Serbest meslek faaliyeti dışında GVK 18.madde kapsamında yazarlıktan dolayı elde edilen kazanç için istisna uygulanır. Telif hakkı ödeyen mükellef ödemenin brüt tutarında % 17 GV stopajı yapar. Ayrıca (2) nolu KDV beyannmesi ile % 18 KDV hesaplar ve öder.
1 Ocak itibarıyla sanatçılara da vergi istisnası geldi. Geliri 880 bin lirayı geçen beyanname verecek. Bakan Nebati, “Sanatçıların gelir vergisi yükü azaltıldı” dedi. Sosyal medya üzerinden gelir elde edenler için uygulanan vergi istisnası, 1 Ocak itibarıyla sanatçılar için de geçerli oldu.
Eskiden ne kadar gelir elde ederseniz edin, adınıza % 17 oranında gelir vergisi kesintisi yapıldığı takdirde vergi mükellefi olmanıza, beyanname vermenize gerek yoktu. Şimdi ise 1.900.000 TL üzerinde gelir elde ederseniz beyanname verme, defter tutma v.b. mükellefiyetleri yerine getirmeniz gerekli.
Bu istisna kapsamında bir gelir var ise yıl sonunda beyanname verilmesine ve ek gelir vergisi ödenmesine gerek yoktur. Bu eserlerin kullandırılması, kiralanması ya da satışı (neşir, temsil, icra, teşhir vb.) karşılığında, ödemeyi yapan, %17 tutarında stopajı, sanatçı adına, vergi dairesine öder.
Serbest meslek makbuzu vergi oranları ne kadar? SMM'de hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV vardır. Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18'dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile).
İlgili 15 soru bulundu
- Tarih, coğrafya, genel kültür ile ilgili kitap ve dergiler gibi mesleki faaliyetin yürütülmesi için zorunlu olmayan kitap ve dergiler için ödenen bedellerin ise gider olarak dikkate alınması mümkün değil. Bu kitaplara ilişkin giderlerin ilgili madde kapsamında beyanname üzerinde indirimi de mümkün bulunmuyor.
İlgili yasalara göre; avukat, doktor, diş hekimi, danışman, mimar, mühendis, müşavir, yazar, ressam, noter, rehber, yönetmen gibi kişiler serbest meslek erbabı olarak tanımlanmıştır. Bu kişilerin serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir.
Brüt tutarın %20'si ise vergi tutarıdır. Brüt kiranın %20'sini hesaplarken işlem kolaylığı sağlamak isterseniz brüt kirayı 5'e bölebilirsiniz. Mesela net 1000 TL olunca brüt 1000 x 1,2 = 1250 TL olur. Stopaj da 1250 / 5 = 250 TL olur.
Brüt kiradan stopaj çıkarıldığında ise net kira tutarı elde edilecektir. Kira Stopajı: 3000 / 5 = 600 TL. Net Kira: 3000 – 600 = 2400 TL.
SMM'de hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV vardır. Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18'dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile). KDV'yi de vergi dairesine siz ödersiniz.
Telif hakkı ödeyen mükellef ödemenin brüt tutarında % 17 GV stopajı yapar. Ayrıca (2) nolu KDV beyannmesi ile % 18 KDV hesaplar ve öder.
Türk vergi sisteminde müzayede mahallinde satılan sanat eserlerinin satışından elde edilen gelirler, vergiye ve harca tabidir.
Madde 4—Bu Esaslara göre çalıştırılacak personele ödenebilecek aylık brüt sözleşme ücretlerinin gruplarına göre alt ve üst sınırları; A — Sanatçılar için, 224.000 – 630.000 TL.
Kurumlar Vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sırada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yer aldı. Geçen yıl için 3 milyar 91 milyon 367 bin 707 lira vergi tahakkuk ettirilen Merkez Bankası, Türkiye'nin Kurumlar Vergisi rekortmeni oldu.
TİKTOK FENOMENLERİ VERGİ AÇILIŞI
Bu banka hesabına gelen her paradan %15 vergi kesintisi yapılacak. Eğer yıl içerisinde Tiktok gelirleri 880.000 TL'yi aşar ise aşan kısmı için yıllık beyanname vermek gerekir. 880.000 TL'yi aştığında Mali müşavirlik hizmeti alınmalıdır.
Evet, OnlyFans gelirleri vergiye tabiidir.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Örneğin; 5.000 lira brüt kira bedeli olan bir iş yeri için, bu miktarın %20'si, yani 1000 lirası kira stopaj vergisi olarak ödenecektir. Geriye kalan 4.000 lira iş yeri sahibine ödenecek net kira bedelidir.
Kira Stopaj Vergisi Ödenmezse Ne Olur? Kira stopajı ödenmediği takdirde kiralanan taşınmazın temerrüt nedeni ile birlikte tahliye işlemleri yapılmaktadır. Sorumluluk kiracıda olduğu için stopajın geciktirilmesi durumunda ortaya çıkacak temerrüt faizi kiracı aleyhine stopaj üzerine eklenmektedir.
Stopaj Vergisi Nedir, Kim öder? Gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan ve kaynağından kesilen vergiye stopaj adı verilir. Kısaca özetlemek gerekirse gelir elde eden şahıslar veya kişiler, geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan adına vergi dairelerine yatırılır.
İş Yeri Kira Gelirlerinde Beyan Sınırı
İş yeri kira gelirleri, üzerinden her ay %20 oranında vergi kesintisi yapılmış olan gelirlerdir.
Stopaj vergileri üç aylık aralıklarla da ödenebilir. Üç aylık stopaj vergisi ödenirken, ödemenin alınacağı ayı takip eden üçüncü ayın 26. gününe kadar muhtasar beyanname ile bildirilir ve ödenir. Stopaj vergisi yıllık olarak da ödenebilir.
01.01.2022 Tarihinden Sonra 2.000 TL üzeri Faturalar Kağıt Ortamında Düzenlenemeyecek.
e-Fatura mükellefi değilseniz bu işlemin GİB Portal üzerinden yapılması gerekmektedir. 4.400 ve 5.000 TL altı meblağlar için kağıt fatura kesilebilir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri