Kalp kelimesi Kur'an'da müfred, tesniye ve cemi olmak üzere 132 kez geçmektedir (Abdulbaki, 1945, 549- 551).
Akıl: Akele, kökünden gelen ve akletmeyi ifade edenler fiil halindeki kelimeler Kur'an-ı Kerim'de 48 yerde geçer. Fuad: Kur'an-ı Kerim'de 16 kere geçen bu kelime, kalp, yürek, gönül anlamlarında kullanılır. İsrâ, 32; Kasas, 10; Necm, 11; Hud, 120; Furkân, 32 bu çerçevedeki misallerdir.
İlâhî hakikat ve sırların tecelli ettiği yer olan kalp anlamında tasavvuf terimi. İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi. Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayıran akıl, sağduyu.
Yani işiten organ kulaktır. Bu gerçek anlamdadır ve düşünen şey ise kalptir. Bu ayette kalbin düşünen organ olduğu apaçık bellidir. Ama düşünen organ kalp değil beyindir.
Kalp tamamı ile otonom sinir sistemine bağlı bir organdır. Yani tamamı ile beyin tarafından otomatik bir biçimde kontrol edilir. Kalp genelde dinlerde ve edebi eserlerde sevmek ve aşık olmak ile bağdaştırılsa da kalp hiçbir şekilde zekaya veya düşünme yetisine sahip değildir.
İlgili 39 soru bulundu
' sorusu ile sıkça karşılaşabiliriz. Beyin fonksiyon göstermese de solunum ve yaşam desteği sağlandığı sürece kısıtlı bir zaman dilimi boyunca kalp atmaya devam eder. Ancak beyin ölümü süreci geri dönüşümsüz olduğu için bir süre sonra kalp duracak ve diğer tüm organlarda fonksiyonlarını kaybedecektir.
Aşkın her safhasında beynin etkin rol oynadığı belirlendi.
Sevgi her zaman kalbin bir işlevi olarak görüldü ancak bilim insanları, sevginin beynin işi olduğunu iddia ediyor. Son yirmi yıldır yapılan bilimsel araştırmalar, beynin aşkın her safhasında sergilediği davranışları ortaya koyuyor.
Kalp neden duyguları yansıtıyor? Kalp ile ilgili en yaygın mit, duyguların kalple ilgili bir duygu olduğu konusu. Halbuki kalbin duygularla hiçbir ilgisi yok. Bütün duygular beyinle ilgili ve kalp de dahil diğer organlar beynin içinde bulunduğu duyguduruma tepki veriyor.
Kalbimiz, sadece kan pompalayan bir organ değil aynı zamanda duygularımızın da organıdır. Kalbimiz aşk, sevgi, heyecan, mutluluk, üzüntü, nefret gibi duyguların da aynasıdır.
Kalp de tıpkı diğer organlarda olduğu gibi hücrelerden oluşur ve oksijenlenmesi (kanlanması) gerekir. Her ne kadar kalbin her dört odacığı kanla dolu olsa da kalp beslenmesini kendi içindeki kanla değil; aort damarından ayrılan sağ ve sol koroner arterler aracılığı ile sağlar.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Kalp sözcüğünün Türkçedeki karşılığı Yürek'tir, Arapça ḳlb kökünden gelen kalb قلب sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük, Akadca aynı anlama gelen kablu sözcüğü ile eş kökenlidir.
Kur'ân'ın kalbi Yâsîn'dir. Her kim bu sûreyi okusa, Allah Teâlâ ona on kez Kur'ân'ı hatmetmiş gibi sevap verir.” Hak Teâlâ, Tâhâ ve Yâsîn sûrelerini yeri ve göğü yaratmadan bin yıl önce okudu.
İnkârıyla, inadıyla ve günahlara devam etmesiyle kalbini ifsad eden kuldur. Dolayısıyla bu sebeple Allah'a sitem etmeye hakkı yoktur. Ancak kulda günahını itiraf iradesi bulunursa, tövbe ederse, tövbenin açmayacağı kapı yoktur.
Kalbin dakikada attığı sayı nabızdır. İdeal nabız yetişkinlerde istirahat halindeyken 60-100 atıştır. Bu kalp atışı, boyunda ve bileklerde hissedilir. Örneğin; kalbiniz 70 defa kasılırsa yani atarsa, nabzınız 70 demektir.
milyar atış gerçekleştirerek vücudun her kısmına. milyarlarca galon kan pompalar. Bu istikrarlı akış
Beynin her bölgesi farklı işlevleri organize eder. Duygulardan ve sevgiden orta beyin sorumludur. Yani sevgi orta beyin tarafından algılanır. İnsan sevdiğini görünce orta beyin kalbin daha hızlı ve güçlü atmasına neden olan kimyasalları salgılattırır.
Kırmızı Kalp: Aşk ve romantizm ifade eder. Turuncu Kalp: Genellikle dostluk ve bakım ifade eder. Sarı Kalp: Mutluluk ve pozitif enerji ifade eder. Yeşil Kalp: Doğa ve çevre konularını ifade eder.
Aslında iki kalp de, çizgisiz bakıldığında pembe renkli. Resimlere yakınlaşıldığında ise, optik illüzyonun foyası ortaya çıkıyor. Kalplerin üzerindeki çizgilerin farklı renkte olduğu görülüyor. Mor renkli görünen kalbin üzerindeki çizgiler mavi iken, turuncu renkli görünen kalbin üzerindeki çizgiler ise yeşil renkli.
CİNSEL Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Başkanı ve psikoterapist Dr. Cem Keçe'ye “1 kalpte 2 aşk olur mu?” diye soruyorum. Bilimsel yanıtı, “Elbette. Hatta fazlası bile olabilir.
Karşı tarafla yaşanan bir durumun ardından beyin oksitosin,endorfin, adrenalin, dopamin, serotonin gibi hormonları salgılar daha sonra gerçekleşen olaylar; en belirgin etkisini kalp üzerinde gösterir. Bu durum için şunları söyleyebiliriz aşkın kaynağı beyindir, duygular beyinde doğar.
Sadece olumsuz duygular değil sevgi, şefkat, aşk, takdir gibi duygular da kalpte farklı bir ritim üretiyor. Bu olumlu duygular bizi stresten uzaklaştırırken kalp ve damar sistemimiz ile genel sağlığımız üzerinde olumlu etki yaratıyor.
Aşk acısı kalp krizi riskini artırır
Vücutta gelişen tetikleyici hormonlardaki ani yükselme kalbin üzerinde sersemletici etki göstererek kalp kasılmasında bozukluk ile sonuçlanabilir. Bu durum göğüs ağrısı ve nefes darlığının ön planda olduğu, kalp krizini taklit eden bir hastalığa yol açar.
Yüzyıllardır kalp aşkın simgesi olarak kullanılır; ama aşkın merkezi beyindir, aşk beyinde başlar. Kadın ve erkekten birisi veya her ikisi birbirlerini ilk görüşte beğenirse; beyin tarafından salgılanan maddeler, tüm bünyeyi etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri