İslam ümmetinin, en hayırlı ümmet, vasat yani mutedil, dengeli ümmet ve cihad gibi çok önemli toplumsal vasıfları vardır. Bunların yanında Muhammed ümmetine diğer ümmetlerden farklı olarak ibadetlerden ahkâma kadar dinî/hayatı kolaylaştıran bir çok kolaylıklar ve ruhsatlar tanınmıştır.
Vasat ümmet de aynı şekilde “ifrat ve tefritlerden korunarak inancında, ahlâkında, her türlü tutum ve davranışlarında doğruluk, dürüstlük ve adalet çizgisinde kalmayı başaran dengeli, sağduyulu, ölçülü, insaflı ve uyumlu nesil, toplum” anlamına gelir.
İmam Matüridi'ye göre “Vasat” ile kastedilen adil olmaktır. “Ümmeten vasaten”, ümmeten adilen demektir, çünkü o yüzden Allah Müslümanları insanlığa şahit kılmıştır. Ancak adil olanlar insanlığa şahitlik yapabilirler.
Her işin uygun olanı, aşırılıklardan uzak, vasat [orta] olanıdır. İfrat işi yapana müfrit denir. İleri giden, haddini aşan demektir. Dünya ile ahiretini birlikte yürütebilen kişi, orta yolda gidenlerdendir.
Ümmet kelimesi "e-m-m" kökünden bir isim olup asıl anlamı, sınıf ve cemaat demektir. Bu kelime Türkçe'de; bir peygambere inananlar ve semâvi dinlere mensup kavimler topluluğu; Kur'ân'da ise genel olarak din, müddet, zaman, (Hûd, 11/8), önder (İbrahim Peygamber) (Nahl,16/120) ve topluluk anlamlarında kullanılmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Ümmet-i Muhammed ise yeryüzünde Hz. Muhammed (s.a.v)'a iman eden bütün Müslümanların oluşturduğu büyük topluluğun adıdır. Onlara İslam ümmeti veya ümmet-i icabet de denir.
20 Kur'an'da “ümmet” kelimesi, terim olarak, bir peygambere iman edip onun tebliğ ettiği dine inanarak onu yaşayan ve peygamberinin yolundan giden, ona destek olan insanlar anlamında kullanılmaktadır.
Vasat hem gündelik yaşamda hem de İslam dini açısından “orta” olarak kullanılmaktadır. Bu derecelendirme özellikle din konularında arada kalmak manasına da çıkmaktadır. Vasat olmak ise dilimizde özellikle aşağılama ya da eleştiri yapma durumunda kullanılmaktadır.
Vasat kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak öne çıkmaktadır. Bu kelime tek başına ya da farklı cümleler ile halk arasında yaygın olarak değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında bu kelimenin karşılığı olarak 'orta' karşımıza çıkmaktadır. Yani herhangi bir durumun veya olgunun ortalamasını gösterir.
Vasat ümmet, “İfrat ve tefritten korunarak inancında, ahlÂkında, her türlü tutum ve davranışlarında doğruluk, dürüstlük ve adalet çizgisinde kalmayı başaran dengeli, sağduyulu, ölçülü, insaflı ve uyumlu nesil, adaletli toplum” şeklinde de tanımlanmaktadır.
Allah'ın bir yeri kıble yapması, yalnızca Peygamber'e uyanlarla uymayanları belli etmek içindir (âyet 143). İlk zamanlarda müslümanlar namazda yahudilerin kıblesi olan Kudüs'e yöneliyorlardı.
ALLAH insanlara lütuf sahibidir; ancak insanların çoğu şükretmez. Görmedin mi o kimseleri ki kendileri binlerce kişi iken ölüm korkusuyla yurtlarından çıktılar. Allah da kendilerine "ölün!" dedi, sonra da onlara bir hayat verdi. Şüphesiz ki Allah, insanlara karşı bir lütuf sahibidir.
151: Nitekim size içinizden bir peygamber gönderdik. O, size âyetlerimizi okuyor, sizi günahlardan temizliyor, size kitap ve hikmeti öğretiyor; yine size daha önce bilmediklerinizi öğretiyor. 152: O halde siz beni anın, ben de sizi anayım. Bana şükredin ve sakın nimetlerime nankörlük etmeyin.
Ümmet-i Muhammed ise yeryüzünde Hz. Muhammed (s.a.v)'a iman eden bütün Müslümanların oluşturduğu büyük topluluğun adıdır. Onlara İslam ümmeti veya ümmet-i icabet de denir.
insanlara şahit (ve örnek) olmanız için (ifrat ve tefritten sakınıp doğru ve uygun yolu tutan vasat) orta bir ümmet kıldık; Peygamber de sizin üzerinizde bir şahit olsun (diye böyle yaptık).
Vasatın Sözcük Anlamı
Vasat sözcüğü “Ekşi Sözlük” vasat olanı, “Ne iyi ne kötü, ne entelektüel ne cahil, ne güzel ne çirkin”, öyleyse “ortalamada” olan olarak tanımlıyor. Fakat günlük hayatımızda vasat olan “nedense ortalama altındaymış hissi veren kişi” olarak algılanır ve böyle tasvir ve tasavvur edilir.
Arapça wst kökünden geliyor kelime, “iki şeyin ortasında olan, ortalama,” demek. İslâmî söylemde, “vasat ümmet” terimi (“Biz sizi vasat (veya: ortada yürüyen) bir ümmet kıldık”.
Sözlüğe bakarsan; vasat orta demek, ortalama anlamına geliyorsa da vasat ortalamanın kötüye, yavana yakın alt dilimini ifade ediyor. Bir oyuncu için vasat oynadı derken “Takımın ortalaması kadar performans gösterdi” anlamı çıkmaz. Kötüye yakındı diye okunur.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin karşılığı, 'Benzerinden üstün gösteren nitelik' biçiminde ifade almaktadır. Hem gündelik yaşamda hem de yazılı ve sözlü birçok farklı alanda yaygın kullanılan kelimeler arasında geliyor.
Hadd-i vasat, her amelinde ve hareketinde aşırılıktan ve hiç yapmamaktan kaçınmaktır.
GEMİDEKİ MEVKİLER
Geminin önüne “baş taraf” denir, orta kısma “vasat” arka tarafına ise “kıç taraf” denir.
Ümmetinin ebedi helake götürecek yollara makas gibi kollarını gererek çıkmaz sokak diyen Allah Resûlü, her fırsatta Yüce Mevla'dan ümmetinin affını, ahiret saadetini istemişti.
Kimin Ümmetindensin?: Hz. Muhammed (S.A.V)'in ümmetiyim. Ne Zamandan Beri Müslümansın?: Kalü bela'dan beri Müslümanım. Allah Katında Hak Din Nedir?: Allah katında tek hak din İslam'dır.
İbrahim aleyhisselâm: "Babamın Rabbi, kimdir?" diye sordu. Annesi "Nemrud'dur!" dedi. İbrahim aleyhisselâm: "Nemrud'un, Rabbi, kimdir?" diye sordu. Annesi: "Sus!" dedi.
Muhammed (Arapça: مُحَمَّد, Arapça telaffuz: [muħammad]; y. 570 – 8 Haziran 632), dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri