Syrena Odeska yüksek verimli ve yüksek kaliteli kırmızı sert buğday olmakla beraber 85-95 cm boya sahiptir. Nota ise kılçıksız, yüksek verimli ve yüksek kaliteli kırmızı sert buğday olmakla beraber 87-93 cm boya sahiptir.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen "Taner" isimli buğday, yüzde 15 verim artışı ve yüksek kalitesiyle rekolteye katkı sağlacak.
1 dönümden kaç ton buğday çıkar derseniz yağışın bol olmadığı ya da zamansız olduğu vakitlerde ve de sulama yapılmayan tarlalarda, gübrelemeye bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık olarak 1 dekardan asgari 10 kile yani 300 kilo civarında buğday alırsınız.
HÜSEYİNBEY çeşidimizin verimi 600 kg/da ile 1050 kg/da arasında değişmiştir. Sulanan ve yağışın yüksek olduğu şartlarda verim çok yükselmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Hüseyin Bey çeşidi çiftçi tarafından 6 kez sulanmıştır. Ekim yapılan araziye ekim öncesinde yanmış çiftlik gübresi uygulanmıştır. Çeşidin mantarı hastalıklara dayanıklı olduğu gözlemlenmiştir. Çeşit kırmızı sert daneli, kılçıksız ekmeklik özelliktedir.
Hüseyin Bey çeşidi çiftçi tarafından 6 kez sulanmıştır. Ekim yapılan araziye ekim öncesinde yanmış çiftlik gübresi uygulanmıştır. Çeşidin mantarı hastalıklara dayanıklı olduğu gözlemlenmiştir. Kırmızı sert daneli, kılçıksız olan buğday çeşidimiz ekmeklik özelliktedir.
Üst gübrelemeyi bir defada yapan üreticiler %26 N CAN gübresini veya %46 N ÜRE gübresini tercih etmelidir. Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede %26 N CAN veya %33 N Amonyum Nitrat kullanmalıdırlar.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Saf olarak kuru şartlarda 1-4 kg/da, Sulu şartlarda ise 1-6 kg/da, dozlarında potasyum sülfat, magnezyum sülfat, kükürt veya 15.15.15 kompoze gübreleri ile sağlanabilir.
Fertil sapların ortalama başakta tane sayıları 19.54-36.02 adet arasında değişmektedir. En fazla başakta tane sayısı ana sapta sayılmış, bunu 27.01 adet ile 1. kardeş izlemiştir. En az başakta tane sayısı ise, 3. kardeşten elde edilmiştir.
Çorum'un Alaca ilçesine bağlı İsahacılı köyünde ilk kez büyük bir alanda ekilen yerli tohum Hüseyinbey'in hasadı, 20 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek. Çiftçi Orhan Arslan'ın yaklaşık 40 dönümlük alanda ektiği Hüseyinbey'den yüksek verim alınması bekleniyor.
genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Kışlık gelişme tabiatlı ve soğuklara dayanıklı olması ve diğer tarımsal özelliklerinden dolayı geniş bir adaptasyon kabiliyetine sahiptir.
Ovidio. Yüksek verim potansiyeli ve yüksek kalite değerlerine sahip çeşit,hastalıklara ve soğuğa karşı toleranslıdır.
Nevşehir'de kıraç alanlarda ekim yapan üreticilere 'Bayraktar 2000' adlı Buğday çeşidi tavsiye edildi. Deneme amacıyla Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Tepeköy'de 6 dekar alana ekilen Bayraktar 2000, kıraç alanda dekar başına 600 kilogram gibi iyi bir verim verdi.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
2022 TMO alım fiyatları şöyle (TL/Ton):
Grup) ton başına 100 lira ilave fiyat verileceği ifade edilerek, bu şekilde sert ekmeklik buğday fiyatının ton başına 6 bin 150 lira, makarnalık buğday fiyatının ton başına 6 bin 600 lira, arpa fiyatının ise ton başına 5 bin 600 lira olacağı belirtildi.
Çiftçi üretimden para kazanmamaktadır. Para kazanabilmesi için bilinçli sulama ile verimin buğdayda en az 700 kg/da, mısırda 2 ton/dekara, ayçiçeğinde 600 kg/dekara, pancarda 9 ton/dekara ulaşılması gerekmektedir.
Üst gübreleme, kardeşlenme döneminde başlayarak, sapa kalkma dönemine kadar yapılan gübrelemedir. Bu şekilde buğday gübreleme işlemi için yapılacak olan üst gübreleme, yağışı az olan yerlerde sadece bir defa, yağışı yeterli olan ve sulama yapılabilen yerlerde iki defa yapılmalı, aksatmadan uygulamalıdır.
Buğdayda Şeker Gübre Kullanımı
Buğdayda azotlu gübre kullanımına ilişkin bir çok sonuç olmakla birlikte en optimum kullanımın; azotun yarısının ekimle birlikte diğer yarısının ise ilkbaharda sapa kalkma döneminden önce verilmesi olduğu kabul edilir.
%26 CAN gübresini buğday ürünü için kardeşlenme (Ocak-Şubat) ve sapa kalkma (Şubat-Mart) dönemlerinde kullanabilirsiniz.
Buğday tohumunun ekilme aralığı ekim ve kasım aylarında olmaktadır.
Kışlık buğdayların 5-8 cm derinlikte ekilmesi verimin artmasında önemli etkendir. Ekime hazır vaziyetine getirilen tohum yatağına kuru koşullarda 15-17 kg/da, sulu koşullarda ise 13-15 kg/da üzerinden mibzerle ekim yapılmalıdır. Ekimden önce tohum mutlaka civalı ilaçlarla ilaçlanmalıdır.
Yüksek verimli ve kaliteli ekmeklik buğday çeşitidir. Adaptasyon kabiliyeti yüksektir; Hem kepir hem de kum arazilerde ekiminde randıman alınabilir. Hastalıklara dayanıklı ve stabil bir çeşit olup her koşulda iyi verim verdiği için beğeni toplamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri