Allah (c.c.) insana AKIL nimeti vermiş, düşünmeyi, konuşmayı ve yazmayı öğretmiştir. İnsan; aklı sayesinde, Estetik zevklere, Ekonomik faaliyetlerde bulunma özelliğine, Şehirler ve uygarlıklar kurma kabiliyetine sahip olmuştur.
Kur'an' da insan, ruh ve bedenden oluşan en güzel varlık olarak tanıtılır, insan akıl, bilgi, irade, düşünme ve düşündüklerini yapabilmesiyle diğer varlıklardan üstündür. Allah onu kendisine kulluk yapması, yeryüzünü imar ve ıslah etmesi için halife olarak yaratarak, dünyadaki her şeyi onun emrine vermiştir.
İdeal insanın ahlakı Allah'ın ahlâkıdır. Hiçbir değer ve ülkü Allah'ın yerini tutamaz. İdeal insan tıpkı Hz. Muhammed gibi, yalnız ve ancak Allah'a tapınan ve ondan yardım dileyen, başka insan fert ve gruplarına boyun bükmeyen insandır.
KUR'AN'A GÖRE İNSANIN PSİKO-SOSYAL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
İnsan, tek boyutlu bir varlık değil, akıl, ruh ve bedenden oluşan, büyük sorumluluk taşıyan, çeşitli istek, arzu ve eğilimleri olan çok yönlü bir varlıktır.
Kur'an-ı Kerim'e göre insan; Allah'ın bizzat kendi eliyle yaratarak ruhundan nefhettiği, maddî ve manevî organ ve cihazlarını düzgün ve dengeli bir şekilde düzenleyerek en güzel sureti verdiği en değerli ve en şerefli mahlûkudur.
İlgili 45 soru bulundu
Doğruya yönelme iradesi verildiği gibi eğri ve yanlış yollar da tanıtılmış ve yanlışa gitme serbestiyeti de verilmiştir... Kur'an, bize, ana olarak dört tip insandan bahsetmiştir; Mü'min, Kâfir, Münafık ve Müşrik. Her bir insan tipinin özellikleri detaylı bir şekilde bildirilmiştir.
O, insanı “alak”dan yarattı.” Sa'd,38: 71, (Mekki,39)“Hani, Rabbin meleklere şöyle demişti: “Muhakkak ben çamurdan bir insan yaratacağım.” Sa'd,38: 72, ““Onu şekillendirip içine ruhumdan üflediğim zaman onun için saygı ile eğilin.”
Onun temel görevi Allah'ı tanımak, ona kulluk etmek, insanî ve ahlaki değer- lere bağlı olarak yaşayıp sonsuz hayata hazırlanmaktır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
İnsan kelimesi, “beşer, insan topluluğu” anlamına gelen ins kökünden türetilmiş olup akıl ve fikir sahibi, konuşarak anlaşan sosyal bir varlık türünü ifade eder (Râgıb el-İsfahânî, Müfredâtü'l-Kur'ân, “ins” md.).
İslam'a göre Âdem, Allah tarafından Cennette günah işlemesi için yaratıldı, böylece insanlar yeryüzünde yaşayabilsinler. İnsanlar Allah'ın bütün sıfatlarını yeryüzünde yaşayabilirler. Ancak insanın Cennet fikrini oluşturabilmesi ve geri dönüşü özleyebilmesi için önce cennette yaratılmış olması gerekir.
Bir hadiste Efendimiz (a.s.m) “Âdem'den kıyamete kadar insanlığın ömrü yedi bin senedir.”(1) buyurmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de insanlığın geçmişi ve kâinatın teşekkül zamanı ile alâkalı çeşitli âyet ve hadisler mevcuttur.
Kur'ân-ı Kerim; Allah'ın "kelam" sıfatından gelen bir söz olması hasebi ile her şeyden üstün ve daha faziletlidir. Peygamber Efendimiz (asm); Kur'ân'ın en büyük ve birinci talebesidir.
Kur'an-ı Kerim insanın beden ve ruhtan yaratıldığını, akıl, irade, düşünme, yapabilme v.b. gibi özelliklerle donatıldığını ifade ederek insanın sahip olduğu bu özellikleri itibariyle yeryüzüne halife kılındığını ve yeryüzünü imar ve ıslah etmek gibi sorumlululuklarının olduğunu beyan etmektedir.
Allah'ın kâinatı yaratmasının amacı kendini tanıtmaktır. Bu husus İslam alimlerinin, ayet ve hadislerin ifadelerinden anladıkları ve kabul ettikleri bir hakikattir. “Cinleri ve insanları beni tanımaları, kulluk etmeleri için yarattım.” (Zariyat, 51/56) mealindeki ayette bu yaratılış gayesine işaret edilmiştir.
3 - Erkekler kelimesi 17'si , 9'u da şeklinde olmak üzere 26 defa geçmektedir. Kadınlar kelimesi ise sadece şek- linde 38 defa geçmekte ve ayrıca başka formlarda da gelmektedir (Çev. notu). 4- Çeşitli formlarda 42 defa (Çev.
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir. Ancak, bu konuda Kur'ân ve sahih sünnetten onay alamayan bazı farklı görüşler serdedilmektedir.
Bulmacada sorulan insanın yaratılış özelliği sorusu için cevap olarak natura yazılmalıdır.
Eldeki Tevrat nüshalarında Allah'ın evreni altı günde yarattığı, yedinci gün –yaratmayı bitirmiş olduğu için– istirahat ettiği ve o günü kutsal kıldığı belirtilir (Tekvin, 1-2).
Tefsir (Kur'an Yolu)
Öyle anlaşılıyor ki 56. âyette sözü edilen öğüdün özü, insanların ve cinlerin yaratılış amacını hatırlatmaktır. 56. âyette açıkça ifade edildiği üzere bu yaratılış amacı, onların sadece Allah'a kulluk etmeleridir.
Fıtrat, insanın hem ruhî hem de fizikî bakımdan yaratılıştan sahip bulunduğu temel özelliklerini ifade ettiğinden, estetik maksatlarla vücudun bazı bölümleri veya organları üzerinde yapılan, aslî yapıyı değiştirecek nitelikteki müdahaleler fıtratı bozmaya yönelik davranışlar olarak kabul edilmiş, İslâm âlimleri konuyla ...
İncil'e göre insan, ruhen ve bedenen bir fani olarak yaratılmıştır.
İnsanoğlunun varlığını Hz. Adem'e dayandıran görüş: Bu görüşe göre Allah yeryüzü, gökler ve içindeki bütün canlıları yarattıktan sonra insanı yaratmıştır: Tanrı topraktan şekil verip burnuna hayat nefesi üflemek suretiyle ilk insanı ve Adamı yaratır. Adam uykudayken kaburga kemiklerinden birini kırıp kadını yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri