Sabırlı, adaletli, temiz, cömert kullarını sever. Tembel, cimri, kafir, hain, zalim kullarını sevmez. Bu çalışmada Allah (c.c.)'ın sevdiği ve sevmediği insan tipleri Kur'ân-ı Kerim ışığında ele alınmıştır.
Allah İman Edenleri Sever
Kur'an'da açık açık “Allah müminleri sever” şeklinde bir ifadenin geçtiği her hangi bir ayet yoktur. Ancak Allah'ın kafirleri sevmediği¸ ayetlerde bildirilmektedir.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Allah'ın sevdiği kul olmaya çalışanı, Allah'ın sevdikleri de sever. Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
Buna mukabil, Allah da "çokça tevbe edenleri ve içi dışı temiz olanları" (Bakara, 2/222), "sabredenleri" (Al-i İmran, 4/146), "işini güzel yapanları" (Al-i İmran, 4/148), "adil olanları sever" (Maide, 5/42). Kıymetli okurlarım, yüce Rabbimizin güzel isimlerinin çoğu da O'nun sevgi, merhamet ve şefkatinin eserdir.
İlgili 31 soru bulundu
Allah'ın bizi sevdiğini kendi gölümüzden anlarız. Biz Allah'ı seviyorsak Allah bizi sevdiği için gönlümüze Allah'ın vedud ismi, ilah ismi tecelli eder ve o şekilde bunu anlarız. Biri “ya rabbi ben seni seviyorum” diyebildiyse bilmesi gerekir ki Allah ona; “ben de seni seviyorum” demiştir.
Allah'ın güzel isimlerinden biri de “Vedûd” dur. Kur'an'da iki ayet-i kerimede Allah'ın “vedûd” olduğu bildirilmiştir. “Vedûd”; mü'min kullarını çok seven, güzel amelleri sebebiyle onlardan razı olan, ihsan eden, onları öven anlamındadır.
Allah, insanı yalnızca kendisine kulluk etmesi için yaratmıştır. [3] Kulluk, Cenâb-ı Hakkı tanımak, O'na gönülden bağlanmak, inanıp iyi işler yapmak demektir. Kul olmanın özü, Rabbimize severek ve isteyerek itaat etmek, ihlas ve samimiyetle ibadete sarılmaktır.
Peygamber'in bir hadisinden bize bahsetmiştir: “Kul Allah'ını ne kadar severse, Allah da onu o kadar sever." diye buyurmuştur.
"Şüphesiz ki Allah, sâlih kimseyi, çocuğunu, torununu ve komşularını korur. Allah'ın koruması ve onların kötülüklerini örtmesi devam eder." Allah Teâlâ'nın emrini gözetmeyeni ise, o kimse fayda ümit etse bile, zarara veya sıkıntıya uğradığında Allah Teâlâ onu gözetmez.
Herkesin de bir imtihanı vardır. Sevmek, en müsait imtihandır mesela... Ve kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir. "İnanç arttıkça, imtihan da artar” buyurmuştur yine Mevlânâ. Allah'ın dünya hayâtında insanoğlunu imtihan ettiği diğer hususlardan bazıları da can, mal ve evlâttır.
Peygamber (sav) de, Yüce Allâh'ın kuluna olan muhabbetini şöyle açıklamıştır: “Allah Teâlâ kulunu sevdi mi, Cebrâil'i çağırır, kendisinin filan kulunu sevdiğini bildirir ve Cebrâil'e 'bu kulumu sen de sev' buyurur.
Gök halkı veya sema ehli meleklerdir. Başta Cebrâil (a.s.) olmak üzere meleklerin bir kulu sevmesi, o kul için dua ve istiğfarda bulunmaları anlamına gelir. Hadis-i şerîften anlaşılmaktadır ki, Allah Teâlâ bir kulu sevdiği zaman onu meleklere ve insanlara da sevdirir.
Üstelik üzüntü, sıkıntı, dert, elem, keder, Allah'ın sevdiği kullarının boynuna attığı kementtir. İnsan, hep başkalarıyla meşgul olup gaflete düşer. Allahü teâlâ, mümin kullarına dert ve bela vererek, bu gafletten uyandırır, onları başkalarına bırakmaz, sadece kendisiyle meşgul eder.
14- Resulullah (sav) buyurmuştur: "Allah (cc) tevbe eden gençleri sever." Câmiü's-Sağîr:1866). Acluni,I,286. 15- "Bir genç yaşlı bir insana yaşlılığından dolayı ikramda bulunursa, yaşlandığı zaman kendisine ikramda bulunacak bir kimseyi Allah (cc) ona musahhar kılar." Tirmizi, Birr: 75.
Allah'ın En Çok Sevdiği Dua "Allah katında, kulun şöyle demesinden daha sevimli bir duâ yoktur; Allâh'ım! Ümmet-i Muhammed'e umûmî bir rahmet ile merhamet eyle!" (Ali el-Müttakî, no: 3212, 3702) Yine şu dualara da devam etmekte büyük fayda vardır: «Allâh'ım, ümmet-i Muhammed'in hâlini ıslâh eyle!
Zira günah işleyen kul “gidecek başka kapım yok” dercesine yine Allah'a yönelmekte ve ondan af dilemektedir. Bu nedenle Allah Teâlâ kendisine yönelen kalpleri, yalvaran dilleri ve açılan elleri geri çevirmez. Zira Allah, ayıpları gizleyen, günahları affeden ve tövbeleri kabul edendir.
Vahşet ve kimsesizlik dehşetini, huzuruyla ve cevabıyla ünsiyete çevirir (Allah kendisine sığınan kulunu yalnız bırakmaz / darda bırakmaz).
Allah Teala bir kulu sevdiği zaman Cebrâil'e: “Ben filanı seviyorum onu sen de sev!” diye emreder. Cebrail onu sever ve sonra gök halkına: - Allah filanı seviyor, onu siz de seviniz, diye seslenir.
Allah, ihdas ettiği (nurların) ahsen olanlarını (rahmet, fazl ve salâvâtı), ikişer ikişer (salâvât-rahmet ve salâvât-fazl), Kitab'a müteşabih (benzer) olarak indirdi. Rab'lerinden huşû duyanların ciltleri ondan ürperir. Sonra onların ciltleri ve kalpleri Allah'ın zikriyle yumuşar, sükûnet bulur (yatışır).
“Kulun Allah'tan razı olması; Rabbinin kaza, kader ve kararına iç hoşnutluğuyla, yüzünü ekşitmeden teslim olması, buyruklarına boyun eğmesi, O'na gidecek ve götürecek yollarda ısrar ve istikrar göstermesi, yaptığı ve razı olduğu işleri başkalarının da onun üzerinde görmesi ve beğenmesidir.”
Allah-u Teâlâ'nın En Çok Sevdiği İbadet: ”NAMAZ”
Allah'ın vahiyle konuşması, vahyin şiddet ve zaaf yönüyle çeşitli mertebelerini içine alabilir. Hem peygamberlere hem de Hz. Musa (as)'ın annesinde olduğu gibi, diğer insanlara, gerek yakazada, gerekse rüyada olan ilâhî mesajı ifade eder. Dolayısıyla, buradaki vahiy, “ilham” manasını da tazammun etmektedir.
Allah bizden yalnız kendisine kulluk etmemizi, hamd etmemizi, yardım beklememizi istiyor. Salih amellerle kendisine ulaşmamızı istiyor. Kendisine asla isyan etmememizi ve itaat etmemizi istiyor. Namaz kılmamızı, zekat vermemizi, oruç tutmamızı, gücü yetenlerin hac etmesini istiyor.
Allah'ın rızasının edepten geçtiğini bilsek, Allah'ın affının, affetmekten geçtiğini bilsek, Allah'ın cömertliğinin cömertçe davranmaktan geçtiğini bilsek, O zaman Rabbin rızasını kazanırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri