Zira akıl insanı hayvanlardan ayıran en önemli yeti olarak kabul edilmiştir. Neml Sûresi'nde bahsi geçen Hüdhüd kuşu ile karıncanın söyledikleri ve yaptıkları bir mucize çerçevesinde değerlendirildiği için, hayvanların da bir aklı olabileceği ihtimali göz ardı edilmiştir.
Hayvanlar müktesep değil, matbu (doğuştan/kodlanmış) bir akla sahiptirler. Mükellef olmayışları akılsız oluşlarından değil, insan olmayışlarındandır. Hayvanların akıl sahibi olmaları insanlara itaat etmelerine engel bir husus değildir.
İnsanlar; gezegenimiz üzerindeki en ileri düzeyde düşünebilen hayvan türüdür; ama düşünebilen tek hayvan türü değildir. Beyni olan her hayvan düşünebilir, planlayabilir, kararlar alabilir. Sadece insan bunu bir (veya birkaç) adım ötede yapar.
Hayvanlar, insanların tespitlerine göre dil ve teknoloji alanında küçümsenen, farklı tiplerde zeka örnekleri sergiliyor. Bunların içinde sosyal ve kinestetik (bedensel) zeka da bulunuyor.
Hayvanların da kendilerine göre aldıkları lezzetler vardır:
Kaldı ki Kur'an-ı Kerim anlam içeriğinden yoksun hayvanlara ait bu gibi durumların bile adalet ile düzenleneceğini ve acı duygusuna karşılık hayvanlara zevk duygusunun verileceğini göstermektedir.
İlgili 19 soru bulundu
“Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah'tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.” (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115) “Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen… hayvanlar sizin için haram kılınmıştır.” (Mâide, 5/3)
Ashâb-ı kirâm, "Ey Allah'ın Resûlü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için de mi sevap var?" diye sorunca Peygamberimiz şöyle buyurmuştu: "Her canlıya yapılan iyilikte sevap vardır." (Buhârî, Müsâkât, 9) buyrulmaktadır.
Görülecektir ki hayvanların da bir aklı vardır. Sahâbe'den Ebû'd-Derdâ da kısmi bir akla sahip olduklarını kabul etmektedir. Ayrıca bazı hadis rivayetleri içerdikleri ayrıntılarla hayvanların aklı olduğunu teyit etmektedir. Hayvanlar müktesep değil, matbu (doğuştan/kodlanmış) bir akla sahiptirler.
Ayinsel davranışlar şempanze, fil, yunus ve diğer hayvanlarda görülmektedir. Modern hayvanlardaki proto-dinsel davranışlar, dinin modern insanlardaki gelişimiyle ve şempanze ile insanın son ortak atasındaki din kavramıyla ilişkili olabilir.
Yunus Balığı
Bazı bilim insanları, insanlardan sonra dünyanın en zeki hayvanı olarak yunus balığını işaret eder. Vücutlarına oranla oldukça büyük bir beyne sahip olan yunus balıkları, sahip oldukları zeka hakkında da ipucu vermiş olur.
Hayvan sevgisi, insanların hayvanlara karşı duyduğu saygı, şefkat, merhamet ve sevgi gibi pozitif duyguları ifade eder. Bu duygular, hayvanların yaşamlarına değer verme, onları koruma ve ihtiyaçlarını karşılama amacıyla ortaya çıkar.
Bazılarına göre, insan veya hayvan olsun bütün ruhları Hz. Azrail kabzeder. Diğer bazılarına göre ise, hayvanların ruhlarını doğrudan Allah kabzeder. el-Ukayli, bu hadisi hem “Duafa=zayıfler” kitabına almakla, hem de sözlü olarak da bunun zayıf olduğuna işaret etmiştir(a.g.y).
Şempanzeler. Bazı hafıza testleri gösteriyor ki, şempanzelerin hafızaları biz insanoğlundan daha iyi bir durumda. Biyolojik anlamda yaşayan en yakın olan şempanzelerle, DNA'larımızın neredeyse yüzde 99'unu paylaşıyoruz.
Halkalı denizanasına benzeyen fosilin bir mantara ait olduğunu gösterebilecek bir kimyasal yapıya rastlanmadı. Bu keşifle, 140 santimete boyundaki Dickinsonia fosili, en eski hayvan fosili olarak kayıtlara geçti.
Enam Suresi 36. Ayette Allah, “Yeryüzünde yürüyen bütün hayvanlar ve kanatlarıyla uçan bütün kuşlar da ancak sizin gibi birer ümmettir" buyuruyor. Bu ayet bize hayvanların haklarını açıkça hatırlatması bakımından oldukça önemli… Zira Müslümanların yaşamlarını şekillendiren çerçeve içinde bahsediyor bu ümmetten.
Yüce Rabb'imiz, hayvanlarla ilgili olarak En'âm Sûresi 38. ayet-i kerimede şöyle buyurur: “Yeryüzünde yürüyen hayvanlardan ve gökyüzünde iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi sizin gibi birer topluluktur.” Hayvanlar da tıpkı bizler gibi yeryüzünün sakinleridir.
Eti yenen büyük ve küçük baş hayvanları da O yarattı. Onlarda sizin için soğuktan koruyucu şeyler ve başka yararlar vardır, ayrıca onlardan beslenirsiniz. Onlarda akşamları otlaktan getirirken, sabahları otlatmaya salıverirken size sergiledikleri bir güzellik de vardır.
Kur'an-ı Kerim, hayvanların da insanlar gibi birer ümmet olduklarını, onları da ihmal etmediğini bildirir. Hayvanlar da yüce yaratıcıya karşı secde ve itaat görevlerini kendilerince yerine getirmektedirler.
Ölünce de ya cennette veya cehenneme gireceklerdir. Hayvanlar ise, akıl ve şuur gibi kendilerine mesuliyet yükleyecek duygulardan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi mefhumlar onlar için söz konusu değildir.
Stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olacak birçok faktör olsa da evcil hayvanlarla etkileşim halinde olmanın stres ve kaygıyı ciddi derecede azalttığı bilinmektedir. Araştırmalar, evcil hayvanları okşamanın en hayvan sevmeyen insanlar için bile kaygı ve stres azaltıcı bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Evet. Hatta hayvan psikopatalojisi adında sırf bu konuyla ilgilenen bir dal vardır. Hayvanlarda depresyon, PTSD, anksiyete bozuklukları, bağımlılık, OKB gibi bir çok psikolojik sorun gözlemlenmiştir.
Bilgilerin ve anıların hatırlanmak üzere depolanması değil, farkında olmaksızın belleğe kaydedilmesiyle oluşur. Köpekler geçmişi düşünme bilincinde olmadıkları için hatırlayamazlar.
günü o kimseye merhamet eder”
Fazla yemekleri atmayıp hayvanlara vermek güzel bir davranış ve sadaka olup sevabı vardır.
Bundan dolayı Allah bu kulunu övdü ve günahlarını bağışladı." Bunun üzerine arkadaşları: Hayvanları sulamakta bize de sevap var mıdır? ' diye sorduklarında Rasulullah şöyle cevap verdi: “Yaşamakta olan her canlıyı sulamakta sevap vardır.” (age, c.VII, 223).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri