Baklava hamurundan, üç ayrı çeşit peynirin bir araya gelmesiyle oluşan bir börek çeşidi. Sabaha karşı satışa başlanıyor, öğleni bulmadan tükeniyor. Bu kadar meşhur olmadan önce Yüreğir'de seyyar yani tablada satılan börek bugün İstanbul'dan Antalya'ya pek çok şubede kendine alıcı buluyor.
NEDEN SU BÖREĞİ DENİYOR? Öncelikle su böreğinin ismi nereden geliyor ona da bir değinmemiz gerek. Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe "su böreği" adı verilmiş. Katları arasına peynir veya kıyma konarak hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibarıyla Türk mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri.
Erzurum Su Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Eski kaynaklarda su böreğinin doğum yeri Kırşehir olarak geçse de aslında ülkemizin hemen her yöresinde bilinen ve farklı malzemelerle pişirilen bir börek türü. Su böreğinin tarifine 1844 yılında Mehmet Kamil'in kaleme aldığı 'Aşçıların Sığınağı' adlı kitapta da rastlanıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Su böreği, adını her bir katının suda haşlanarak kullanılmasından alır. Bu nedenle böreğin en önemli özelliği, yufkaları doğru bir şekilde haşlamaktır. Börek yufkalarının çok fazla katlanmadan sığacağı genişlikte tencereye, bol miktarda su ve yaklaşık 45 gram tuz koyarak iyice kaynatın.
Su böreğinin yanında sade yoğurt tüketilebilir. Yanında yoğurt yerine nane ile hazırlanan nefis bir ayran da hazırlayabilirsiniz. Ortalama 5 dakikada hazırlanan naneli ayranı, buzdolabında soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz. Su böreği dendiğinde akıllara gelen ilk yemeklerden biri zeytinyağlı yaprak sarmadır.
Baklava hamurundan, üç ayrı çeşit peynirin bir araya gelmesiyle oluşan bir börek çeşidi. Sabaha karşı satışa başlanıyor, öğleni bulmadan tükeniyor. Bu kadar meşhur olmadan önce Yüreğir'de seyyar yani tablada satılan börek bugün İstanbul'dan Antalya'ya pek çok şubede kendine alıcı buluyor.
Bu hamurdan yumurtadan biraz büyük bezeler yaparız. 12 tane beze çıkar. Bezelerin üzerini hafif nemli bir tülbentle örter, yarım saat dinlendiririz.
Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi'dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir. Yeşilay tarafından adının "yeşilay böreği" şeklinde değiştirilmesi önerilmiştir. Ancak bunun yerine kamuoyunda kalem böreği adı tutulmuştur.
Birincisi ve en önemlisi hamur içerisinde yeterli oranda yumurta olmamasıdır. Yufka oluşturacağınız hamur, mutlaka yeterli yumurta ile yoğrulmuş olmalıdır. Bu sayede oluşacak yufkalar, haşlanma esnasında dağılmaz. İkinci neden ise, haşlamanın gerçekleşeceği kaynayan su içerisine yeterli oranda tuz konulmamasıdır.
4 kat yufkanın üzerine peynirli maydanozlu karışımı serpiştirin. Kalan hamurlardan 4 tanesini daha aynı şekilde açıp haşladıktan sonra tepsiye yerleştirin. Kalan son hamuru da en alttaki yufka gibi haşlamadan en üste yayın.
1) Bir tepsi börek için, genişçe bir kaba 12 adet yumurta kırılır. Üzerine 45 gram tuz ve 5 gram limon suyu eklenir.
Hem okuduğu kaynaklardan hem de büyüklerinden ismi Kürt Böreği olarak bildiklerini aktaran Karatapan, “Osmanlı döneminden günümüze kadar bu isim böyle bilinmiş ve bu şekilde tescillenmiştir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Börek Türk mü Yunan mı? Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi.
200 yıllık bir geçmişe işaret eden Kürt böreği tarihçesi, 19. Yüzyıldan günümüze dek sıra dışı bir köprü oluşturmuştur. Sarı Mehmet tarafından yapılan ilk sade börekler zamanla pudra şekeriyle birlikte servis edilmeye başlar.
Enfes Adana Börek (Bülent Börek)
Uzadıkça Uzayan Peyniriyle Meşhur Adana Böreği 😋 - YouTube.
Çoğumuz için haftanın son iş gününde hafta sonu kahvaltıları yada ağırlayacağınız misafirleriniz için hazırlayabilirsiniz. 1-2 gün önceden hazırlayarak buzdolabında saklayabilir ve servis etmeden hemen önce kızartabilirsiniz.
* Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın. Ardından tepsinin üzerine bu bezi örtün. Böylelikle böreğinizin yapısı bozulmayacaktır.
Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilir, üzerine sürülen yumurta sarısıyla fırına verilir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri