Sözlükte “bir varlığın nitelik, hal ve özelliklerini belirtmek” anlamında masdar ve “bir varlığın tanınmasını sağlayan hal ve nitelik” mânasında isim olan sıfat kelimesi (Kāmus Tercümesi, III, 759-760), terim olarak “Allah'ın insanlarca bilinmesini sağlayan nitelik” veya “Allah'ın zâtına nisbet edilen mâna ve mefhum” ...
Kökü (وصف) dir. Bir şeyi nitelemek veya keyfiyetini belirtmek manasına gelmektedir.Harflerin sıfatına gelince o, mahrecinden çıkarken harfte meydana gelen arızi özelliktir. Sıfat, harflerin birbirinden ayrılmasını sağlar. Mesela aynı çıkış yerini paylaşan (س ص ز) harflerinin birbirinden ayrılması sıfatları ile olur.
İsimlerin önüne gelmekte ve isimlerin nitelikleri hakkında bilgi veren sözcükler sıfat (ön ad ) olarak değerlendirilmektedir. Sıfatlar isimleri şekil, durum, renk, sayı ve ölçü/boyut olarak nitelendirmektedir. kalın kitap, eski defter, kirik bardak, çocuk odası, okul çantası, 7 adam, bu masa, birkaç kişi, her akşam vs.
4.1. Lâzımî Sıfatlar: Harfin zâtı ile kâim olan ve harften ayrılmayan sifatlardır. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bir sıfatın lâzımî olması, bu sıfatın harfin her konumunda aktif olacağı anlamına gelmez.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür.
İlgili 28 soru bulundu
Sözlükte “bir varlığın nitelik, hal ve özelliklerini belirtmek” anlamında masdar ve “bir varlığın tanınmasını sağlayan hal ve nitelik” mânasında isim olan sıfat kelimesi (Kāmus Tercümesi, III, 759-760), terim olarak “Allah'ın insanlarca bilinmesini sağlayan nitelik” veya “Allah'ın zâtına nisbet edilen mâna ve mefhum” ...
İsim soylu sözcüklerin önüne getirilen sıfatlar niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Varlıkların rengini ve biçimsel özelliklerini anlatmak için niteleme sıfatları kullanılır. Örneğin: ''Kırmızı bisiklet'' Belirtme sıfatları ise sayı, soru, belgisiz ve işaret sıfatı olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
Dinî bir terim olarak vücûd, Allah'ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve mevcudiyeti zorunlu bir varlık (vâcibü'l-vücûd) olduğunu belirtir. Allah'ın varlığı zâtının gereği yani kendindendir (bizâtihî/lizâtihî), O'nun dışındaki varlıkların mevcudiyeti ise kendileri dışındandır (bigayrihî/ligayrihî).
Bu sıfatlar; emanet, ismet, fetanet, sıdk ve tebliğ olarak sıralanmaktadır.
Allah'ın zati sıfatları, dünya üzerinde ya da ruhani alanda herhangi bir varlıkta bulunmasına imkan olmayan özellikler için kullanılıyor. Allah'ın herhangi bir varlıkla bağlantısının bulunmadığı tüm özellikler zati sıfat olarak biliniyor. Toplamda ise altı adet zati sıfat bulunuyor.
Bunlar: Vücud, Kıdem, Bekâ, Vahdâniyyet, Muhâlefet-ün lil-havâdis ve Kıyâm-ü bi-nefsihîdir. Vücûd, kendiliğinden var olmak demektir. Kıdem, varlığının öncesi, başlangıcı olmamaktır. Bekâ, varlığı sonsuz olmaktır, hiç yok olmamaktır.
İsimlerin önüne gelmek suretiyle şekil, renk ve durum gibi birçok etmeni niteleyen ve belirten sözcükler sıfat olarak bilinmektedir. Genel olarak ismin önüne geçerler ve ismi daha net şekilde tanımlarlar. Böylece anlatılan varlığın ne gibi özellikleri olduğu daha detaylı biçimde anlaşılabilmektedir.
Bir ismin rengini, biçimini ya da miktarını belirten ön adlara sıfat denir. Sıfatlar yapılarına göre basit ve birleşik olmak üzere ikiye ayrılır. Basit sıfatlar ek almaz ve tek kelimeden oluşur. Birleşik sıfatlar da, anlamca kaynaşmış sıfatlar ve kurallı sıfatlar olarak iki ana başlıkta toplanır.
Sorunun cevabı: V şıkkı. Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
Emânet, fetânet, ismet, sıdk ve teblîğ sıfatları peygamberlerin niteliklerinin yanı sıra görev ve sorumluluk alanlarını da içermektedir.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Peygamber'in isimlerinden biri.
2. Allah'ın kadîm olması zâtı ötesinde bir kıdem sıfatının bulunması demektir, yani Allah kıdem sıfatı ile kadîmdir; tıpkı ilimle âlim, kudretle kādir, irade ile mürid olması gibi.
Sadece Allahu Teala'da bulunan sıfatlar zati olarak nitelendirilir. Subuti sıfatlar ise varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir. Bu nedenle Allah'ın isimlerinden biri Vacibu'l Vücud, yani zorunlu varlıktır.
3. Kelâm sıfatı Allah'ın ezelde konuşma gücü bulunması ve zâtında kelâm yaratması demek olup konuşma gücü ezelî, zâtında harf ve ses yaratmak suretiyle söz söylemesi ise hâdistir, çünkü zâtının hâdis olaylara konu teşkil etmesinde bir sakınca yoktur.
SIFATLAR KONU ANLATIMI
İsimlerin durumları ve nitelikleri hakkında fikir vermek amacıyla kullanılan sıfatların bir diğer adı da ön adlardır. Sıfatlar varlıkları birden fazla çeşit ile nitelendirebilmektedirler. Bunlar: renk, sayı, durum, şekil ve ölçüdür.
Varlıkların (isimlerin) renk, koku, tat, biçim, durum gibi özelliklerini tanıtan sıfatlardır. İsme sorulan “nasıl” sorusunun cevabı niteleme sıfatıdır. NOT: Niteleme Sıfatları tek başlarına kullanırsa adlaşırlar.
Buradan yola çıkarak “modern” teriminin bir sıfat olarak kullanıldığı durumlarda herhangi bir ideolojik bağıntıdan yoksun bir biçimde basitçe “yeni olan” anlamında kullanıldığı düşünülebilir, nitekim meşru bir şekilde kabul gören böyle bir bakış açısı da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri