Cevap. Sağlık-Sen 21.01.2021. "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" isimli Bakanlar kurumlu kararı 9. Maddesine üçüncü paragrafına göre; "Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli doğum izni verilir.
Doğum Yardımı
Tüm personel için ödeme yapılabilir. (Sözleşmeli personel ve Yabancı Uyruklu Sözleşmeli hariç.) Doğum yardımı yalnız bir kereye mahsus yapılır ve eşlerden birine ödenir.)
Bu nedenle 4/B'li personel doğum öncesi ve sonrasında, maddede kullanılan izinlerinden yararlananlara ücret verilmeyecektir. Maliye Bakanlığının da görüşü bu yöndedir.
Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması, Doğumun canlı gerçekleşmiş olması
Doğum Yardım Ödeneği
Ana ve babanın her ikisi de Devlet memuru iseler ödenek yalnız babaya verilir. Eşlerden birine iş sözleşmesi veya toplu sözleşme gereği yapılan doğum yardımı ödeneği daha yüksek ise, memur olan eşe ayrıca doğum yardımı ödeneği ödenmez, daha düşük ise yalnız aradaki fark ödenir.
İlgili 17 soru bulundu
Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır. Kamu işçilerine ise sözleşmeleri gereği, kurumlarından aldıkları doğum yardımı tutarı ile yukarıda bahsedilen tutarlar arasındaki fark ödenir.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
DOĞUM PARASI İÇİN ARANAN ŞARTLAR
-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. -Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor. Rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmamak şart.
Çoğu sigorta şirketinde hamile kaldıktan sonra özel ya da tamamlayıcı sağlık poliçelerine doğum teminatı eklenmese de bekleme süresi olmayan doğum paketleri ile hamileyken doğum teminatı satın alabilirsin.
Doğum rapor parası hesaplama günlük brüt ücret baz alınarak yapılır. Söz konusu ücret, annenin doğum izin süresi olan 112 ile çarpılır. Çıkan rakamın üçte ikisi ise doğum parası olarak ödenir. Bu ödenek, her doğum sürecinde bir kereye mahsus olmak üzere sağlanır.
Kadro karşılığı sözleşmeli personel, 657 sayılı DMK ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında KHK çerçevesinde ihdas edilmiş bir “memur” kadrosuna sahip konumdadır.
633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girdiğinden beri memurlar, herkes gibi sabit yardım alıyor. Bu yardım; birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve sonraki her çocuk için 600 TL olarak ödeniyor. Öğretmen, polis, doktor, hemşire gibi kamu meslekleri için bu miktar değişmiyor ve eşit ödeniyor.
Bir başka deyişle 5 yılını dolduran sözleşmeli personelin ücretsiz izin alma gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Ancak sözleşmeli personelin doğum, askerlik, evlat edinme ve eşinin yurt dışı sürekli görevi nedeniyle ücretsiz izin alma hakları bulunmaktadır.
Dolayısıyla kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam kamu görevlilerinin hastalık hallerinde sahip oldukları haklar statülerine göre farklılık göstermekte, kadrolu memurlar 36 aya kadar ücretli hastalık izni kullanabilmekteyken, sözleşmeli ve geçici personelin bir yıl içinde toplam en fazla 30 gün ücretli hastalık izni ...
Sözleşmeli personele, Devlet memurlarına ödenen aile, doğum, ölüm yardımları ödeneği verilir ve bu personel 657 sayılı Kanunun 209, 210, 211 ve 212 nci maddelerindeki yardım ve haklardan yararlandırılır.
(Not: 0-6 yaş arasındaki çocuklar için 2 katı ödenecektir.)
Eğer memurun iki çocuğu 6 yaşından küçükse bu halde çocuk yardımı olarak 254,89*2= 509,8 TL ödenecek alınacak. Buna çalışmayan eşten dolayı alınan 1.158 TL ilave edilince toplamda 1.667,8 TL alınacaktır.
Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
Sağlık poliçenizdeki doğum teminatından faydalanabilmeniz için poliçe başlangıç tarihinden birkaç ay sonra gebeliğiniz başlamalıdır. Bu uygulama tüm sigorta şirketlerinde ve sağlık sigortalarında ön koşuldur. Doğum teminatından faydalanabilmeniz için belirlenmiş ön koşullar hemen moralinizi bozmasın.
İlk çocuk parasını ne zaman alırsınız
Her üç aylık dönem için çocuk parası alırsınız. Çocuk parası daima üç aylık dönem bittikten sonra, yani ocak, nisan, temmuz ve ekim ayının ilk haftasında ödenir.
Emzirme ödeneği her bir çocuk için doğum anında yaşaması şartıyla (canlı doğum) doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenerek Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden verilir. 2020 yılı için bu rakam 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL, 2022 yılı için 316 TL ve 2023 yılı için 520,00 TL ...
Doğum Yardımı
Bu yardım ile bir kereye mahsus olmak üzere ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk ve sonrası için 600 TL para yardımı yapılmaktadır. Bu yardım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılmakta olup, bebek sahibi olan ailelere destek ve teşvik olmayı amaçlamaktadır.
”Doğum Bildirimi Başvurusu” e-Devlet Üzerinden Yapılabilecek.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Öncelikle doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere ayrıca doğum parası, emzirme ve yaparlarsa yarı çalışma ödeneği de veriliyor. RAPOR, İŞ GÖRMEZLİK PARASI; doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.07.2023 – 31.12.2023 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 254,90 TL. 6 yaş üzeri için 127,45 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri