O dönemlerde Uzza,
bu putlar, insanın içinde duyduğu ve kudretinin yetmediği duyguların/isteklerin yansımasıdır. lat : kısmet-bereket tanrıçası. uzza : sevgi-aşk tanrıçası. menat : güç-intikam-kahır tanrıçası.
Hz. Peygamber döneminde Mekke ve civarında Uzzâ'ya tapınma geleneği ve ritüeli yerleşmiş durumdaydı. İbnü'l-Kelbî'nin verdiği bilgiye göre Uzzâ'yı ilk defa Gatafân kabilesinden Zâlim b. Es'ad put edinmişti. Bu put, Mekke'den Irak'a giderken sağda kalan Nahleişâmiye bölgesindeki Hurâd vadisinde bulunuyordu.
İlâh diye taptığınız) Lât, Uzzâ ve diğer üçüncü (put) olan Menât'ı (n herhangi bir şey yarattığını) gördünüz mü? Hiç düşündünüz mü Lât ve Uzzâ'yı? 19,20. (Allâhı bırakıb tapdığınız) Lât(ın), Uzzâ (nın) ve (bunların) üçüncüsü olan diğer Menât (ın her hangi birşey hakkında zerrece kudretleri var mı?)
Bu ilahın adı, İslam dışı ve dönemin insanlarının tapındıklarından olarak İslamın kutsal kitabı olan Kur'an'da geçer.
İlgili 20 soru bulundu
Uzza (Ar. اَلْعُزَّى (el-uzza:)), İslâm öncesi Arabistan'daki bereket tanrıçası olup bu dönemde Mekke şehrinin üç baş tanrıçasından biriydi. O dönemlerde Uzza, Manat ve Lat, asıl ulaşılmak istenen ulu tanrı El-İlah'ın kızları olarak anılıyorlardı.
İnsanlığın ezelî ve ebedî sorunu bu üçü; Lât (otorite), Uzza (güç/kuvvet) ve Menat (para) başka bir şey değil. Ve üçüncüsü: Mülk Allah'ındır (Lehu'l-Mülk). Şimdi anlaşıldı mı bunların “ismi” neden veriliyor Kur'an'da. Çünkü bunlar insanlıkta ölmeyen “isim”ler.
[42] Araplar, melekleri Allah'ın kızları saydıklarından onları temsil eden putlara da kadın ismi verirlerdi. Bu nedenle Lât, Menât ve Uzzâ'yı Allah'ın kızları olarak kabul etmişlerdir. bk.
Allah (Ay tanrısı)
19,20. (Ey müşrikler, Sahibiniz -Muhammed s.a.s.- miraca nâil oldu, Rabbinin en büyük ayetlerini gördü.) Siz de (tapındığınız o putlarınızın) o Lat, Uzza ve üçüncüleri olan Menat (ın gerçek bir ilah olduğunu kanıtlayan en ufak bir delil)i gördünüz mü? (Elbette görmediniz.
Krallar, 21/7) ve Yoşiya tarafından yıktırılan (II. Krallar, 23/6-7) kıskançlık putu Astarte'nin şekillerinden (avatar) biridir; aynı unvan Ugarit metinlerinde Aşera için söz konusudur.
Bunun üzerine Amâlikalılar ona kırmızı akikten yapılmış Hübel (veya Menât) adlı bir put vermişlerdi. Amr da bu putu Mekke'ye getirip Zemzem Kuyusu'nun üst tarafına, Kâbe'ye yakın bir yere koymuş ve herkesi ona tapınmaya çağırmıştı. Başka bir rivayete göre Amr adı geçen putu el-Cezîre'deki Hît şehrinden getirmiştir.
İslâm öncesi dönemde Kâbe'nin içinde ve çevresinde bulunan putların en büyüğü olan Hübel kırmızı akikten yapılma bir insan şeklinde tasvir edilmiş, sağ kolu kırık olarak Kureyş'e intikal eden bu puta daha sonra altın bir kol takılmıştır (Cevâd Ali, VI, 250-251).
Yeryüzü İslam ile tanışmadan önce özellikle Arap yarımadası putların yaygın olduğu bir bölgeydi. Hübel, Lat, Menat ve Uzza adlı putlara büyük saygı duyuluyordu.
Mekkeli müşriklerce put anlamında kullanılan ve bazı rivayetlere göre şeytanın Kur'an âyetleri arasında göstermeye çalıştığı metinde geçen bir kelime. Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim. Peygamberlerin günahtan korunmuş olduğunu ifade eden terim.
Kâbe'nin ilk katında 360, ikinci katında ise Lât, Uzza ve Menat olarak isimlendiriliren üç put ve onların üzerinde hepsinden daha büyük Lâh isminde bir put ile tapınak tamamlanmaktaydı. Üç put, Kâbe'nin içinde Hannan, Mennan ve Deyyan olarak isimlendirilen üç sütun üzerine yerleştirilmişlerdi.
Mekkeli müşriklerin taptığı birçok put bulunmaktaydı. Bunların en büyükleri ise Uzza, Menat, Hübel ve Lât idi. [1] Günümüz İslam düşmanlarının iddiası ise “Allah” lafz-i celalinin, müşriklerin taptığı “Lât” putundan geldiği yönündedir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilâh” kelimesinin karşılığıdır. “İlâh” kelimesi “kendisine tapınılan varlık” anlamına geldiğinden zaman zaman Allah Teâlâ (c.c.) için kullanıldığı gibi insanların Allah'tan başka taptıkları varlıklar için de kullanılır.
Hades, Yunan mitolojisine göre yeraltındaki ölüler ve hayaletler ülkesinin Tanrısıdır ve Zeus'un kardeşidir. Zamanla yeraltı ülkesine de bu Tanrının adı verilmiştir.
"... kureyş kabilesi, cahiliye devrinde kabe'nin içinde bulunan bir kuyunun yanı başına dikilmiş bir puta taparlardı. bu putun adı hübel idi. bu put, kabe ve hicaz başkanlığı huzaalılara geçtikten sonra, başkanları olan amr b. luhay tarafından suriye topraklarından getirilmiştir.
İslâm öncesi dönemde Kâbe'nin içinde ve çevresinde Araplar'a ait 360 kadar put bulunuyordu. Ayrıca Mekke'de her ailenin evinde bir put vardı. Araplar'a göre Kâbe'deki putların en büyüğü ve en meşhuru kırmızı akikten yapılmış insan şeklinde bir put olan Hübel idi.
Menat veya Manah, Arap mitolojisinde bir tanrıça. İslam öncesi Arabistan'da tapılan tanrıçalardandır, özellikle Mekke şehrinin üç baş tanrıçasındandı.
Fedek'te olduğu da rivayet edilmekle birlikte (Ya'kūbî, I, 255) Menât, Mekke ile Medine arasında Kudeyd'e yakın, Medine'ye 15 km. mesafedeki Müşellel denilen yerde deniz kenarında Hüzeyl kabilesine ait siyah bir kaya idi.
Şeytan Ayetleri:Muhammed'in Lat,Menat ve Uzza'yı övdüğü ayetlerdir. Muhammed Paganlara(Müşrikler) şirin görünmek istemiştir fakat bir süre sonra Muhammed'in taraftarları bu ayetlere tepki gösterince Muhammed bunları bana şeytan söyletti diyip bu işide şeytana atarak işin içinden sıyrılmıştır.
Hz. Peygamber'in' Mekke döneminde Habeşistan'a hicret eden müslümanların Mekke'ye tekrar dönmelerine sebep olarak gösterilen, ama gerçekte İslâm düşmanlarının uydurdukları asılsız bir rivâyet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri