. Islak hamburger veya ev yapımı hamburger haftada bir kere tüketilse bile diyet sırasında kilo aldıran besinlerden birisi olarak sayılabilir.
McDonald's, Burger King, Wendy's gibi dünyaca ünlü hamburger zincirlerinin sayısının artmasıyla, Türkiye'de hamburger kültürü yayıldı. 1 milyonu İstanbul'da olmak üzere, günde 1.5 milyon kişi hamburger yiyor.
İşte bu kadar! Hamburgerinizi dikkatlice ters çevirip tutarak da yiyebilirsiniz, alttaki ekmeği daha kalın olacağından tutmanız da kolaylaşacaktır.
Önemli kanıtlar, Amerika Birleşik Devletleri veya Almanya'nın (Hamburg şehri), iki dilim ekmek ve kıyma bifteğinin bir "hamburger sandviçi" haline getirilip satıldığı ilk ülke olduğunu gösteriyor.
Hamburger veya sadece Burger, iki dilim yuvarlak sandviç ekmeği arasına yerleştirilen bir köfte, Amerikan peyniri, marul yapılan sandviç türü. Genellikle ketçap, mayonez, turşu, soğan, domates, hardal ve bunun gibi değişik malzemelerin de ilavesi ile servis edilir.
Çıtır patates, hamburgerin yanına yakışan en klasik lezzettir. Yanında ketçap, mayonez gibi soslar ile birlikte servis edebilirsiniz. Hamburgerin yanında kızartma yemek istemeyenler daha hafif bir lezzet tercih etmek isteyebilirler. Marul salatası klasik ve lezzetli bir tercih olacaktır.
Aşırı Burger
Yumuşacık ekmeği arasında Zinger Fileto, çıtır marul, cheddar peynir, patates pane, 4 dilim turşu; acılı mayonez sosu, barbekü ve karabiberli sos. Dopdolu, tam da aradığın lezzet!
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sporcular neden yoğurt yemez? Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Fast food türü yiyecekler nelerdir? Fast food restoranlarında yaygın olarak görülen yemekler arasında tost, kumpir, döner, dürüm, balık ve patates cipsi, sandviç, pide, hamburger, kızarmış tavuk, patates kızartması, soğan halkası, tavuk nugget, taco, pizza, hot dog, dondurma gibi ürünler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri