Vücudun herhangi bir bölgesinde veya tümünde çıkan çok sayıda kızarık, kabarık ve kaşıntılı döküntüler, ürtiker veya kurdeşen olarak adlandırılır. Oluşan döküntüler şiddetli kaşıntılara neden olabilir, kaşındıkça sayılarında, şişliklerinde, kızarıklıklarında ve boyutlarında artış görülebilir.
Kurdeşen, genellikle birkaç dakikadan 24 saate kadar süren eritem (kızarıklık) ile çevrili yüzeysel cilt renginde veya soluk renkte cilt şişmesidir. Genellikle çok kaşıntılı, yanma hissi oluşturmaktadır. Anjiyoödem ciltte veya mukoza zarında daha derin şişliktir ve cilt renginde ya da kırmızı renkte olabilir.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
Kurdeşen ya da tıbbi adıyla ürtiker ciltte aniden ortaya çıkan ve ortası soluk kırmızı döküntülere sebep olan bir rahatsızlıktır. Halk arasında kurdeşen dökmek olarak tabir edilen hastalık vücutta genellikle belirli bir bölgede ortaya çıkar. Fakat bazen tüm vücudu kaplayan döküntüler de bulunabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ürtiker olarak da bilinen kurdeşen, ciltte yüksek düzeyde histamin veya diğer kimyasalların salınımı ya da alerjik reaksiyon sonrasında ortaya çıkan, soluk kırmızı, kabarık ve kaşıntılı şişliklere neden olan bir cilt reaksiyonudur.
İki yaklaşım da genellikle doğru değildir. Eğer ürtiker bulguları şiddetli ve deri bulgularının yanında dilde ve boğazda şişme ve solunum bulguları varsa acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Ürtikerin en önemli belirtisi ciltte oluşan kırmızı ve kaşıntılı kabartılardır. Büyüklükleri çok değişken olmakla birlikte genellikle birkaç milimetrelik çok sayıda kabartılar şeklinde görülür. Vücudun her yerinde oluşabilen bu kabartıların neden olduğu kaşıntı genellikle gece saatlerinde şiddetlenir.
Ürtikerin kırmızı kaşıntılı kabarık klinik bulguları en fazla 24 saat içerisinde kendiliğinden geçer. En sık 15-20 dakika kadar sürer. Ancak aynı gün içerisinde veya diğer günlerde kendini tekrarlar.
Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Ürtiker ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kabarcıkların oluştuğu bir deri hastalığıdır. Bu durum vücudun bağışıklık sistemi tarafından alerjenlere karşı verilen aşırı tepkiye bağlı olarak ortaya çıkar. Yaygın nedenler arasında gıda, ilaçlar, hayvan tüyleri ve böcek ısırıkları bulunur.
Genellikle süt ve süt ürünleri, gluten, fındık, fıstık, yer fıstığı, domates, çilek ve balık en alerjik besinlerdir. Kurdeşen hastaları ne yememeli diye soranlar, öncelikle bu tür alerjik besinlerden uzak durmalı ve doktora danışarak en kısa sürede bir gıda intoleransı testi yaptırmalıdır.
Kalamin losyon uygulaması
Kalamin losyonun soğutucu etkisi vardır. Bu nedenle kaşıntılı kızarık bölgelere sürülebilir ve aynı zamanda soğuk havlu da uygulanabilir. Kurdeşen psikolojik stres yaratan bir hastalıktır.
Kronik kurdeşenin altında yatan sebepler araştırılırken genellikle tam kan sayımı, CRP, karaciğer enzimleri, sedimantasyon, D-dimer, Helicobakter pylori testi ve kan tetkikleri yapılmaktadır.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Kurdeşen (ürtiker), cildin üst tabakasında kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık ve bazen şişliklerle kendini gösteren yaygın bir deri reaksiyonudur. Vücudun herhangi bir bölgesinde aniden ortaya çıkabilir ve genellikle kaşıntıya neden olan bir durumdur.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
Bazı durumlarda kurdeşene başka cilt rahatsızlıkları da eşlik edebilir. Bu durumda, PCP'niz sizi bir dermatoloğa yönlendirebilir. Dermatolog, cilt hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Kurdeşeninize katkıda bulunabilecek altta yatan cilt koşullarını tanımlayabilir ve tedavi edebilirler.
Hastalığı yaşayan kronik vakalarda bu durum oldukça huzursuz edicidir. Semptomların etkilerini azaltmak için hekim kontrolünde antihistaminikler ve kaşıntı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Kurdeşen (Ürtiker)
Hayati tehlike oluşturmamasına rağmen bazı kanser hastalıkları da dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha çok yaşam konforunu bozan bir hastalıktır.
Ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ve deride kızarıklık, kaşıntı ve kabartılara yol açan bir tür cilt reaksiyonudur. Genellikle alerjik yönüyle bilinmesine karşın kurdeşen birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir, akut veya kronik olarak görülebilir.
Akut ürtiker genellikle psikolojik bir stres zemininde, çoğunlukla ağrı kesici - kas gevşetici - antibiyotik gibi ilaç gruplarına bağlı veya vücutta mevcut olan bir enfeksiyona bağlı, nadiren de bazı gıdalara bağlı alerjik reaksiyonlar nedeniyle görülür.
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri