Nemden Dolayı Oluşan Buharlaşma Hastalıklara Davetiye Çıkarır. Çamaşırları kurutmak için evinizin içine astığınızda nemli çamaşırlardaki su molekülleri buharlaşır. Buharlaşmanın etkisine bağlı olarak bulunduğunuz ortam nemlenir.
Suyun buharlaşması, ıslak cismin ve havanın sıcaklığıyla birlikte havadaki bağlı nem oranına bağlıdır. Yani, çamaşır ile havanın sıcaklığı ve nemi arasındaki fark ne kadar büyük ise kuruma o kadar hızlı olur. Bu nedenle, sıcak havada soğuk suyla; soğuk havada ise sıcak suyla durulanmış çamaşır daha çabuk kuruyabilir.
İlk olarak ıslak giysiyi sıkarak kuru bir zemine serebilir, ardından saç kurutma makinesini orta veya yüksek bir ayara getirerek giysiyi kurutabilirsiniz. Bu yöntemde önemli olan, sıcaklıktan çok hava akışıdır. Fön makinesini giysiye yakın tutarak, sıcak havayla giysiyi parça parça kurulayın.
Kapalı ve yağışlı havalar da etkili olsa güneşe sereceğiniz çamaşırların kuruduğunu göreceksiniz. Ayrıca çamaşırlarınızı hava durumunu kontrol ederek yıkarsanız güneşli bir günde çamaşır kurutma da yapabilirsiniz.
Doğrulanmış Cevap. Rüzgarlı havalarda çamaşır daha çabuk kurur. Çünkü rüzgar sayesinde gaz maddesi hareket ediyor ve hareket eden bu gaz maddesi sayesinde de çamaşırların suya basıncı artıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Çamaşırları odanın içinde kurutmak akciğer hastalıklarına yol açabiliyor. Çamaşırlarınızı odanın içerisinde çamaşır telinde veya radyatörün üzerinde kurutuyorsanız bu alışkanlık maalesef ciddi akciğer hastalıklarına yol açıyor.
Çünkü güneş ışığının olmadığı, dolayısıyla da sıcaklığın düştüğü gece saatlerinde çamaşırlar daha geç kurur. Eğer zaman programlaması olan bir çamaşır makineniz varsa, sabah işe gitmeden önce bitecek şekilde programlayıp işe giderken çamaşırları asarak zaman kazanabilirsiniz.
Çamaşırı hızlı kurutmak için yapılabilecek en mantıklı ve en çok tercih edilen yöntemlerden biri de kaloriferin üzerine sermektir. En çok tercih edilen yöntemlerden bir diğeri de fön makinesi ile çamaşırı kurutmaktır.
Güneşli bir havada çamaşır astıysan, 3-4 saate kurur. Ama soğuk bir havada astıysan, 5-6 saate kuruyabilir.
Saç kurutma makinelerinde genellikle iki tür hava vardır: Sıcak hava ve soğuk hava. Saçları kuruturken daha çok sıcak hava kullanılır.
Çamaşırlarınız en kolay ve en kısa sürede açık havada kurur. Bunun için evinizin balkonu en ideal yer olabilir. Açık havada, güneşin altında kısa sürede çamaşırlarınızı kurutabilirsiniz.
Nemli ortamda kalan çamaşırlar, ıslak kumaşın bakterileri çekmesi nedeniyle oldukça kötü kokar. Kötü kokuya çare olarak çamaşırlarınızı bekletmeden asmayı alışkanlık haline getirin.
Balkonun dar olması ve çamaşırlığı koyacak yeterli bir alana sahip olunmaması hâlinde duvara monte çamaşır askısı kullanılabilir. Balkon olmayan evlerde veya evin içinde kıyafet kurutmak istenmediği durumlarda ise pencere çamaşır askısı iyi bir alternatif olabilir.
Diğer çamaşırları normal programda yıkayabilirsiniz ayrı olarak. Nemli olsa dahi çamaşırınızı dolaba koymayın. Çünkü mantarlar nemi çok severler. Dolabınızın içinde 1 yemek kaşığı pirinç ve 1 çay kaşığı tuz karışımı bulundurabilirsiniz.
Kıyafetiniz ıslandı ise ve aynı zamanda da haraket etmek zorunda iseniz ıslak kıyafetlerinizi yürüyüş sırasında sırt çantanıza asarak kurumasını sağlayabilirsiniz. Hava soğuk ise belki kıyafetlerinizi hızlıca kurutacak yeterli ısı olmayabilir ama rüzgar kurutur. Kıyafetlerinizi rüzgarlı yerlere asarak kurutabilirsiniz.
Bir çamaşır makinesi dolusu çamaşırı kuruması için odalarınıza astığınızda yaklaşık 2 litre suyun buharlaşarak odalarınıza yayılmasına sebep olursunuz. Böylece eve asılan çamaşırlar, iç ortamdaki nemin %30 oranında artmasına neden olur. Nem sonucu oluşan küf, sadece havayı etkilemez.
Başay, çamaşırı evin içinde kurutmanın, içerideki nemi yüzde 30 arttırdığı kaydederek şöyle konuştu: "Odadaki nemin artması da astım ve kronik akciğer hastalarını etkiler. Çamaşırlar odada kurutulduğu zaman aşırı derecede nem gelişiyor. Nemin gelişmesiyle birlikte 'küf' denilen mantarlar ortaya çıkar.
Dışarının sıcaklığı ortalama 14-16 derece iken balkona astığımız giysiler 3 4 saatte kururken odada kalan kıyafetler (Oda sıcaklığı 24 25) 14 15 saatte anca kuruyor.
Kıyafetlerinizi kurutmanın en mantıklı yolu onları güneşe direkt olacak şekilde maruz bırakmaktır veya gün ışığını en doğru şekilde alabilmesini sağlamaktır.Bunun için kare şeklinde asmanız size doğru olan ısıyı ve de açıyı sağlayabilir,kıyafetlerinizin çabuk kurumasına yardımcı olabilir.
Çamaşır kurutma askınızı kaloriferin yanına taşıyın ve lastikli çarşafı hem kaloriferin hem de askının üzerine gelecek şekilde örtün. Kamp çadırına benzeyen bu görüntü, içeride oluşacak sıcak hava akımı sayesinde çamaşırların çok daha hızlı kurumasını sağlayacak.
Zaman programlarını kullanarak kurutmaya bıraktığınız çamaşırlar için süreyi kendiniz ayarlayabilirsiniz. Kurutma derecesinden bağımsız olarak 10 dk, 20 dk, 40 dk veya 60 dk programı seçerek çamaşırlarınızı ayarladığınız süre sonunda makineden istediğiniz oranda kurumuş bir şekilde alabilirsiniz.
Yıkanıp kurumayı bekleyen çamaşırlar için en uygun kurutma yerleri balkonlardır. Çamaşırlarınıza istediğiniz kadar parfümlü yumuşatıcılar ekleyin, dış mekanlarda kuruyan çamaşırların kokusunun yerini herhalde hiçbir şey tutamaz. Çamaşırları bol oksijenli bir dış mekanda kurutmak her zaman için en iyi yöntemdir.
ISLAK ÇAMAŞIR MAKİNEDE NE KADAR BEKLETİLİR? Makinede ıslak unutulan çamaşırlar, uzun süre makinede kalırsa koku, küf gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. 8-10 saat gibi bir süre sonra çamaşırlarda koku oluşmaya başlar. Çamaşırların daha uzun süre bekletilmesi durumunda küflenme başlayacaktır.
Nemli ve ıslak kıyafetler hem rutubete sebep olmakta hem de dolabınızın kokmasına yardımcı olmaktadır. Elbise dolabı duvara çok fazla yaklaştırılmamalı. Hava almayan duvarda rutubet ve küf oluşabilir. Bu problem ise direkt olarak dolabınızı etkileyerek elbiselerinizin kokmasını sebep olur.
Her ne kadar çamaşırlarımız kururken üzerlerinde kaynama olmasa da, bir buharlaşma olayı gerçekleşmektedir. Bu buharlaşmanın gerçekleşebilmesi için de suyun, yani çamaşırın üzerindeki ıslaklığın bir yerden ısı alması gerekir. Bu ısıyı da kendisine en yakın yerdeki hava molekülünden alacak ve odayı soğutacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri