29 Ekim 2016 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 6752 sayılı yasa ile 15 Temmuz günü "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" adı altında resmî tatil olarak ilan edilmiştir.
Demokrasi ve Millî Birlik Günü, Türkiye'de her yıl 15 Temmuz'da kutlanan bir resmî tatildir.
2023 yılında 15 Temmuz Demokrasi Bayramı Cumartesi gününe denk gelir. Aksi ilan edilmediği sürece Demokrasi Bayramı resmi tatili bir gündür.
Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
Kamu kurumları genel itibariyle Cumartesi ve Pazar yani hafta sonu kapalıdır. Ayrıca kamu kurumları resmi tatil ve bayram günlerinde de hizmet vermemektedir. 15 Temmuz'un bu yıl cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle kamu kurumları normal çalışma saatlerine devam edecektir.
İlgili 40 soru bulundu
15 TEMMUZ 2022 TATİL Mİ? 2022 yılında Cuma gününe denk gelen 15 Temmuz günü resmi tatil olacak. Yarın tüm resmi kurum ve kuruluşlar, tatil olması nedeniyle kapalı olacak.
Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir. Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.
İDARİ İZİN ÖZEL SEKTÖRÜ KAPSIYOR MU? İdari Izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır.
Ücret değişir
Bundan sonra15 Temmuz genel tatil günü olmuştur. 2017 yılından itibaren 15 Temmuzda çalışanlara ücretleri bir kat fazlasıyla ödenecek. Günlük ücret alanlara ise iki günlük ücret ödenecek.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir.
Buna göre de 15 Mayıs Pazartesi günü İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için tatil edildi. Okullar 16-17-18 Mayıs tarihleri arasında ise açık olacak ve eğitime devam edilecek.
15 TEMMUZ ZORUNLU TATİL Mİ? Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir. Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.
2023 15 Temmuz Tatili - Cumartesi
15 Temmuz tatil mi diye merak ediyorsanız sorunuzu hemen cevaplayabiliriz. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü 2023 resmi tatil günleri arasında bulunuyor. Bu sene 15 Temmuz tatili Cumartesi gününe denk geliyor. Hafta sonu ile birleştirerek 2 günlük bir tatil yapabilirsiniz.
Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
15 Temmuz tarihi, darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Demokrasi ve Millî Birlik Günü adıyla 2017'de resmî tatil olarak ilan edildi.
İşçinin hak kazandığı ve kullanmaya başladığı yıllık izin tarihlerine denk gelen 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim, 30 Ağustos, 1 Mayıs, 15 Temmuz, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi ulusal bayramlarda ve genel tatil günleri işçinin yıllık ücretli izin süresine dahil edilmez.
Resmi tatillerde mesai ücreti ödenmesi zorunludur. Yasalara göre minimum 1 günlük çalışmanın karşılığı ilave bir günlük ücret ödenmelidir. Ancak iş sözleşmesi ile bu oran artıp azalabilir. Resmi tatillerde mesai ücreti ödenmezse çalışanlar haklı fesih hakkını kullanarak iş sözleşmesini sona erdirebilir.
Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder. Aynı kanunun 2. Maddesine göre ulusal bayram ve genel tatil günleri şu şekildedir. Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü genel tatil günleridir.
Her ay binlerce vatandaşın yararlandığı çift maaş hakkı hem kadınlara hem erkeklere tanınıyor. Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor. Dul aylığı alan kişi yeni bir evlilik yaptığında bu maaş kesiliyor.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
İdari tatil sadece 657 sayılı kanuna tabii devlet memurlarını kapsamaktadır. İdari izin devlet memurlarını kapsamaktadır, özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamaz. Tüm devlet dairelerine ve 657 sayılı kanuna dahil olan devlet memurları, idari tatil kapsamında 10 gün tatil yapacaklar.
Aynı şekilde Hafta Tatili Kanunu hükümleri uyarınca, işçilerin haftada 6 günden fazla çalıştırılması yasaktır (394 sayılı Kanun md. 2) ve hafta tatilinden istisna edilen işyerlerinde Pazar günleri çalıştırılan işçilere münavebe ile (dönüşümlü) o hafta içinde bir gün tatil verilmesi gereklidir (394 sayılı Kanun md. 4).
Yukarıdaki hesaplamayı, bir yıl içinde kaç iş günü olduğunu ve her gün kaç saat çalışıldığını hesaplayarak de yapabiliriz. Buna göre, bir yıl içindeki yasal toplam çalışma saati: Haftada 5 iş günü x 52 hafta = 260 iş günü/yıl. Her gün 9 saat çalışıldığında, 260 iş günü x 9 saat/gün = 2340 saat/yıl.
Ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil günleri ve raporlu olunan süreler, analık izni sonrası alınan ücretsiz izin süresini uzatmaz, ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
Resmi ve dini tatiller, yıllık izinler, mazeret izinleri ve 1 haftayı aşmayan raporlu günler çalışılmış günler gibi sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri