Şu kadar var ki Kur'an okurken namazdaki gibi bulunulması da şart koşulmamıştır. Su içilebilir, ağza gıda konmasında sakınca olmaz. Sağa sola dönülmesinde veya bir soruya cevap verilmesinde sakınca olmaz.
Burada önemli olan dikkatle dinleyip başka şeylerle meşgul olmamaktır. Yemek yemek de herhangi bir meşguliyettir. Eğer kasetten veya bilgisayardan Kur'an dinleniyosa, başka mübah meşgalelerde bulunmanın bir sakıncası yoktur.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Selamunaleyküm. Hayır, Kur'an okunurken veya dinlenirken su içilmesinde sakınca yoktur. Özellikle laubalilik gibi bir durum olursa onun sakıncası olur.
Bir kimse, çalışırken veya bir işle meşgul iken, -mümkün olduğunca dinleyebiliyorsa- böyle yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak Kur'an'a kulak veremeyecek bir işle meşgul ise, bu takdirde Kur'an'a karşı edepli olma ve ona saygı gösterme gerektiği durumu ortadan kalktığı için de böyle yapmaması gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Kuranı kerim okuyan birini abdestsiz olarak dinlemek te bir sakınca bulunmamaktadır. Kuranı kerim okunduğunda dinlemek için abdest almaya gerek olmayıp abdestli bir şekilde dinlemek ise sevap olarak daha faydalı olmaktadır. Kuranı kerimi dinlemenin okumaktan daha fazla sevap olduğu hakkında hadisler de bulunmaktadır.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Şu kadar var ki Kur'an okurken namazdaki gibi bulunulması da şart koşulmamıştır. Su içilebilir, ağza gıda konmasında sakınca olmaz. Sağa sola dönülmesinde veya bir soruya cevap verilmesinde sakınca olmaz.
Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir. Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur. Dua okurken esnemenin o kimsede nazar olduğu düşüncesine dair net bilgiye rastlanmamaktadır. İLİŞKİLİ HABERNazardan korunmak için Felak ve Nas suresi okunuşu!
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran'da, ayaktayken, otururken ve "yanları üzerine yatarken" Allah'ı anmanın tavsiye edildiğini ve herhangi bir saygısızlık kastı olmaksızın, yatarken Kuran okumak ve dinlemekte sakınca olmadığını ifade etti.
Değerli kardeşimiz, Kısa kollu kıyafetlerle Kur'an-ı Kerim okumak caizdir. Ancak mümkün oldukça tesettüre riayet ederek okumak gerekir. Kur'an-ı Kerim'i okumaya "Eûzü çekerek ve Besmele okuyarak" başlanır.
Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
Yatarken Kur'an okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kur'an'ı dinlemenin de sakıncası olmaz.
Değerli kardeşimiz, Banyoda iken sesli olarak Kur'an-ı Kerim, salavat, kelime-i tevhid, dua ve zikir okumak mekruhtur; ancak sessiz olarak okunabilir.
Yorgunluk: Uykunun gelmesinin en yaygın nedeni yorgunluktur. Kitap okurken gözlerimiz çok çalışır ve beynimiz aktif olarak çalışır. Bu nedenle, yorgun olduğumuzda kitap okurken uyku daha hızlı gelir.
Ayrıca Yahudilere benzemekten dolayı Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından men edildiği söylenmiştir. (Alusî, Tefsiri) Kur'an-ı kerim okurken ve zikrederken öne arkaya veya sağa sola sallanmak tavsiye edilen bir davranış olmamakla birlikte herhangi bir sakıncası yoktur.
Esnemek İnsanın İlâhî ilhamların uğrak yeri olan gönlüyle, Allah'a yöneldiği anda, şeytan da var gücüyle onu o halden uzaklaştırmak ister işte budur. Yani okuduğunda esnetip,uzaklaştırmak.Gaflete sebep olmasını sağlamaktır.
Abdesti olmayan bir kimsenin Kur'an okumasında bir sakınca yoktur. Nitekim İslâm âlimlerinin bunun câiz olduğu konusunda ittifak ettikleri nakledilmiştir. Bu meselede gelen sahih hadisler, Kur'an okumak isteyen abdestsiz kimsenin, Kur'an okumak için abdest alması gerekmediğini açıklamaktadır.
İNTERNETTEN MUKABELE DİNLEMEK HATİM SAYILIR MI? Hatim, Kur'an'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunarak bitirilmesidir. Televizyon, internetten veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir. Çünkü kadının Kur'an okurken başını ve kollarını örtmesinin farz olduğunu gösteren bir bilgi yoktur. Bununla beraber başı örtülü olarak okumaları iyi olur.
Hayızlı kadının Kur'an-ı Kerim okuması caiz değildir.
Ancak Kur'an-ı Kerim'i dinleyebilir. Hayızlı kadının Kur'an-ı Kerim'i dinlemesiyle hatim yapmış olur. Bu şekilde yapmış olduğu hatimden, âdetli dönemde dinlediği yerleri yeniden okuması gerekmez. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
- Vasıta içerisinde Kuran ve evrad okunmaz. Zira cünüp ve hayızlı kişiler bulunabileceğinden ruhaniler razı olmayıp felakete sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri