Ayrıca bu gecelerin kutlanmasını nehyeden bir rivayet de yoktur. Bu geceler Osmanlılar döneminde II. Selim zamanından başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır. Yani kandiller Kur'an'da geçmiyor.
Kuran-ı Kerim tabii ki Türkçe'de kullandığımız kandil ifadesini kullanmaz. Bunun Arapça karşılığı olan "mübarek gece" (Duhan 44/3; Kadir 97/1-2-3) ifadesini kullanır.
Kandil geceleri, İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp hicri 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Anadolu'da Osmanlı Devleti Padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve geceler, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.
İslamiyette kandil var mı sorusu merak edilen konular arasında yerini alıyor. Mübarek geceler, İslam dininin kıymet verdiği gecelerdir. Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, bazı gecelere kıymet vermiş, bu gecelerdeki, dua ve tevbeleri kabul edeceğini bildirmiştir.
Mevlid Kandili Kur'an-ı Kerim'de yer almamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Bu olay Kuran'ı Kerim'de İsra ve Necm surelerinde geçmektedir…
Kandil sözcüğü, Arapça kandil (قنديل) sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Bu sözcüğün kökeni Latince candēla olup, İngilizce candle ve Fransızca chandelle aynı kökendendir. II. Selim döneminden başlayarak dinî geceler minarelerde yakılan kandillerle duyurulup kutlandığından bu geceler kandil geceleri adını almıştır.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den kutlanması hakkında sahih bir hadis olmayan, ama ülkemizde kutlanan bazı kandil geceleri hakkında, Müslümanların bilinçlenmesi gerekiyor.
Derdi ve davası olanlar, zamanı ve şartı çok iyi kullanmalıdırlar. Kandil meselesine gelince, o gecelerin, ashab-ı kiramın 'kutladığı' geceler olmaması hasebiyle bid'at olmadığını söyleyebilecek kimse yoktur.
Regâib kelimesi Kur'an'da geçmemektedir.
Ayrıca bu gecelerin kutlanmasını nehyeden bir rivayet de yoktur. Bu geceler Osmanlılar döneminde II. Selim zamanından başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır. Yani kandiller Kur'an'da geçmiyor.
Genel olarak ise peygamber efendimiz bir geceye hususi olmaksızın her ibadetinde sıklıkla tevbe-i istiğfar eder bol bol Kur'an-ı Kerim okuyup tefekkür ederdi. Ayrıca kandil gecelerine müstesna olmaksızın her gece de gece namazına kalkar ibadet ederdi.
Yılın birkaç gün veya gecesinde dinî hayatı yaşayıp belli davranışları tekrarlamak dindar olmanın dünyevî ve uhrevî sonuçlarını doğurmaz. Bu açıdan bakıldığında kandiller münasebetiyle gösterilen faaliyetler doğrudan İslâm'ın bir emir veya tavsiyesi değil çeşitli müslüman toplumların gelenekleri konumundadır.
İslam peygamberi Hz. Muhammed'in doğumunun yıldönümü olarak kutlanan bir gün olan Mevlid Kandili, her yıl Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12. Gecesinde eda edilir.
İslam dininde kutlanan önemli kandiller arasında Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili, Kadir Gecesi ve Mevlid Kandili gibi 5 kandil yer almaktadır.
İslam'da Mevlid kandili,Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesi olmak üzere beş tane kandil vardır.
Sual: Mübarek gün ve gecelerin aslı yoktur, bunlar sonradan çıkmıştır deniyor, bu doğru mu? Hayır, kesinlikle doğru değildir. Hepsini Peygamber efendimiz bildirilmiştir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s) dünyayı şereflendirmesinin yıl dönümü olarak kutlanılan bu kutlu doğum Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi idrak ediliyor. Müslümanların manevi huzur ve heyecanla beklediği bu özel gecede eller semaya kalkacak, camiler dolup taşacak.
Peygamber'in açıklamaları, müslüman toplumlarda ve özellikle Osmanlılar'da Kadir gecesinin diğer kandillere göre daha büyük ilgi görmesine, bu arada sosyal hayata yansımasına, örf ve âdetlerin zenginleşmesine vesile olmuştur. Yaygın kanının aksine Kadir Gecesi Kandil değildir.
Osmanlı Padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir. Bunlar Mevlid, Regaib, Mi'rac, Berat ve Kadir geceleridir.
⇛William Murdoch 1792'de ilk kandili icat etti, diğer aydınlatma araçlarını tehlikeli ve ışığının az olduğunu fark etti ve kandili icat etti. Bundan önce kullanılan aydınlatma araçlarını anlatalım.
Kadir Gecesi var evet ama o da bizde bilinen anlamında değil. Esasen Kadir Gecesi'nde kandil kutlaması yapılmaz. Kadir Gecesi demek, Kuran'ın size indiği gece demektir ve toplanıp kutlamaya gerek yoktur.
Bu nedenle bazı İslâm bilgin ve hukukçusu bu gecelerin kutlanmasına, hem de bu gecelerde toplu biçimde ibadet yapılmasına bid'at olduğu gerekçesiyle karşı çıkmışlarsa da, İslam toplumu içerisinde bu gecelerde ibadet etmek yaygınlaşmıştır. Ayrıca bu gecelerin kutlanmasını nehyeden bir rivayet de yoktur.
KANDİL OLUŞUMU
Aydınlanma ilk olarak ateşin ortaya çıkması ve kontrol altına alınmasıyla insanların gereksinimlerinden dolayı ortaya çıkmıştır. İlk olarak ocak ateşiyle başlayan bu durum daha sonra meşale, mum ve kandil olarak kullanıllmıştır. İlk kandil örneklerinde taş ve denizkabuğu yer almaktadır.
İlk kandil Regaib Kandili 26 Ocak Perşembe gecesi gerçekleşecek. Miraç Kandili 17 Şubat Cuma günü, Berat Kandili 6 Mart Pazartesi ve son olarak Mevlid Kandili ise 26 Eylül Salı günü idrak edilecek. 2023 Kadir Gecesi Ne Zaman? 2023 Kadir Gecesi 17 Nisan Pazartesi gününe denk gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri