Simit veya Gevrek, susamla kaplı yuvarlak biçimli ekmeklere verilen genel. addır. Türkiye ve Yunanistan'da yaygın olarak tüketilen.
Simit, daha doğrusu gevrek denince şüphesiz akla İzmir geliyor.
Simit ununun pahalı ve İstanbul'da tüketilmesi nedeniyle İstanbul menşeli bir yiyecek olduğunu düşünülse de, Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nde İstanbul dışında Balkan coğrafyasında da simide rastlanır. Bu yüzden, simidi İstanbul ve Balkan coğrafyasının bir yiyeceği olarak tanımlayabiliriz.
Bölge halkının geçim kaynaklarından biri olan Eskişehir simidi kendine has gevrekliği ve bol susamı ile oldukça meşhurdur.
İlk kez Üsküdar'daki bir padişah fırınında halka biçiminde bir ekmek yapılmış ve bu, ilk simit olarak tarihe geçmiş. Dünyanın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme'sinde “araba tekerleği kadar büyük” şeklinde bahsedeceği kadar büyükmüş ilk simitler.
İlgili 45 soru bulundu
Londra'daki birçok noktada misafirlerini ağırlayan Simit Sarayı, Avrupa'daki en büyük mağazasını da yine Londra Leicester Square'de açtı. Suudi Arabistan'da da büyümesini sürdüren Simit Sarayı, buradaki üçüncü mağazasını ülkenin en büyük alışveriş merkezlerinden Medine Al Noor Mall'da açtı.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve "simit" olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamurişine İzmirliler gevrek derler. İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanmaktadır.
Simidin tarihçesi
Bazı tarihi kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, simidin geçmişi 14'üncü yüzyıla dayanıyor. Tarihi 1593 olan Üsküdar Şeriye Sicilinde, has undan yapılmış halka biçimindeki bir çeşit ekmek, "simid-i halka" olarak adlandırıldı.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ''simit'' olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler de gevrek demektedir.
Tanesi 79 Cent'e (yaklaşık 7 TL) satılan simitler, Avrupa'nın diğer marketlerine de yayıldı. Türkiye'nin en önemli sokak lezzetlerinden biri olan simit, artık Alman ve Avrupa marketlerinde.
Ürüne simit isminin verilmesinin sebebi yuvarlak, yumuşak yastık kısmının ortasının boş olmasıdır. Bu boşluk sayesinde kuyruk sokumu üzerinde zararlı olan baskı ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Osmaniye Simidini farklı kılan şeylerden birisi kırmızı rengi. Bu renk; üzerine dökülen erimiş şekerden ileri geliyor. Bu nedenle özellikle Osmaniye'ye dışarıdan gelenler ona Kırmızı Simit adını veriyor.
Simit hamuru için gerekli olan malzemeler listesi şöyle un, maya, süt, su, yumurta, toz şeker, pekmez ve susam.
Simit nedir? Buğday ununa su, tuz, maya eklenmesi ve yoğrulmasıyla ortaya çıkan elde edilen hamurun üzerine susam benzeri çeşni ürünleri eklenerek fırınlanmasıyla elde edilen unlu mamule simit denir.
Konya - Konya'nın tereyağlı simidi meşhur.
Simit ustalarınca su, tuz, pekmez ve maya kullanılarak üretilen hamur, kesimi yapıldıktan sonra suda haşlanıyor. Daha sonra pekmeze batırılan simit fırında kurutulduktan sonra tekrar fırına sürülerek pişiriliyor.
Rize simidi, bublik (booblik veya bublyk) (Rusça:бублик), (Ukraynaca:búblyk) veya kel simit (Lazca: kerkeli), susamsız bir simit türüdür. Simit, 19. yüzyılda Rusya'dan Bubrik adıyla Rize'nin Pazar ilçesine getirilmiş ve oradan yayılmıştır.
Darıya darı denir, Mısır güneyde bir ülkedir.
Sebze mi meyve mi olduğu çokça tartışılan, bilimsel olarak meyve olarak kabul edilse de daha çok sebzelerle birlikte tüketilen, neredeyse her yemeğe konan, çoğunun domates olarak adlandırdığı yiyeceğe İzmirliler domat demeyi tercih ederler.
İzmirli biri, “Anahtar bangonun üzerinde” derse “Bango ne acaba?” diye düşünebilirsiniz. Mutfak tezgahının İzmirdeki adıdır bango, mutfağa doğru yönelebilirsiniz.
Simit Sarayı, 2002'de İstanbul'da kurulan Türkiye merkezli bir gıda şirketidir. 2010'da yurt dışındaki ilk mağazasını Hollanda'da açtı. 2012 senesinde hem pasta fabrikası hem de Suudi Arabistan'da mağazasını açtı. Hâlen dünya genelinde 22 ülkede 426 mağaza ile hizmet vermektedir.
2002 yılında Haluk Okutur, Mehmet Tarakçı ve Abdullah Kavukçu tarafından kurulan Simit Sarayı markasının yaklaşık borcunun 500 milyon dolar olduğu ve zor günlerden geçtiği belirtiliyor.
Türkiye için simit neyse ABD için bagel o. Simit dün 1 TL yani 67 cent oldu. Amerika'nın bagel'ıysa 99 cent.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri