İslam dininin zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasakladığı aktarılan fetvada, “Bunlardan hareketle islam alimleri, herhangi bir zaruret bulunmadıkça kaşların alınmasının caiz olmadığını belirtmişlerdir” denildi.
Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek, yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Kaşları sürme kalemiyle çizmek veya cilt rengine boyamakta sakınca yoktur. Çünkü asıl olan mübahlıktır.
Hem erkeklerin hem de kadınların kaşlarını almaları caiz değildir. Kaş aldırmak, kaşın kıllarını yolarak iyice inceltmek ve kaşı yukarıya almak sûretiyle yapılmaktadır. Bu, hilkati değiştirme mahiyetindedir. Cenab-ı Hak her insanı ayrı bir güzellikte yaratmıştır.
Adetliyken kaş almanın herhangi bir sakıncası yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Uzayan Kaşları Makas ile Kısaltmanın Hükmü - İLİM-DER | İlim, Araştırma, Eğitim, Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği | İlim-der İzmir. Şeyh Abdurrahmân b. Nâsır el-Berrak'a soruldu: Kaşları yolarak değil de makas ile kısaltmanın hükmü nedir? Cevap: Câizdir, câizdir.
Kaş aldırmak, kaşa şekil vermek günah mı, haram mı soruları her dönemde İslam alimlerine sorulmuş olan sorular arasındadır. Kaş almak hakkında Diyanetin son açıklaması şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: "Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır.
Alın, yanak, çene ve bıyık bölgesindeki kıllar ile iki kaş arasındaki kılları almaları, caizdir.
İslam dininde kaşa çizik atmak veya kaşı inceltmek günahtır. Kaştaki yamuk olan kılları almak günah değildir fakat kaşların ortasını almak veya kaşları inceltmek, boyamak İslam dininde doğru değildir. İnsan vücudunda hayati veya çok önemli bir durum olmadığı sürece değişime gitmek sağlıklı değildir.
DUŞTAN ÖNCE KAŞ ALMAK
Kaşlarınızı her zaman duştan sonra alın. Gözenekleriniz duştayken sıcak su ve buhardan etkilenerek açılır ve cildinizi nemlendirirken kıl kökleriniz beslenir.
Yüzün diğer kısımlarının temizlenmesi rahatsızlık vermesi durumunda ya da hastalık derecesinde aşırı tüylenme olması durumunda caizdir.
Diş dolgusu yaptırmak, kaplatmak veya dişe tel taktırmak abdest ve gusle engel olur mu? Bu işlemler cünüp veya âdetli iken yapılabilir mi? Tedavi amacıyla diş dolgusu yaptırmak veya kaplatmak caizdir. Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz.
EPİLASYON YAPTIRMAK CAİZ Mİ? Giderilmesi gereken kılları almak için ağda, epilasyon veya lazer uygulamalarında dinen bir sakınca yoktur.
Kaşlarını istediği yaşta aldırır ki 12-13 yaş artık idealdir çünkü tam o yaşlar büyüme ergenlik çağı yaşlarıdır ve erkekler kızları beğenmez korkusuyla kızlar kendilerine bakım yapmaya başlar.
Demek ki, "dübürü”ü tıraş etmemekten dolayı herhangi bir günah söz konusu değildir. Ancak dübürün etrafındaki kılları almanın da bir günahı yoktur. Her hafta etek tıraşı olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek, tırnakları kesmek sünnettir.
Vücuttan çıkan herhangi bir şeyin kimyasını bozmak islama göre caiz değildir. kılları kısaltmakta ise bir sakınca yoktur.
Koltuk altlarını yolmak sünnet olmakla beraber tıraş etmekte de bir sakınca yoktur. Tıraş edilen, yolunan ve kesilen kılları gömmek menduptur. Hela ve hamama atmak ise günah değilse de uygun görülmemiştir.
Temizlenme amacıyla bile olsa kuaföre giderek özel bölge (bikini bölgesi, genital bölge) ye ağda ya da lazer epilasyon uygulamak günahtır. Kadın arzu hissetsin ya da hissetmesin diğer kadının diz kapağı ile göbek arasına bakması haramdır.
Diş kaplama, doldurma ve protez, tedavi amaçlı başvurulan tıbbi yöntemlerdir. Bu işlemler yapılırken, tedavi neyi gerektiriyorsa onun uygulanması dinen sakıncalı değildir.
Bir yaşına gelmemiş çocuğun saçlarını kesmek günah değildir; aksine sünnettir. Yeni doğan bebeğin başındaki ilk saçlarına akîka; bu çocuğun doğumundan yedi gün sonra başındaki tüyleri kısmen veya tamamen traş edip adını koyduktan sonra Allah Teâlâ'ya şükür için kesilen kurbana akîka kurbanı denir.
Erkeklerin de tıpkı kadınlar gibi düzenli kaş bakımına ihtiyacı vardır. Kaşlarınız ister gür ister hacimsiz olsun, siz de kaş tasarımından yararlanabilirsiniz.
Fazla uzayan gür kaşlar
Kadınlar bu probleme çözüm olarak kaşlarını makasla kesiyor. Ancak kaş kesme işlemini yaparken kaş tarağı ve ince uçlu kaş makasına sahip olmak ve çok dikkatli olmak gerekiyor.
Değerli kardeşimiz, “Vücudum güzelleşsin, giydiğim şeyler yakışsın üstüme otursun kendimi iyi hissedeyim diye” vücut geliştirme sporu yapılabilir. Vücudu tabii olmayan şekillere sokmak ve bununla gösteri yapmak caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri