el Cevab: Kurandan ayetlerin ayak basmayan yerlere gömülmesi daha uygundur. İçinde ayet ya da hadis geçen metinlerde de aynı metodu izlemek gerekir. Not: Takvim yaprakları, gazete dergilerdeki ayet ve hadisler baskı-nakil ve kullanımdan sonra çöpe atılmaları itibarıyla müşkildir.
HÜRMETSİZLİK HARAM VE KÜFRE GÖTÜREBİLİR
Yazıya ve yazılmış varaklara hürmet gerekir. Onların üstüne basmamalı, oturmamalı, tahkîr etmemelidir. Ayak altlarına ve kirli yerlere atmamalı, uygunsuz kötü yerlerde kullanmamalıdır.
Kur'ân yazılı kâğıtlar, yahut tefsir, hadîs, fıkıh gibi dinî mânâların işlendiği yazıları kese kâğıdı yapmak, hürmetsizliğe mâruz şekilde kullanmak mekruhtur. Bunlar hürmete uygun yerlerde istimal edilmeli, aksi halde yakılıp hürmetsizlikten kurtarılmalıdır.
Yıpranmış Kur'an-ı Kerimleri yakmak; üzerinde ayet ve hadisler bulunan imsakiye, ajanda ve takvim yapraklarını çöpe atmak veya yakmak caiz midir? Değerli kardeşimiz, Üzerinde ayet ve hadis meali bulunan takvim yapraklarını çöpe atmak mekruhtur.
Hürmetsizliğe mâruz kalmamaları için boş bir yere gömmekte zorluk varsa, ateşte yakmakta beis görülmemiştir. Kur'ân yazılı kâğıtlar, yahut tefsir, hadîs, fıkıh gibi dinî manaların işlendiği yazıları kese kâğıdı yapmak, hürmetsizliğe mâruz şekilde kullanmak mekruhtur.
İlgili 28 soru bulundu
Cevap metni
Alimler arasında Kur'an'a saygılı davranmanın vacip olduğu hususunda ihtilaf yoktur. İkincisi: Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar.
Hanefî ve Hanbelî âlimler eskimiş, yıpranmış veya okunamayacak hâlde olan Mushafları ya da Allah lafzının ve Kur'ân âyetlerinin yazılı olduğu kâğıtları ve kitapları toprağa gömmek gerektiğini belirtmişlerdir (Haskefî, ed-Dürrü'l-Muhtâr, 30; İbn Teymiyye, Mecmu'u'l-Fetâvâ, 12/599; Buhûtî, Keşşâf, 1/137).
el Cevab: Kurandan ayetlerin ayak basmayan yerlere gömülmesi daha uygundur. İçinde ayet ya da hadis geçen metinlerde de aynı metodu izlemek gerekir. Not: Takvim yaprakları, gazete dergilerdeki ayet ve hadisler baskı-nakil ve kullanımdan sonra çöpe atılmaları itibarıyla müşkildir.
Demirci Müftüsü İdris Başkıran ise olayı saygısızlık olarak niteleyerek, "Kur'an-ı Kerim ancak bir beze veya kefene bağlanarak ayak basılmayan bir yere gömülebilir. Gömülmesi için de Kur'an'ın kullanılmaz, eskimiş hale gelmesi gerekmektedir. Bir Müslüman bunu yapamaz.
Benzer şekilde Kur'an-ı Kerim, kapalı dolap ve çekmece içlerine ya da açık raflara da gerekli saygı kurallarının yerine getirilmesi şartıyla yerleştirilebilir.
Bir kâğıtta eğer “Allah” lafzı, ayetler, hadisler yazılıysa veya Resulullah (s.a.v) Efendimiz 'in ismi yazılıysa yapılması gereken şey; onu asıl halinden çıkarıp imha etmektir. Tabii ki en doğrusu onu yakıp imha etmektir.
Kuran-ı Kerim harflerinin yazılı olduğu sayfaların çöpe atılması caiz midir? Üzerinde Kuran-ı Kerim yazılı bulunan sayfaların veya nüshaların çöpe atılması caiz değildir. Bu sayfaların yakılması yahut ayak basılmayacak bir yere gömülmesi en uygun olanıdır.
Çıplak vaziyette olması durumunda mukaddesatımıza ait şeylerin bulunduğu odada yatmak edebe aykırıdır. Çıplak olmamak ve direkt ayak temas ettirmek gibi bir durumda olmadığı sürece öyle yerlerde yatılmasında sakınca yoktur.
Ancak kâğıdın çöpe atılması, mukaddesatın çöpe atılması gibi değildir; defter veya başka bir şey. Ancak Kur'an-ı Kerim ayetlerinden bir ayet bulunan veya Allah Teâlâ'nın ismi veya Efendimiz aleyhisselamın hadis-i şerifleri Arapça metin olarak bulunan bir kitabı, bir defteri çöpe atmak asla caiz değildir.
Üzerinde Arapça Allah'ın adı veya ayet yazan kâğıtların kesinlikle çöp gibi yerlere atılması caiz değildir. Yakılmalıdır. Türkçe veya başka bir dil ile yazılanları ise mümkün olduğu kadar çöpe atmamalıyız.
Üzerlerinde Allah ve 99 isminin yer aldığı imsakiyelerin yerlere atılması, çöpe atılmasının çok yanlış olduğunu da vurgulayan Müftü Mehmet Şahin, vatandaşları uyararak, “ Böyle basılan imsakiyeler çöpe atılmaz, ayaklar altına atılmaz. Mutlaka geri dönüşüm için kutulara verilebilir, temiz bir toprağa gömülebilir.
Kabrin başında boynunu büker, tevazu ve huşu ile tefekkür ve ihlasla Kur'an okur; sonra okuduğu Kur'an'ın sevabını ölüye bağışlar ve onun arkasından dua eder. Bunu kabristanda yapabileceği gibi, evinde veya başka bir yerde de yapabilir.
Cevap: Hayır, mezarlıkta Kur'an'ı Kerim okunmaz! Çünkü Kur'an'ı Kerim mezarlıkta okunması için indirilmemiştir!
İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: "Zaruret olmadan iki erkeğin veya iki kadının bir kabirde defnedilmesi câiz değildir.
Kur'an-ı Kerim yıpranır, ondan yararlanılamaz bir hale gelse dahi yine de yakmak caiz değildir. Belki temiz bir poşete -paket- koyup saklamak ya da uygun bir zemin bulup toprağa gömmek daha doğru olur.Muhammed bin Hasan el şeybani "Siyer-i Kebir" adlı kitabında Kur'an-ı ateşte yakmanın caiz olmadığını ifade etmiştir.
Âyet bulunan kitap ve kâğıt en üstte olmalıdır. Edep böyledir.
Kur'an, zikir (Sad:87) yani hatırlatma kitabıdır. Tekrarlar hatırlatma içindir, hatırlatınlanların doğru anlaşıldığına da bir teyit mahiyetindedir. Temel emir ve yasaklar birçok ayette tekrar tekrar vurgulanmıştır. Kur'anda bir konu ne kadar önemliyse o kadar kez tekrar eder.
Yarım Kalan Hatime Devam Edilir Mi? Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur. Kişiler istediği zaman yarım bıraktığı hatime devam etme imkânına sahiptir.
İçinde Kur'an okunan evi melekler ziyaret eder, Kur'an okunan eve Allah'ın rahmeti iner. Ama içinde Kur'an okunmayan ev bir harabe gibidir.
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri