Karbonatlı Nefis Un Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır? Pudra şekerimizi yağımızın içine ekleyip eritiyoruz. Daha sonra un ve karbonatı da ekleyip hamur toparlanana kadar yoğuruyoruz. 180 derecede pişiriyoruz.
Antep fıstıklı kurabiye tarifi Nasıl yapılır? Kabının içine tereyağı, yumurta akı ve pudra şekerini alarak yoğurmaya başlayın. Hamurun içine dövülmüş Antep fıstığını ve Hindistan cevizini de ekleyerek yoğurmaya devam edin. Ardından un ve kabartma tozunu ilave edip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
Karbonatlı Kurabiye Tarifinin Püf Noktası
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir. Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişirilmesi gerekir. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
Aynı sınıfta yer alan karbonat, kabartma tozunun görevini yerine getirir. Karbonat kullanırken tepkimenin gerçekleşmesi için birkaç damla limon sıkmanız gerekir. Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Ancak unla denediğiniz çoğu kurabiye tarifi içerisine sirke gibi koruyucu maddeler koymadığınız müddetçe daha kısa sürede bozulmaya yüz tutuyor. Ancak nişasta kullanarak hazırlanan kurabiye tarifleri daha uzun süre tazeliğini koruyor.
Kurabiyenin lezzetini belirleyen bir şey de kurabiye tanelerinin kalınlığı. Eğer çok ince yaparsanız kırılgan olurlar. Bu yüzden özellikle şekerli kurabiyeleri 1 santimetreden daha ince hazırlamamalısınız. Eğer çok kalın yaparsanız da içleri hamur olarak kalacak, yani fırından çiğ çıkacaklardır.
Bu nedenle özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullandığınız hamurlarda un miktarını gerektiği kadar koyun, dilerseniz kıvamını biraz daha toparlaması için nişastadan yardım alın. Yine aynı mantıkla ununu fazla koymak kurabiyeyinin dağılmasına neden olabiliyor.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar. Kabartma tozu ise sodyum bikarbonatın yanı sıra, nişasta gibi bir kurutma ajanı ve asit ajanlarını içerir. İçinde hızlı ve yavaş reaksiyona giren iki farklı çeşit asit bulunur.
Her ikisi de hamur kabartmak için kullanılan karbonat ve kabartma tozunun kimi tariflerde yalnızca biri bazen de ikisi birden verilir. Aslında her ikisi de karışımın içindeki maddelerle tepkimeye girerek hamurun içinde hava kabarcıkları oluşmasını sağlar, bu şekilde hamur pişerken kabarır.
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır. Bunun için karbonat veya kabartma tozlu hamurunuzu hazırladıktan sonra karbonatın/kabartma tozunun oluşturduğu karbondioksit kaçmadan en kısa sürede pişirilmesi gerekmektedir.
Fırını önceden ısıtmak kurabiyelerin ortasının çiğ kalıp kenarlarının fazla kızarmış önleyecektir. Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır.
Örnek vermemiz gerekirse; dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz yemekler için fırınınızı turbo, bir başka deyişle fanlı programda çalıştırmalısınız.
Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez. Kurabiyeler küçülüyor ise kurabiye hamurunuzu dinlendirmemişsinizdir. Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin.
Margarin daha ağır bir tat veriyor kurabiyeye. Daha tok kıvamlı bir kurabiye elde etmek istiyorsanız margarin de kullanabilirsiniz.
Margarinin oda sıcaklığında iyice yumuşamış olmasına özen gösterin, eğer margarin yumuşak olmazsa, hamura yediremezsiniz. Böyle olduğu zaman, kurabiyeleriniz düzgün şekil almaz.
Kurabiye yaparken kabartma tozu kullanmak zorunda mıyız? Kıyır kıyır bir kurabiye yapmak için, kabartma tozu kullanmanız gerekmez. Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu kullanmayabilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozu koymak zorundasınız.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Unlu karışımlarda kabartma tozu kullanmak istediğinizde karbonata da ihtiyacınız olacak. Bu yöntemi denemek için yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım size 1 paket kabartma tozunun etkisini sunacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri