Salih amel Kur'an'da "Allah'a ibadet" olarak da tesbit edilmiştir (Kehf, 18/110). Bu kapsamda, bedeni ibadetlerden namaz ve oruç, mali ibadetlerden zekât ve sadaka, hem bedeni ve hem de mali bir ibadet olan hac ibadeti de birer salih ameldir (Aydın, 1981:199).
"Salih amel" Allah'a ibadet yapmak ve insanların yararı için yapılan faydalı işler anlamına da gelir. Meşru olan ve helal olan her türlü iş, sağlam, düzgün ve dürüst bir şekilde yapılıyorsa bu salih amel şeklinde de tanımlanır. Kuran'da yüze yakın pek çok ayette, iman etmek ile salih amel işlemek de yan yana geçiyor.
Başta iman olmak üzere, namaz kılmak, oruç tutmak, Hacc yapmak, Kur'an okumak, anne babaya itaat etmek, sadaka vermek, zekât vermek, emanete riayet etmek, Allah için sevmek, din kardeşinin işini kolaylaştırmak, ilimle meşgul olmak vs. hepsi birer salih ameldir.
Bir kişinin oruç tutması, namaz kılması, Kur'an okuması, hacca gitmesi ve iman etmesi salih ameller olarak ifade edilebilir. Kişinin zekat vermesi, sadaka vermesi, ilimle uğraşması da salih amel olarak bilinmektedir. Allah'ın bizden yapmamızı istediği ibadetlerin her biri salih amel olarak nitelendirilebilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Amelin salih olmasının en önemli şartı, ihlastır; yani o işten, o ibadetten, o hayırdan sadece Allah rızasının beklenmesi, başka bir gaye gözetilmemesidir. Nur Müellifi, “salih amelin ruhunun ihlas olduğunu” beyan etmekle, ihlas şartından yoksun amelleri ruhsuz varlıklara, heykellere benzetmiş oluyor.
Sâlih kavramı hadislerde de “iyi, hayırlı, erdemli, doğru, din ve dünya için faydalı, helâl, huzur verici” gibi anlamlarda sıkça geçmektedir. Kur'ân-ı Kerîm'de olduğu gibi hadislerde de en çok “din ve dünya için faydalı iş” mânasında sâlih amel şeklinde geçmektedir.
Fıkıh kitaplarında sâlih ameller genellikle farz, vâcip, sünnet, müstehap veya mendup; gayr-i sâlih ameller de haram, mekruh ve müfsid şeklinde bölümlere ayrılır.
Salih kullar, kendileri için Allah'ın gönüllerde sevgi tohumlarını yeşerttiği güzel insanlardır. “ İman edip de salih davranışlarda bulunanlara gelince; onlar için Rahman, (gönüllerde) bir sevgi yaratacaktır” (Meryem 19/96).
“Salih amel”, din dilindeki yaygın kullanımı ile öncelikle Allah Teâlâ'ya ibadet ve taatte bulunmak, Allah'ın kullarının yararına faydalı işler yapmak demektir. Helâl ve meşru olan her türlü iş, şayet düzgün, sağlam, dürüst yapılıyorsa bu, salih amel olarak nitelenir.
Salih amel (Amel-i salih) nedir? İyi, güzel, faydalı, sevaba ve Allah'ın rızasına sebep olacak, haram sınırına girmeksizin kişinin iman, iyi bir niyet ve ihlas ile yapmış olduğu davranışlar. "Amel", yapılan iş, kişinin dinin buyruklarını yerine getirmek için yaptığı iş anlamlarına gelir.
Gülmek ve güldürmek beşerî yapımızdan kaynaklanan ihtiyaçlar- dandır. Bu iki ihtiyaç, Hz. Peygamber tarafından cevapsız bırakılmamış ve ölçülü olmak şartıyla caiz görülmüştür.
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
Salih amel, kısacası yararlı ve faydalı işlerin tümüdür. Helal ve meşru her türlü iş de eğer düzgün, sağlam ve dürüst yapılırsa salih amel olarak tarif edilir. Salih Amel Nedir? Salih amel, Allah'u Teala' ya ibadet ve insanların faydasına yapılan yararlı işlerin tümünü kapsamaktadır.
Bakara 2/153. Allah, iman ile ameli birbirinden ayırmıştır.
Peygamber (asm), insanın ölümünden sonra amel defterine sevap yazılmasını devam ettirecek üç iyiliği sürekli hayır (sadaka-i câriye), insanlara yararı dokunan ilim, ölenin arkasından iyilik yapacak ve hayır duada bulunacak salih evlat şeklinde belirtmiştir(19).
İbn Abbas (r.a) âyette özendirilen kalıcı sâlih amelleri şöyle sıralamıştır: Allah'ın zikri; tebârekallah, estağfirullah, sallallâhu alâ Rasûlillah gibi zikirler, namaz, oruç, hac, sadaka, köle âzâd etmek, cihâd, sıla-i rahim… Yani bunun gibi bütün güzel ameller.
Sözlükte iş, çaba, fiil, çalışma gibi manalara gelen amel kelimesi Kur'an'da mümin olsun kâfir olsun insanın bilinçli olarak yaptığı işleri ifade eder. Salah kökünden türeyen Salih kelimesi ise faydalı, iyi, doğru, güzel olan demektir.
Aynı şekilde, Allah'ın rızasını kazanmaktan daha büyük bir haz, bir kazanç olmadığını bildiğimiz hâlde, başkasının rızasını Allah'ın rızasından öncelemek, başkasının hatırını Allah'ın hatırından daha yüksek tutmak, başkasına gösteriş yapıp riyakârlı etmek, söz konusu bilgimizle alay etmek manasına gelir.
Amelle ilgili bazı ıstılahlar vardır. Bunlar amel defteri, amel-i kalil, amel-i kesir, amel-i salih ve amelde mezhebtir.
AMEL-İ SÂLİH: İyi, güzel, faydalı, sevaba ve Allah'ın rızasına sebep olacak, haram sınırına girmeksizin kişinin iman, iyi bir niyet ve ihlâs ile yapmış olduğu davranışlar . "Amel", iş manasına gelir. "salih" ise, elverişli, yararlı, yarayışlı demektir.
İşte, Allah'a salih bir kul olmak demek, Rabbimize aidiyetimizi, gönülden boyun eğmişliğimizi açıkça beyan etmemiz demek. Bu ise –ayette belirtildiği gibi- her bakımdan Allah için yaşamayı gerektirir.
Açıklama: ≥ Her türlü iyi , güzel , faydalı iş ve davranışa “ Salih Amel “ denir.
Sözlükte “iyi, yararlı, düzgün” anlamına gelen sâlih kelimesi hadis terimi olarak ceyyid, müstakīm, sâbit, nebîl ve mahfûz gibi terimlerle birlikte “sahih veya hasen olan ve şiddetli zayıflığı bulunmayan hadis” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri