Dr. Osman Celbiş ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un imzasını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, vücutta bırakılan mermi çekirdekleri, böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor, beynin fonksiyonlarını yitirmesine neden olabiliyor.
Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler, çoğunlukla hissedilmez. Öte yandan yüksek miktarda ve tekrarlanarak alınan kurşun, ağızda metalik tat, mide ağrısı, kusma ve diyareden başlayan; sinir sistemi hasarına bağlı intoksikasyon, koma, solunum durması ve hatta ölüme kadar uza- yan sonuçlar doğurabilir (13).
Yüksek hızlı mermiler aşırı enerjinin yara boyunca etrafa yayılması nedeniyle geniş bir hacimde tahribat yapar. Merminin bir kemiğe çarparak yön değiştirmesi, takla atması ve dağılan kemiğin parça etkisi de tahribat derecesini artırabilir. Kanama harici olduğu takdirde kan kaybı derecesi az çok tahmin edilebilir.
Karın ağrısı, kusma, kabızlık, eklem ağrısı, baş ağrısı, kan basıncı yüksekliği, halsizlik ve iştahsızlık belirti ve bulgularına neden olabilir (5). Ateşli silah yaralanmasının ardından belirtilerin başlamasına kadar geçen süre iki gün ile 52 yıl arasında bildirilmiştir (6).
Üst düzey yuvarlaklık ile homojen ve pürüzsüz yapı İstenilen sertlikte ve boyutta üretilir. Kurşun saçmalar av fişeği üretiminde avcılık ve spor amaçlı kullanılır. 1,75 mm'den 3,50 mm çapa kadar her boyutta müşteri taleplerine göre üretilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Yorgun mermi, tabanca ya da tüfek gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir. Havaya dik şekilde yapılan atıştan belli bir süre sonra mermi maksimum yüksekliğe ulaşır. Bu aşamadan sonra mermi serbest düşüşe geçer.
bütün olay hidrostatik basınç denen fiziksel hede. insan vücudu %90 sudan ibaret olan bir et torbası. sıvılar sıkıştırılamazlar. dolayısıyla kinetik enerjiyi yayan hidrodinamik şok dalgası bütün vücuda yayılırken nörolojik sensör görevi yapan hücrelere yoğun baskı uygular. biz bunu gözde ani bir ışık patlaması ve ...
Araştırmayı yapmak için yola çıkmamızı sağlayan bize gelen vakalar oldu. Vücutta kalan kurşunlar genellikle ateşli silah yaralanmalarından sonra oluyor. Özellikle saçmaların tamamen temizlenmesi bazen mümkün olmadığından zararlı olmayacağı kanısıyla vücutta bırakılıyor.''
Beyne kurşun girince, travmadan dolayı beyin bir anda felç olur, daha sonra da insan ölür. Sadece filmlerde değil, belgesel ve haber programlardaki görüntülerde de bu şekildedir. Beyine anestesi yapılmaz. Yapılan local anestesi kafasınadır.
Havaya ateşlenen mermi, tırmanışını bitirdikten sonra (yerçekimi kuvveti nedeniyle) yere dönme sürecine geçer ve saniyede yaklaşık 90-180 metre hızla hareket eder. Üstelik saniyede 60 metre hızla hareket eden bir mermi boyutunda bir cismin bile bir insanın başına isabet etmesi ölümcül bir risktir.
Mermi çekirdeği önce kovanı sonra namluyu terk eder ve üze-rinde namludan kaynaklanan izler (yiv-set izleri) kalır.
Namludan çıkan merminin maksimum 1500 metreye kadar yükselebilme kapasitesinde olması dolayısıyla hız kaybetmekte ve yer yüzüne düşmektedir. Bir merminin ortalama hızı saatte 160 kilometre hıza ulaştığı için yer yüzüne düşüş hızı da bu nedenle ölümcül olabilmektedir.
Bacağa isabet eden mermi, bacağın kesilmesini gerektirebilir ve bâzı durumlarda ölüme sebep olabilir. Bu tip ciddi durumlar, bacakta yer alan belirli damar ve arterlerin zarar görmesi durumunda ortaya çıkar.
Kurşunun vücutta birikimi hava yoluyla deriden ya da sindirim sistemiyle olabiliyor. Kurşun, en çok yapraklara ve meyvelerin yüzeyine yapışıyor, bir miktarı da bitkilerin kökleri tarafından topraktan alınıyor.
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Atardamardan vurulursan, dakikalar içinde kan kaybından ölürsün. Bazen patlamada kopan bir uzvun şokuyla bile ölen oluyor.
M134 ya da Minigun, Amerika
Minigun günümüzün en tehlikeli, en güçlü ve en öldürücü silahı olmuştur.
Bir insanın kafasından vurulduğu halde sağ kalması mümkün değil gibi gelse de böylesi bir girişimin ölümle sonuçlanma ihtimali %95'tir. Yani %5 gibi bir ihtimalle girişimde bulunan kişi yaşamına devam edebilir.
Kurşun vücudun tüm doku ve organlarında toksik eki yapmakta. Ancak en belirgin toksik etki merkei sinir sisteminde, böbrekte(proksimal tüplerde) ve kan yapımınında görülmekte.
Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir. Bu nedenle yorgun mermi ölümcül olabilir.
Yorgun merminin düşme süresini kurşun tipinden ateşlenme hızına ve silah tipine kadar çoğu şey etkiler. Genel olarak aşağıya düşme süresi 10-15 saniye arasındadır.
Hastalar ortalama 15.7 (8.7-44) ay takip edildi. Kmğm ortalama iyileşme zamanı, Girgin tipinde 5.96 (3.5-14), /Iizarov tipinde ise 5.2 (2.5-28) ay olarak gerçekleşti.
9mm merminin enerjisi 460 jouledür. bu enerjiyi taşıyan çekirdek vücudun içine girdiğinde bu enerjiyi vücuttaki dokulara yayar. eğer merminin girdiği nokta şu bölgedeyse merninin büyüklüğünden bağımsız olarak kafadan vurulduğunuzda ölürsünüz.
Silahla ilk vurulduğunuz zaman kısa bir süre hiçbir şey hissetmezsiniz. Sadece o bölgede yoğun sıcaklık olur. Kısa bir zaman sonra o sıcaklık keskin ağrılara, ondan sonra acıya dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri