Dermatolog, cilt hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Kurdeşeninize katkıda bulunabilecek altta yatan cilt koşullarını tanımlayabilir ve tedavi edebilirler. Şiddetli kurdeşen, dudaklarda veya dilde şişme, nefes almada zorluk veya hızlı kalp atışı yaşarsanız, hemen acil tıbbi yardım alın.
Ancak kurdeşenin ilerlemesini ve tekrarlamasını önlemek için bir alerji uzmanına ya da dermatoloji uzmanına gitmelisiniz.
Ürtiker olarak da bilinen kurdeşen, ciltte yüksek düzeyde histamin veya diğer kimyasalların salınımı ya da alerjik reaksiyon sonrasında ortaya çıkan, soluk kırmızı, kabarık ve kaşıntılı şişliklere neden olan bir cilt reaksiyonudur.
Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
Alerji testi, hastanelerin veya sağlık kuruluşlarının alerji ve immünoloji bölümlerinde, cilt reaksiyonları söz konusu ise cildiye ve dermatoloji (cildiye) bölümlerinde de yapılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Özellikle standart tedaviler (antihistaminik, nazal steroid vs.) ile şikâyetleri kontrol altına alınamayan hastaların mutlaka alerji ve immünoloji uzmanlarınca değerlendirilmesi gerekir.
İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Kliniği.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Kronik ürtiker
Bir otoimmün neden olasıdır. Kronik spontan ürtiker ayrıca aşağıdakilerle ilişkilendirilmiştir: Helicobacter pylori, bağırsak parazitleri gibi altta yatan kronik enfeksiyon. Sistemik lupus eritematozus, tiroid hastalığı, çölyak hastalığı, vitiligo ve diğerleri gibi kronik otoimmün hastalıklar.
Genellikle süt ve süt ürünleri, gluten, fındık, fıstık, yer fıstığı, domates, çilek ve balık en alerjik besinlerdir. Kurdeşen hastaları ne yememeli diye soranlar, öncelikle bu tür alerjik besinlerden uzak durmalı ve doktora danışarak en kısa sürede bir gıda intoleransı testi yaptırmalıdır.
Stres ve psikolojik sorunlar ürtikere yol açan en önemli nedenler arasındadır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı ve gerekli durumlarda doktorunuzun reçetelediği ilaçlar kullanılmalıdır.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
Kronik ürtikerin potansiyel tetikleyicileri arasında da ilaçlar, besinler ve besin katkı maddeleri, enfeksiyonlar, solunum yolu ile alınan alerjenler, sistemik hastalıklar, gebelik, adet dönemi, diş implantları ve psikolojik faktörler yer alır.
Kurdeşeniniz şiddetli veya kronikse, PCP'niz sizi bir alerji uzmanına yönlendirebilir. Alerji uzmanı, alerjilerin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur.
Ürtiker tanı ve tedavisi için aşağıdaki sağlık uzmanlarına başvurulabilir: Dermatologlar (Cilt Hastalıkları Uzmanları): Ürtikerin tanı ve tedavisinde uzmanlaşmıştır.
Mevsimsel alerjiniz varsa bu durumda iç hastalıkları uzmanına görünmeniz önemlidir. Cildinizde döküntü ya da kabarma gibi belirtiler varsa cilt hastalıkları uzmanına, göz akıntısı varsa da göz doktoruna gitmek gerekir. Doğru doktora giderek alerji test yaptırmak önemlidir.
Ürtiker hastalığında tanının muayene bulguları ile konulduğunu ifade eden Uzm. Dr. Tuğba Şen Dikey, “Gerekli görülürse; kan, idrar ve gaita tetkiki istenebilir. Bilinenin aksine alerji testlerinin ürtikerin birçok tipinin tanısında yeri yoktur.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Kurdeşen (Ürtiker)
Hayati tehlike oluşturmamasına rağmen bazı kanser hastalıkları da dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha çok yaşam konforunu bozan bir hastalıktır.
Ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ve deride kızarıklık, kaşıntı ve kabartılara yol açan bir tür cilt reaksiyonudur. Genellikle alerjik yönüyle bilinmesine karşın kurdeşen birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir, akut veya kronik olarak görülebilir.
Kurdeşen Teşhisinde Alerji Testi
Alerji uzmanınız kurdeşenin nedenini tespit etmek için deriden alerji testi, kandan alerji testi yapmak isteyebilir. Deri prick testinde tetikleyici olduğu düşünülen besin tespit edilir ve buna göre bir tedavi yolu izlenir.
Polen Alerjisi İçin Alerji Uzmanına Mı Gitmeliyim? Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte polen alerjisi teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Bu maddeler 48 saat süreyle cildinizle temas halinde kalırlar. 48 saat sonra maddeler çıkarılır ve cevap doktorunuz tarafından değerlendirilir. İlk değerlendirmeden 48 saat sonra bir kez daha değerlendirilir ve varsa alerji belirlenir. Bu test hastanelerde dermatoloji ve alerji kliniklerinde uygulanabilir.
Evet, Türkiye'de aile hekimleri alerji testi yapabilir. Aile hekimleri, cilt testi, kan testi ve immünolojik testler gibi çeşitli alerji testlerini yapabilir. Eğer alerji belirtileriniz varsa veya alerji testi düşünüyorsanız, öncelikle aile hekiminizle iletişim kurmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri